avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul consum apa fara citire index lunara
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul consum apa fara citire index lunara

Buna ziua,

Am si eu o mare rugaminte. Suntem in urmatoarea situatie neplacuta: nu am dat indexul contoarelor de apa lunar de citeva luni. Consumul a fost probabil estimat pe baza consumului nostru obisnuit ( asa sustine administratorul). In luna decembrie am citit contoarele si am transmis indexul pentru regulzarizare. Surpriza a fost de ... infarct la afisarea listelor.Aveam un consum de 32mc de apa calda si 16 mc apa rece.

Aveam notat un index in luna august si unul in decembrie. Diferenta dintre cele doua rezulta un consum pe cele 5 luni de 46 mc apa calda si 25 mc la apa rece. La prima vedere nu s-a scazut consumul estimativ ( sau la pausal?!) aferent lunilor cind nu am transmis indexul.

Am contactat administratorul care motivind lipsa de timp nu doreste sa ne arate documentele, modul de calcul, repartizare consumului din factura si calculul estimativ. Trebuie sa-i transmitem noi (pe mail sau sms) indexul cel mai vechi care-l avem notat si va verifice, urmind sa ne anunte.

Am gresit din capul locului netrasmitind la timp luna de luna indexul la apa,dar lipsa de transparenta si atitudinea administratorului nu sunt in regula.

Intrebare: ce ne sfatuiti? Cum sa procedam?

multumim

Cel mai recent răspuns: georgi30 , utilizator 16:20, 9 Februarie 2014
VA multumesc pentru sfaturi si tumpul acordat. Am prezentat calculul folosind regulile prezentate mai sus, pentru ca nu stiu exact cit mi s-au trecut in lunile in care nu am declarat consumul. Nu stiu nici daca exista vreo regula aprobata de comitetul executiv si voi pune si aceasta intrebare. NU cred ca am avut un consum mai mic decit.media de mai sus pentru ca as fi platit mai putin decit de obicei si mi-ar fi atras atentia.

Am facut petitie catre presedinte pe care o voi inmina si astept reactiile. Nu am cerut decit un lucru de bun simt cred eu: sa vad pe baza documentelor cum s-a calculat si daca acest calcul este corect voi plati.Faptul ca mi se refuza acest lucru ma revolta si ma consterneaza.

Unde as putea gasi cele 4 variante prin care se pot repartiza utilitatile din factura ?

Acum cind am cascat ochii oberv ca pretul mc de apa calda si rece este diferit in fiecare luna...

Variantele dupa care se pot repartiza consumurile de apa sunt urmatoare:

1 Se imparte factura la consumurile declarate de locatari. Cand un proprietar nu declara consumul i se poate pune 0 consum sau un consum estimat. Estimarea se poate face dupa orice metoda. N-are importanta intrucat la un moment dat, regularizandu-se indexul se ajunge si la plata consumului real in plus sau minus.
In acest caz pretul apei reci si calde poate varia de la luna la luna deoarece in impartirea celor doi factori intervin doua variabile: consumul facturat si consumul (declarat + estimat).
In aceasta varianta diferentele inerente intre consumul facturat de furnizor si consumul declarat + estimat sunt introduse in pret, iar pe lista nu va aparea rubrica de "Pierderi apa".

2. Fiecarui locatar i se calculeaza valoarea apei consumate inmultindu-se consumul real (estimat) cu pretul din factura.
In acest caz variaza lunar numai pretul apei calde deoarece el depinde de cantitatea de Gcal folosita pentru incalzirea apei reci. Cu cat temperatura exterioara este mai mica, temperatura apei reci este mai mica, cu atat se foloseste mai multa energie termica pentru a incalzi apa la temperatura de livrare, deci mc este mai scump.
Pretul apei reci poate varia, dar nu de la luna la luna, ci de 1-2-3 ori pe an de la furnizor.
In acest caz diferentele intre consumurile facturate si consumurile declarate + estimate se vor regasi pe o rubrica separata (asa ar trebui sa fie) intitulata "Pierderi apa" sau "Diferente apa".

Repartizarea acestor diferente se poate face:
- pe cota-parte indiviza sau
- pe consum (rezultatul este similar cu cel de la punctul 1.) sau
- pe numar de persoane sau
..... o combinatie ponderata din 2 sau 3 aceste criterii.

Deci in fiecare asociatie se repartizeaza dupa cum au apucat din vechime, dupa cum au reusit sa-si redacteze un regulament sau..... cum a crezut administratorul ca poate rezolva problema in lipsa unui regulament.

Nu este obligatoriu sa aveti un regulament, dar ar fi bine sa existe si sa fie stiut de toata lumea. Inclusiv cu ce se intampla daca nu declari consumul o data, de doua ori....de noua ori.

La mine in asociatie cei care nu declara consumul de 3 ori, de doua ori li se estimeaza in functie de media consumului pe bloc, iar a treia oara, toti care sunt in aceasta situatie, impart 20% din diferente, suma care se ridica pana la 200 lei uneori (poate fi si mai mica de100 lei). In aceasta situatie nu li se mai trece consum individual, ci numai aceasta suma.
Va multumesc mult pentru raspunsurile dvoastra.

Pe lista lunii dec noi aparem cu un consum in valoare de 347 lei apa calda si 133 lei apa rece, cf pretului din lista consum de 33 mc apa calda si 17 mc apa rece.

Sper sa ma lamuresc si voi reveni, macar si pentru alte persoane ocupate si neatente ca noi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)
Tarif apa rece elenaulmeanu elenaulmeanu Buna ziua.La noi in bloc tariful apei reci(afisat la avizier)este luna aceasta de9,5 ron/mc.Spun luna aceasta pentru ca luna trecuta a fost afisat un pret de ... (vezi toată discuția)
Plata in sistem pausal pentru consumul de apa dirina2 dirina2 Buna seara! Va rog sa-mi spuneti care este actul normativ care legifereaza modalitatea si cantitatea de apa rece platita in sistemul pausal? Reprezentantii ... (vezi toată discuția)