avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... transformarea unui SRL in asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

transformarea unui SRL in asociatie

Stiu ca nu este o formulare corecta, dar vroiam sa fie cat mai usor de inteles. Am un SRL. Doresc sa modific forma juridica de organizare din SRL in asociatie.

Stiu ca sunt permise schimbari din SRL in SA sau cooperatie, si invers. Dar nu am gasit pe internet nimic despre transformarea unui SRL in asociatie (organizatie nonprofit).

Cine a mai facut asa ceva sau are cunostinta cum se poate face asa ceva este rugat sa ma ajute. O asemenea portita cred ca reprezinta o oportunitate extraordinara pentru toate firmele mici si fara resurse multe pentru evitarea impozitului minimal care intra in vigoare de la 1 mai 2009.

Din punct de vedere fiscal am studiat problema foarte bine si avantajele sunt atat de multe incat nu vreau aici sa intru in detalii.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 22:39, 8 Iunie 2011
Daca vreau sa desfasor activitati economice in scopul autofinantari ca Asociatie, trebuie sa specific clar in statut ce fel de activitati vreau sa desfasor sau pot sa scriu doar:
Dezvolta si desfasoara activitati economice in scopul autofinantarii?
Trebuie sa trec in statut si codul CAEN pentru fiecare activitate in parte pe care doresc sa o desfasor?
Potriv. art. 47 a O.G. 26/2000, O.N.G. "...pot infiinta societati comerciale...".
Intrebarea este: pot si prelua societati comerciale gata infiintate?
Si, daca da, cum?
Delirycs a scris:

Domnulte andrey82, va multumesc pentru raspuns si lamuriri!

Da, domnule freeelis, am observat si eu din lege ca se poate in ambele moduri. Intrebarea mea era care varianta e mai usoara, si mai buna si care sunt limitarile... sau daca pot avea angajati si in varianta asociatiei:)
Multumesc de raspunsuri!



Cea mai simpla este sa desfasurati activitati economice, potrivit art.48 din OG nr.26/2000.
Da, asociatia poate avea angajati cu contract individual de munca.

SocC Ovidiu
Se pot prelua societati comeciale, prin cesionarea partilor sociale astfel incat ONG-ul sa devina actionar unic sau majoritar.
Multumim freeelis!
Buna ziua.

Am gasit aceasta discutie mai veche si as dori sa o revigorez. Daca o mai citeste cineva. Problema mea este legata de asociatiile constituite in vederea redobandirii proprietatii asupra unor imobile ce au apartinut inante de perioda comunista unor comunitati locale (ex: composesorate). In acest sens nu inteleg cum vor fi reflectate in patrimoniul asociatiei bunurile restituite; ca aport la capitalul social? trebuie retinut faptul ca imobilele respective apar in CF-urile antecesorilor ca si cote parti caz in care mai sunt aceste imobile aport la capitalul social?.
Multumesc acelor cunoscatori binevoitori.

Alte discuții în legătură

Ce forma legala poate lua o comunitate de membri asociati in baza unei taxe de inscriere anuale? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic Daca doresc sa infiintez o comunitate de membri (asociati) cu aceeasi orientare profesionala, si care si-au capatat statutul de membri in baza unei taxe anuale ... (vezi toată discuția)
Activitati economice la ong crysionela crysionela Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema: Care este diferenta dinte un ONG cu scop patrimonial si un ONG fara scop patrimonial? Un ... (vezi toată discuția)
Profit la o asociatie non profit? Ramona24 Ramona24 Buna ziua, O asociatie fara scop patrimonial primeste o finantare neramburasbila. Din acesti bani/finantare realizeaza un proiect cultural. Faptul ... (vezi toată discuția)