avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... transformarea unui SRL in asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

transformarea unui SRL in asociatie

Stiu ca nu este o formulare corecta, dar vroiam sa fie cat mai usor de inteles. Am un SRL. Doresc sa modific forma juridica de organizare din SRL in asociatie.

Stiu ca sunt permise schimbari din SRL in SA sau cooperatie, si invers. Dar nu am gasit pe internet nimic despre transformarea unui SRL in asociatie (organizatie nonprofit).

Cine a mai facut asa ceva sau are cunostinta cum se poate face asa ceva este rugat sa ma ajute. O asemenea portita cred ca reprezinta o oportunitate extraordinara pentru toate firmele mici si fara resurse multe pentru evitarea impozitului minimal care intra in vigoare de la 1 mai 2009.

Din punct de vedere fiscal am studiat problema foarte bine si avantajele sunt atat de multe incat nu vreau aici sa intru in detalii.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 22:39, 8 Iunie 2011
Eu saptamana trecuta am luat l-a rasfoit codul fiscal. Si asa stiu ca am gasit un articol tare interesant care prevede modul de acordare al dividendelor in cazul asociatiilor. Revin cat de repede pot cu articolul in cauza.


In caz de neintelegeri, nici un asociat nu isi va putea retrage aportul la asociatie
- nici nu doresc acest lucru. Doresc asocierea intre mai multi tineri cu idei foarte bune, cu capacitati foarte mari din punct de vedere managerial. Dar care nu au posibilitatea inceperii unei afaceri pe cont propriu. De dragul discutiei presupunem ca gasesc 1.000 de oameni care doresc sa fac parte din aceasta asociatie. Fiecare achitand o taxa de aderare in valoare de 100 de lei, si obligativitatea prin statul la subscrierea lunara a minim 10 lei ( 1 unitate), si limitata tot prin statul la maxim 50 de lei lunar (5 unitati), fara posibilitatea de vindere al acestor unitati nici macar altor membrii, si cu o plafonare de maxim 20% sau 25% ( pentru ca asociatia sa nu poata fi preluata usor). Totul gandit intr-o maniera foarte democrata (nu doresc posibilitati de dictotoriat) si moderna - prin statut mentionat si descris un mod de votare electronic pentru AGA ( fiind multi membri si din toata tara acestia sa poata vota usor si fara cheltuieli suplimentare). Un mod de comunicare cu toti asociatii prin forum intern privind dezbaterea diferitelor strategii, si asa mai departe.


In alta ordine de ideii. Asociatiile sportive tot pe baza la OG 26/2000 cred ca sunt facute. Steaua, CFR Cluj, AS Roma, Real Madrid = asociatii care nu sunt facute pentru profit ? M-as mira.

Din acest punct de vedere si composesoratele sunt foarte asemanatoare, si tot asociatii sunt. ( Desi au parte de o alta lege speciala - nu am citit-o inca, dar cred ca se refera mai mult la modul de redobandire al proprietatilor). In statutul acestora exista chiar reguli clare de distributie la profitului.

Acuma. In Codul fiscal este prevazut care din veniturile unei asociatii sunt neimpozibile, si care sunt impozabile. Veniturile realizate din subventii, sponsorizari, aportul asociatilor - sunt venituri neimpozabile. La impozit se calculeaza doar veniturile din activitati comerciale care au ca scop atingerea obiectului de activitate.

Binenteles ca nu doresc impartirea ca dividende sau alta forma catre asociati veniturile obtinute din sponsorizari. Sau nu vad rostul pentru care am cotiza lunar cu o suma de bani ca si pe urma anul fiscal urmator sa ii impartim intre noi.
Dar profitul realizat prin activitatile comerciale imi pare normal sa fie date sub o forma sau alta asociatilor.

De aceea am intrebat la obiect ce inseamna " interesul lor personal nepatrimonial" si "persoane juridice de drept privat fara scop patrimonial" (prin definitie clara prin ceva lege), pentru ca insasi codul fiscal recunoaste posibilitatea asociatiilor de a avea profit si reglementeaza foarte clar cum vor fi impozitate aceste profituri. Iar daca vorbim de profituri vorbim implicit si despre dividende. Dvs. ia-ti spus
indemnizatie
. Eu ii spun dividend ca e mai aproape un pic de contabilitate.

Cooperativele din cate stiu sunt o combinatie ciudata intre asociatii si SA-uri. Sunt infintate prin alta lege, se inregistreaza la ONRC. Seamana destul de tare cu SA-ul ca si forma de conducere si ideea in sine de actiuni detinute de membrii. Nu beneficiaza de subventii, finantari, sponsorizari.

