avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In ce conditii ma pot mosteni pe mine fratii vitregi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In ce conditii ma pot mosteni pe mine fratii vitregi (dupa tata) ?

Buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Parintii mei au divortat cand aveam 4 ani.Eu am ramas cu mama in apartamentul in care stam si acum (ea a preluat ratele si le-a terminat de platit) iar tatal meu s-a recasatorit in urma casatoriei rezultand doi frati vitregi mie.

Intrebarea mea este:in ce conditii fratii mei vitregi ma pot mosteni pe mine (apartamentul este acum pe numele meu,nu al mamei) dupa decesul meu si
al mamei si cum pot face ca apartamentul sa fie mostenit de nepoatele mamei si nu de fratii mei vitregi dupa tata ?

Mentionez ca tatal meu a murit si ca eu nu am nici sotie nici copii.
Cum se schimba situatia daca eu voi avea sotie si copii?
Va multumesc.
Ultima modificare: Luni, 10 Februarie 2014
mariusb74, utilizator
Cel mai recent răspuns: petricadracea , utilizator 12:16, 13 Februarie 2014
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru lamuriri.Vreau sa va mai intreb ceva daca aveti timp sa raspundeti.
In cazul in care voi avea sotie (dar nu copii) pot sa fac un testament prin care sa ma mosteneasca DOAR sotia?Adica fratii vitregi sa fie exclusi,sa nu poata ataca testamentul?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca am inteles eu bine, apartamentul a fost platit de mama si acum este pe numele dvs. ( prin ce imprejurari, numai dvs stiti).Sunteti unic proprietar. Ce amestec au fratii fratii consangvini ? Neavand tatal nici un drept, consangvinii nici atat. La decesul dvs. mostenitori vor veni rudele din partea mamei,sora, frate, unchi, matusi, veri sau nepoti. Asta numai in situatia cand nu va veti casatori. Casatorit, prin deces, sotia supravietuitoare va mosteni 1/4 din proprietatea dvs., 3/4 revenind mostenitorilor sus amintiti din partea mamei. Daca veti avea si copil, mostenitor vor fi copilul 3/4 , sotia 1/4.. Linistit puteti face testamentul, fratii vitregi neavand nici un drept. Pericolul ar veni din partea rudelor mamei.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
petricadracea a scris:

Ce amestec au fratii consangvini ?



Venira pe aceeasi "teava". :) Sunt RUDE (si de aici "amestecul" in mostenire)

Frati uterini = rude care au aceeasi mama (tati diferiti)
Frati cosangvini = rude care au acelasi tata (mame diferite)
Frati buni = rude care au aceeasi mama si acelasi tata.

Daca defunctul nu are nici descendenti (copii, nepoti, stranepoti, etc) nici sot supravietuitor, legea cheama la mostenire pe ascendentii privilegiati (= mama si tatal defunctului) si colateralii privilegiati (= fratii si surorile defunctului - Acestia pot fi, asa cum aratam mai sus, atat dupa mama cat si dupa tata sau numai dupa mama ori numai dupa tata.)

Modul in care se imparte mostenirea atunci cand colateralii privilegiati (fratii si surorile) sunt rude cu defunctul pe linii colaterale diferite este ... un pic mai complcat, DAR important pentru utilizatorul care a adrest intrebarea este ca poate lasa TESTAMENT cui doreste. Fratii si surorile pot fi inlaturati de la mostenire prin testament fiindca nu sunt mostenitori rezervatari. (rezervatari sunt: descendentii defunctului, sotul supravituitor si ascendentii privilegiati).
Ultima modificare: Joi, 13 Februarie 2014
romascanu, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@romascanu.:flowersblue:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Frate mostenitor? trueblack trueblack Am un frate vitreg dupa tata.A fost conceput cu o alta femeie in perioada in care tata era inca casatorit cu mama.Ulterior au divortat.Fratele poate sa ma ... (vezi toată discuția)
Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima ... larahau larahau Apartament cumparat inainte de a fi casatorit prin credit prima casa (inca activ) cu asigurare platita. Sunt casatorit de 6 ani fara copii. In caz de deces al ... (vezi toată discuția)
In caz de deces, cui revin bunurile mele? MC_COSTIN MC_COSTIN AS VREA SA STIU , IN CAZ CA EU SI SOTUL MEU MURIM, CUI REVIN BUNURILE NOASTRE? NEAVIND COPII, MA GANDESC CA PARINTILOR?SAU SOCRILOR? (vezi toată discuția)