avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 364 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... transformarea unui SRL in asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

transformarea unui SRL in asociatie

Stiu ca nu este o formulare corecta, dar vroiam sa fie cat mai usor de inteles. Am un SRL. Doresc sa modific forma juridica de organizare din SRL in asociatie.

Stiu ca sunt permise schimbari din SRL in SA sau cooperatie, si invers. Dar nu am gasit pe internet nimic despre transformarea unui SRL in asociatie (organizatie nonprofit).

Cine a mai facut asa ceva sau are cunostinta cum se poate face asa ceva este rugat sa ma ajute. O asemenea portita cred ca reprezinta o oportunitate extraordinara pentru toate firmele mici si fara resurse multe pentru evitarea impozitului minimal care intra in vigoare de la 1 mai 2009.

Din punct de vedere fiscal am studiat problema foarte bine si avantajele sunt atat de multe incat nu vreau aici sa intru in detalii.
Cel mai recent răspuns: george-neagu , moderator 22:39, 8 Iunie 2011
Multumesc mult pentru explicatii.
In curand va puteti inscrie la un doctorat in ONG-uri.
Referitor la "nonpatrimonial", incerc sa va dau o mana de ajutor.
Enumerarea este alternativă. Cu alte cuvinte:
"De interes general sau comunitar sau nonpatrimonial". (Probabil "comunitar" va fi inlocuit la urmatoarea modificare a codului fiscal, aidoma modificarii art. 4 din O.G. 26/2000, prin art. 1, pct. 3, cu "al unor colectivităţi".)
Interpretez că, nonpatrimonial este interesul care nu este nici general nici comunitar/al unor colectivităţi.
Per a contrario, interesul nonpatrimonial este unul personal, individual.
Si, daca avem in vedere faptul ca organizatiile non-profit/neguvernamentale, exista intr-o anumita antiteza cu societatile comerciale, care au eminamente un interes patrimonial, atunci, interesul nonpatrimonial este interesul individual (al unei persoane fizice sau juridice) care nu este susceptibil de a obtine profit de a inregistra castiguri materiale.
Deci puteti infiinta ori o asociatie careia sa ii atribuiti un interes general (sa popularizati o anumita chestie la nivel national), ori un interes al unei colectivitati (sa cooptati la activitati sportive membrii unei comunitati) sau un interes personal nonpatrimonial (sa efectuati activitati de voluntariat care va fac pur si simplu placere).
In speranta ca v-am fost de ajutor, va doresc mult succes.
Multumesc. In mod normal si logic, stiu ca aia inseamna.

Insa sper intr-un final sa gasesc si o definitie legala, negru pe alb. Pentru ca, pana nu gasesc o definitie legala eu zic asa :

suntem 200 de tineri care avem disponibili fiecare cate 10 lei lunar pe care sa ii "investim" intr-o asociatie. Scopul acestei "colectivitati" sau comunitati, este cresterea nivelului de trai al membrilor asociatiei. Si tocmai am creat o super nationala cu destule resurse financiare pentru desfasurarea oricarei (aproape) activitati care sa fie conforme cu scopul ei - respectiv de a creste nivelul de trai al acelor tineri, si de a le oferi o sansa de a-si construi un viitor fara griji financiare, pornind de la o suma infima, de care se poate lipsi inclusiv un elev de liceu.

Sunt sigur ca un avocat bun ar putea sa ma lamureasca cumva, dar vad ca nu se inghesuie nimeni.

Pana atunci .... mai caut, mai sap, mai citesc. Si tare imi este frica ca raspunsul l-as putea gasi pe undeva in codul civil. Dar la cat de vechi este nu reusesc sa inteleg absolut nimic de acolo, asa ca am lasat balta lecturatul codului civil. Mai caut prin legi. Poate reusesc cumva sa ii dau de capat.
Da, dacă o luăm că drepturile nepatrimoniale sunt cele subiective, individuale, ce ţin persoană, neevaluabile în bani, fără conţinut economic, privind individualizarea persoanei juridice în acest caz, în acest pot fi înţelese şi interesele nepatriomoniale, mai ales că se spune interes general, interes comunitar, sau interes personal nepatrimonial.
Vreau şi eu asociaţie :P dar pentru că mi-am propus prea multe activităţi în cadrul acesteia, va trebui încă ceva timp să mai rumeg ideea :)
drepturile nepatrimoniale sunt cele subiective, individuale, ce ţin persoană, neevaluabile în bani, fără conţinut economic


Vreo lege, ceva ? O idee unde gasesc o definitie negru pe alb ?
andrey82 a scris:

drepturile nepatrimoniale sunt cele subiective, individuale, ce ţin persoană, neevaluabile în bani, fără conţinut economic

Vreo lege, ceva ? O idee unde gasesc o definitie negru pe alb ?

Ups, aici îmi vor da toţi profii de drept în cap, căci iată nu ştiu... E amintire de la drepturi reale, iar acum nu am nici una din cărţi la mine să verific baza. Am răsfoit C. Civ. (aici poate am să mai primesc o palmă dacă scrie undeva, şi mi-a scăpat), dar nu am găsit... Eventual în proiectul de Cod Civil 2009 apar, din câte am înţeles.

Alte discuții în legătură

Ce forma legala poate lua o comunitate de membri asociati in baza unei taxe de inscriere anuale? Laurentiu_Andronic Laurentiu_Andronic Daca doresc sa infiintez o comunitate de membri (asociati) cu aceeasi orientare profesionala, si care si-au capatat statutul de membri in baza unei taxe anuale ... (vezi toată discuția)
Activitati economice la ong crysionela crysionela Buna ziua, va rog frumos sa ma ajutati in urmatoarea problema: Care este diferenta dinte un ONG cu scop patrimonial si un ONG fara scop patrimonial? Un ... (vezi toată discuția)
Profit la o asociatie non profit? Ramona24 Ramona24 Buna ziua, O asociatie fara scop patrimonial primeste o finantare neramburasbila. Din acesti bani/finantare realizeaza un proiect cultural. Faptul ... (vezi toată discuția)