De infiintat stiu cum se infiinteaza cam toate, am avut vreme sa citesc cu ocazia sarbatorilor. :D
Ultima modificare: Marți, 21 Aprilie 2009
andrey82, utilizator
V-as ruga sa-mi spuneti care sunt actele normative care reglementeaza asociatiile (sunt interesat de toate formele: asociatii, fundatii, cooperative, composesorate etc.) si de unde le pot descarca/solicita.
Daca se poate, as astepta si pe mail, la: manager@sovconsulting.ro.
Multumiri pentru dialogul constructiv.
asociatii, ONG - OG 26/2000

cooperative - legea 1/2005

composesorate - legea 247/2005

Toate acestea pot fi gasite pe internet, cu ajutorul Google.

Daca cumva descoperiti ceva interesant legat de subiect, va rog sa postati pe forum. Sunt in mod direct foarte interesat de subiect, si sunt ferm convins ca ar mai fi oameni interesati, nu numai eu.
Ultima modificare: Luni, 27 Aprilie 2009
andrey82, utilizator

"Poate avea cam orice obiect de activitate, non-profit sau economica.
Pentru partea economica, asociatia va tine contabilitate si va plati impozit pe profit 16%."


Domnule Alberto Kurtyan,
Imi cer scuze, dar nu inteleg exact.
Daca este organizatie non-profit, cum de este posibil sa plateasca impozit pe profit?
Inteleg ca poate derula activitati economice. Dar presupun ca o poate face in scopul si obiectivele pentru care a fost infiintata (care este non-profit). In situatia asta, imi imaginez ca, daca realizeaza un bilant pozitiv din acivitatile economice derulate (venituri mai mari decat cheltuielile), diferenta (care la un S.R.L., de pilda, ar reprezenta profit), aici este obligatoriu sa fie cheltuita/distribuita/investita in activitatile organizatiei (inclusiv, bineinteles, pentru plata unor indemnizatii, comisioane), astfel incat sa nu existe profit.
Va rog sa ma corectati daca am judecat eronat.
In plus, va mai rog sa imi spuneti cine, din partea statului, verifica corectitudinea activitatii economico-financiar-contabile in cadrul unei organizatii non-profit (asociatie/fundatie) si cine (tot din afara organizatiei, probabil din partea statului) verifica respectarea prevederilor legale in privinta activitatii curente a organizatiei, in lipsa unor sesizari din partea asociatilor ori a unor terte persoane. In concret, de exemplu, cine stabileste, cand si cum faptul ca o asociatie deruleaza o anumita activitate economica potrivit art. 48 din O.G. 26/2000, respectiv că aceasta activitate economica are caracter accesoriu si e in stransa legatura cu scopul principal al persoanei juridice? Ar putea, de pilda, o asociatie din domeniul protectiei mediului sa deruleze activitati de rent-a-car fara sa incalce prevederea mentionata sau ar putea prin aceasta s-o incalce si cine ar stabili, cand si cum incalcarea si sanctiunea?
Mi se par destul de vagi si permisive prevederile actului normativ nominalizat si de aceea intreb.
Multumesc.
A nu se confunda asociatie non-profit cu ne-realizarea de venituri (profituri). Mare parte din intrebarile Dvs pot fi gasite in Codul fiscal. www.avocatnet.ro/UserFiles/a...

CAPITOLUL III
Definitii
Art. 7. - (1) In intelesul prezentului cod, cu exceptia titlului VI, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
18. organizatie nonprofit - orice asociatie, fundatie sau federatie infiintata in Romania, in conformitate cu legislatia in vigoare, dar numai daca veniturile si activele asociatiei, fundatiei sau federatiei sunt utilizate pentru o activitate de interes general, comunitar sau nonpatrimonial;
Am subliniat nonpatrimonial pentru ca inca nu am gasit o definitie clara, legala (lege, OG, orice altceva) a cuvantului nonpatrimonial.


Daca este organizatie non-profit, cum de este posibil sa plateasca impozit pe profit?


La ONG-uri vorbim despre 2 feluir de venituri : venituri ne-impozabile, si venituri impozabile.

