avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In ce conditii pot renunta la un antecontract fara sa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In ce conditii pot renunta la un antecontract fara sa mi se retina arvuna?

incheiat intre mine si o ag imobiliara?fara notar
Cel mai recent răspuns: sexu , utilizator 10:39, 21 August 2015
mmoceanu a scris:

Se pierde arvuna in cazul in care renuntati la incheierea unui contract la care v-ati angajat si pe care nu l-ati mai incheiat! Contractul, chiar incheiat la agentia imobiliara, fara notar, este perfect valabil, potrivit legislatiei actuale!


Dar in situatia in care agentia nu a respectat conditiile antecontractului .... pentru ca apartamentul nu este gata, iar in prezent eu ca si cumparator nu mi-am primit inapoi nici arvuna desi antecontractul a expirat de 3 luni, ce despagubiri pot cere in istanta ?

Si agentia (adica promitentul vanzator) daca nu si-a respectat obligatiile poate fi obligat la daune-interese (despagubiri); de regula se trece aceasta despagubire in antecontractul de vz-cumparare; practica este ca in antecontract sa fie trecut ca se plateste de catre vanzator dublul avansului dat de catre promitentul-cumparator daca acesta nu isi respecta obligatia de a vinde (se numeste clauza penala; adica stabilirea anticipata de catre parti a despagubirilor ce se vor plati daca vanzatorul se razgandeste si nu isi respecta obligatia). Daca nu aveti o astfel de clauza in antecontractul incheiat de dvs., aceasta despagubire va fi stabilita de catre instanta!
Asadar, daca nu puteti rezolva pe cale amiabila acest conflict, puteti sa solicitati in instanta atat avansul dat de dvs., dar si despagubiri pentru prejudiciul creat prin nerespectarea antecontractului de catre promitentul vanzator, adica daune-interese!
Pana la urma, care user e cel cu problema? E aceeasi problema?

Am aratat clar in primul raspuns de pe prima pagina ca puteti renunta daca partea adversa nu si-a indeplinit obligatiile sua nu si le-a indeplinit prima.
Luati un avocat, faceti notificari, obtineti dovezi de la notar si stati calm si linistit.

Pe pagina anterioara avem o bucata dintr-un contract de intermediere; existenta lui, coroborata cu promisiunea de vanzare incheiata tot de agent ma duce la ideea ca e o promisiune a faptei altuia din partea agentului.

Puteti cere in instanta despagubiri in masura in care ati suferit pagube din intarzierea sau neincheierea actului sau, in cazul in care exista prevazute niste dezdaunari in contract (pe care nu-l cunosc), atunci va raportati la acelea.
da hai sa o lasam asa ,va multumesc pt raspunsuri
am facut plingere penala ,am primit raspuns ca ,,,,b) fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege;,,,,dar ca am dreptul sa cer avansul in civil,deoarece sa vindut ,iar eu am o hirtie in care scrie ca in cazul in care se vinde casa voi primi avansul inapoi, am sanse in civil ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tranzactie imobiliara nefinalizata virginia;epadatu virginia;epadatu am contractat printr-o agentie imobiliara o garsoniera. agentia a primit pentru tranzactie ,la data rezervarii garsonierei un procent de 3% din valoarea ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutați cu urmatoarea speta. am avut intentia sa ... Simo Na Simo Na Va rog sa ma ajutați cu urmatoarea speta. Am avut intentia sa înstrăinez un apartament pentru care am postat anunt. A raspuns o agentie imobiliara ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare - executare cumparator apetra apetra Cumparator in cazul achizitiei unui teren si a unor imobile; suntem in faza in care asteptam cele 30 zile pentru exercitare drept preemtiune. Nu este prevazuta ... (vezi toată discuția)