avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Munca in ziua de sambata se poate compensa cu zi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Munca in ziua de sambata se poate compensa cu zi libera?

Buna Ziua!
Lucrez la o firma privata. Sunt perioade in care avem de onorat multe comenzi. In aceste perioade eram chemati la munca sambata si eram platiti dublu.
Inecpand cu anul acesta situatia s-a schimbat. In cursul saptamanii sunt anuntat, ca vineri sa raman acasa si sa vin sambata la lucru. Asa nu primesc nici un spor la salariu. Sau vineri sunt anuntat ca sa raman acasa lunea urmatoare si sa vin la lucru sambata. Este legala aceasta situatie?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 22:11, 10 Aprilie 2014
Nu scrie nicaieri ca este negociat individual.
Sporurile nu au fost negociate individual. Sectia finisare primeste sporul, pentru ca ei lucreaza de luni pana vineri (nu pot fi anuntati ca sa nu vina luni in loc de sambata, pentru ca au nevoie de ei toti in fiecare zi) si sambata se considera ore suplimentare, (adica lucreaza 48 de ore pe saptamana) care se plateste dublu la noi conform ROI (sau CIM). In schimb in sectia de productie se poate "jongla" cu angajatii, cativa dintre ei fiind anuntati ca vineri sa ramana acasa si sa vina sambata la lucru, astfel ei lucreaza doar 40 de ore pe saptamana. In ROI scrie alb pe negru ca orele suplimentare se platesc dublu, dar despre munca sambata nu se scrie nimic.
"Discriminarea" e dupa mine ca in sectia de productie, angajatii sunt lipsiti de posibilitatea de a lucra in ore suplimentare.
Ultima modificare: Luni, 10 Februarie 2014
Sebi44, utilizator
Probabil ca in acea sectie nu este nevoie de munca suplimentara.

Munca in week-end nu este munca suplimentara.
Este nevoie si acolo, dar numai pentru 4-5 persoane. Iar acele persoane sunt fentate dupa cum am mai scris. Luni zi libera, de marti pana sambata lucru, in pontaj ziua de sambata este pontat pe luni.
Daca se intocmeste pontajul intr-un asemenea mod, cel care il intocmeste poate fi acuzat de fals si uz de fals, iar societatea de evaziune fiscala.

Alte discuții în legătură

Ore muncite pe saptamana tulceanul tulceanul spuneti-mi ,va rog, cate ore muncite rezulta pe saptamana cand se efectuiaza astfel : luni=12 ore;miercuri= 12 ore; vineri = 12 ore ; sambata = 5 ore; ... (vezi toată discuția)
Ajutor si lamurire elaida elaida Buna ziua,lucrez la o firma privata si as avea o intrebare la care va rog sa-mi raspunde-ti. cum ar trebui sa fie pontate si platite zilele de weekend in care ... (vezi toată discuția)
Echivalarea orelor de munca madaluca madaluca Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti si mie cum pot face echivalarea orelor de munca ( la 8ore /5 zile pe saptamana) tinand cont ca momentan lucrez 6 ore pe zi ... (vezi toată discuția)