avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1359 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Ce facem in aceasta situatie?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Ce facem in aceasta situatie?

Caz concret.
Trimit invitatia de mediere cu datele primate de la solicitant. date corecte confirmate telefonic de invitat in momentul in care am luat legatura cu acesta. Invitatul mi -a spus a nu o sa mearga la posta sa ridice invitatia, dar imi spune telefonic ca refuza mediere, doar ca nu imi transmite nimic in scris. Plicul se mai intoarece si fara confirmare......in concluzie cum pot face dovada primirii invitatiei/textului, cand eu clar am vb cu persaona in cauza si aceasta a luat de cunostiinta de tot.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 21:09, 19 Februarie 2014
Conf art 43 alin 1 Lg 192/2006 invitaţia se transmite prin orice mijloace care asigură confirmarea primirii textului.
Conf art 154 Cod proc civ comunicarea actelor se face prin poştă, cu scrisoare recomandată, cu conţinut declarat şi confirmare de primire, în plic închis, la care se ataşează dovada de primire/procesul-verbal , executori judecătoreşti, prin telefax, poştă electronică , sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului actului şi confirmarea primirii acestuia.
In acest din urma caz odată cu invitatia, se va comunica un formular care va conţine: denumirea BM, data comunicării, numele Mediatorului şi indicarea actelor comunicate; formularul va fi completat de către destinatar cu data primirii, numele în clar şi semnătura persoanei însărcinate cu primirea corespondenţei şi va fi expediat BM prin telefax, poştă electronică sau prin alte mijloace.
Va trebui sa respectati aceste modalitati de comunicare.
Ultima modificare: Marți, 18 Februarie 2014
Florin Cioca, Consilier juridic
Domnule Florin Cioca, personal m-as feri sa incadrez invitatia la mediere in categoria "citatiilor si a actelor de procedura" la care face referire art. 154.

Medierea este o procedura necontencioasa, prin insasi natura ei. Daca o bagam in aceeasi galeata, se duce naibii (scuzati expresia :"> ) tot farmecul ei. In Romania este excesiv formalizata, mediatorii au tendinta (impusa de imprejurari si de presiunile la care sunt supusi) de a fi scortosi si pretiosi in exprimare (cu trimiteri savante la tot felul de texte legale si principii de drept), clientii se asteapta ca mediatorul sa le dea sfaturi juridice, avocatii si celelalte profesii juridice isi dau coate si arata cu degetul spre mediatori ca spre niste corigenti ai sistemului, s.a.m.d.

Sunt de acord ca aceasta invitatie trebuie facuta in mod corect si responsabil, ca trebuie sa existe o confirmare a primirii textului, insa daca trimiti o invitatie la mediere prin executor judecatoresc ma intreb cum mai poti sustine ca medierea este o modalitate amiabila de solutionare a conflictelor. Pana si termenul "procedura" mie imi zgarie timpanele. Este vorba despre o simpla si inofensiva intelegere intre oameni.

Eu fac permanent apel la revenirea la firesc a medierii si mediatorilor, independent de obligativitatea acestei informari. Medierea nu este o profesie juridica, medierea nu este o procedura, chiar daca o mai numim asa in viteza, ci o "modalitate amiabila"...

Va rog sa nu interpretati postarea mea ca pe o critica a opiniei dumneavoastra, pur si simplu simt nevoia sa semnalez din cand in cand faptul ca ne indepartam, de cele mai multe ori fortat, de specificul si principiile profesiei frumoase pe care am imbratisat-o.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
mediator_comeaga, utilizator
Un exemplu de interpretare romantata a prevederilor legale. Art 154 CPP face vorbire la alin 1 caror acte de procedura se aplica.
@mediator_comeaga

Prevederile Codului de procedura civila nu se aplica doar actelor de procedura civila. Conf art 2 alin 2 CPC dispoziţiile prezentului cod se aplică şi în alte materii, în măsura în care legile care le reglementează nu cuprind dispoziţii contrare. Deci in ceea ce priveste comunicarea actelor, consider ca se aplica prev CPC, in masura in care nu contravine Lg 192/2006. De altfel conf art 43 alin 4 Lg 192/2006 mediatorul poate face şi alte demersuri legale pe care le consideră necesare pentru invitarea părţilor la mediere, cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi.
De asemenea trebuie sa tineti sema si de prev art 4 alin 1 Lg 192/2006 potrivit caruia medierea reprezintă o activitate de interes public., atunci cand va ganditi ca medierea este excesiv de formalizata. De altfel conf art 60^2 alin 1 Lg 192/2006 procedura de informare, incluzând şi formalităţile pentru convocarea părţilor, ........, textul legii facand trimitere la aspectele formale ale convocarii partilor.
In ceea ce priveste metoda transmiterii invitatiei prin executor nu pot sa spun decat ca ramane la alegerea partii care initiaza procedura, intrucat implica costuri suplimentare. De altfel sunt numeroase alte domenii in care se apeleaza la executori pentru comunicarea actelor atunci cand cealalta parte, deliberat, incearca sa se sustraga.
In ceea ce priveste caracterul procedural, chiar legea medierii face referire la "procedura de informare" si "procedura de mediere" (art 6 Lg 192/2006), desi ii lasa mediatorului posibilitatea de a-si organiza singur procedura. Conf art 27 alin 1 Lg 192/2006 fieecare mediator are dreptul să aplice un model propriu de organizare a procedurii de mediere, cu respectarea dispoziţiilor şi principiilor statuate în prezenta lege.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
Florin Cioca, Consilier juridic
Pentru @bpcs si @Florin Cioca

Nu inteleg exact de unde a reiesit ca nu as respecta prevederile la care faceti referire...
Opinia pe care am vrut sa o formulez se referea la faptul ca medierea in Romania, asa cum este ea reglementata, este excesiv de formala si pune in sarcina mediatorului mult prea multe sarcini functionaresco-juridico-birocratice, care nu au legatura neaparat cu specificul sau rigorile profesiei sale.

Chiar si daca este rezultatul unei abordari sau viziuni personale romantate, opinia mea ramane aceeasi. Cu permisiunea dumenavoastra :bow:

Alte discuții în legătură

Procedura invitatie la sedinta de informare Birou de Mediator - Luana Nistea Birou de Mediator - Luana Nistea Ce parere aveti despre urmatoarea situatie: Reclamantul este obligat sa parcurga procedura de informare. Ar fi in regula daca reclamantul ar trimite, in ... (vezi toată discuția)
Invitatie la mediere ContSters22096 ContSters22096 am primit o invitatie la mediere, care nu este insa datata, semnata sau stampilata. invitatia a fost trimisa de asociatia centrului de mediere din Craiova e ... (vezi toată discuția)
Mediere, a 2-a invitatie ddena ddena Buna ziua Situatia este urmatoarea(vreau sa fiu cat mai scurta sa nu va retin mult) O doamna mediatoare a incheiat proces verbal de informare specificand ... (vezi toată discuția)