Codul Fiscal art 15, aliniatul (2) si (3)

(2) Organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit pentru urmatoarele tipuri de venituri:

a) cotizatiile si taxele de inscriere ale membrilor;

b) contributiile banesti sau in natura ale membrilor si simpatizantilor;

c) taxele de inregistrare stabilite potrivit legislatiei in vigoare;

d) veniturile obtinute din vize, taxe si penalitati sportive sau din participarea la competitii si demonstratii sportive;

e) donatiile si banii sau bunurile primite prin sponsorizare;

f) dividendele si dobanzile obtinute din plasarea disponibilitatilor rezultate din venituri scutite;

g) veniturile pentru care se datoreaza impozit pe spectacole;

h) resursele obtinute din fonduri publice sau din finantari nerambursabile;

i) veniturile realizate din actiuni ocazionale precum: evenimente de strangere de fonduri cu taxa de participare, serbari, tombole, conferinte, utilizate in scop social sau profesional, potrivit statutului acestora;

j) veniturile exceptionale rezultate din cedarea activelor corporale aflate in proprietatea organizatiilor nonprofit, altele decat cele care sunt sau au fost folosite intr-o activitate economica;

k) veniturile obtinute din reclama si publicitate, realizate de organizatiile nonprofit de utilitate publica, potrivit legilor de organizare si functionare, din domeniul culturii, cercetarii stiintifice, invatamantului, sportului, sanatatii, precum si de camerele de comert si industrie, organizatiile sindicale si organizatiile patronale;

l) sumele primite ca urmare a nerespectarii conditiilor cu care s-a facut donatia/sponsorizarea, potrivit legii, sub rezerva ca sumele respective sa fie utilizate de catre organizatiile nonprofit, in anul curent sau in anii urmatori, pentru realizarea scopului si obiectivelor acestora, potrivit actului constitutiv sau statutului, dupa caz;

m) veniturile realizate din despagubiri de la societatile de asigurare pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decat cele care sunt utilizate in activitatea economica;

n) sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, potrivit prevederilor titlului III.

(3) Organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale sunt scutite de la plata impozitului pe profit si pentru veniturile din activitati economice realizate pana la nivelul echivalentului in lei a 15.000 euro, intr-un an fiscal, dar nu mai mult de 10% din veniturile totale scutite de la plata impozitului pe profit, prevazuta la alin. (2). Organizatiile prevazute in prezentul alineat datoreaza impozit pe profit pentru partea din profitul impozabil ce corespunde veniturilor, altele decat cele prevazute la alin. (2) sau in prezentul alineat, impozit calculat prin aplicarea cotei prevazute la art. 17 alin. (1) sau art. 18, dupa caz.


Deci mai pe scurt, poate mai pe intelesul Dvs. O asociatie poate avea atat venituri neimpozabile (provenite din donatii, cotizatii, etc), cat si venituri impozabile din activitati comerciale. Intradevar activitatile trebuies sa fie oarecum in legatura cu scopul asociatiei.
A-ti dat exemplul de asociatie de protectia mediului. Asociatia sa aibe un statut ceva de genul promovarea folosirii de masini putin poluante, oferirea de servicii low cost publicului larg care folesc masini putin poluante. Sau orice chestie la fel de ambigua. Pe urma asociatia decide sa ofere servicii de rent a car, folosing doar masini putin poluante. Acestea 2 sunt in stransa legatura. Binenteles ca veniturile din aceasta activitate sunt incadrate la venituri impozabile.

Contabilul este responsabil de intocmirea corecta a actelor contabile. In cazul unei asociatii cea mai mare atentie trebuie la incadrarea corecta a veniturilor unei asociatii in venit neimpozabil, si venit impozabil.

Din partea statului cei de la Finante va pot da sfaturi, iar controalele sunt efectuate tot de Garda Financiara, ca si in cazul unui SRL, SA. Legislatia este foarte permisiva intradevar. Pe cei de la Garda cel mai mult o sa ii intereseze sa fie corect facuta contabilitatea, mai ales la veniturile impozabile, iar daca este cazul, sa se faca plata impozitului.

Din acest punct de vedere stiu ca si composesoratele se comporta asemanator unor asociatii. Iar aceste composesorate au in statut REGULI CLARE de repartizare a profitului !


Legislatia este foarte permisiva intradevar. Cea mai mare nelamurire pe care o am eu este o definitie a termenului "nepatrimonial". Odata ce lamuresc si aceasta problema, imi fac asociatie.

Inafara de ce scrie pe aici, a-ti mai gasit ceva scutiri de taxe/impozite ? Poate sunt asociatiile scutite de plata taxei de poluare ?

Alte discuții în legătură

Ce forma legala poate lua o comunitate de membri asociati in baza unei taxe de inscriere anuale? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic Daca doresc sa infiintez o comunitate de membri (asociati) cu aceeasi orientare profesionala, si care si-au capatat statutul de membri in baza unei taxe anuale ... (vezi toată discuția)
Activitati economice la ong crysionela crysionela Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema: Care este diferenta dinte un ONG cu scop patrimonial si un ONG fara scop patrimonial? Un ... (vezi toată discuția)
Profit la o asociatie non profit? Ramona24 Ramona24 Buna ziua, O asociatie fara scop patrimonial primeste o finantare neramburasbila. Din acesti bani/finantare realizeaza un proiect cultural. Faptul ... (vezi toată discuția)