avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Ce facem in aceasta situatie?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Ce facem in aceasta situatie?

Caz concret.
Trimit invitatia de mediere cu datele primate de la solicitant. date corecte confirmate telefonic de invitat in momentul in care am luat legatura cu acesta. Invitatul mi -a spus a nu o sa mearga la posta sa ridice invitatia, dar imi spune telefonic ca refuza mediere, doar ca nu imi transmite nimic in scris. Plicul se mai intoarece si fara confirmare......in concluzie cum pot face dovada primirii invitatiei/textului, cand eu clar am vb cu persaona in cauza si aceasta a luat de cunostiinta de tot.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 21:09, 19 Februarie 2014
Va respect opiniile, dar medierea fiind un serviciu de interes public trebuie respectata o anumita procedura si un anumit formalism, care, consider ca nu e excesiva, ci se incadreaza in limite normale.
Scuze ca am fost neclar.... interpretarea Dvs e ok.
Dl Cioca in schimb scoate din context o serie de prevederi legale si alatura unele cu care nu au legatura. Pt el era mesajul.

Daca tot dezvoltam subiectul lucrurile stau cam asa.... cand mediatorul o sa faca parte din personalul instantelor o sa fie tinut sa respecte si prevederile art 154, se va folosi de agent iar pe plic va scrie "pentru justitie, a se inmana cu prioritate". Stiu ca multi isi doresc asta dar nu cred ca se va intampla.

In ceea ce priveste legatura dintre convocari si activitatea de interes public ....eu personal nu am reusit sa o vad.
Cred ca trebuie sa facem distinctie intre activitate publica si activitate de interes public.

Serviciile/activitatile publice sunt cele oferite de institutiile publice si au ca sursa obligatia legala de a desfasura activitati in interes public.

Serviciile/activitatile ce prezinta interes public se refera la toate acele activitati care, prin natura lor, satisfac anumite nevoi personale, de grup sau cu caracter comunitar cum sunt activitatile bancare, notariale, de expertiza, etc.

Medierea este o activitate de interes public, se afla sub controlul si supravegherea unui organism autonom de interes public (Consiliul de mediere), insa nu este o activitate publica, iar mediatorii nu sunt functionari publici. Nu se afla in subordinea Ministerului de Justitie. Sigur ca mediatorii respecta reglementarile specifice profesiei lor, precum si reglementarile legale aplicabile acestui domeniu. Nu sunt platiti de la buget, ci fac parte din categoria profesiilor liberale, iar veniturile lor sunt cele pe care singuri si le asigura prin prestarea muncii pentru care sunt autorizati in conditiile legii.

Rigorile procedurii contencioase li se aplica atunci cand acest lucru este expres prevazut de lege.

@bpcs, v-am spus eu ca suntem mereu in asentiment? =D>
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
mediator_comeaga, utilizator
@bpcs
Conf art 154 alin 1 CPP dacă există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni, în scopul strângerii de probe ori identificării făptuitorului, suspectului sau a inculpatului, procurorul care supraveghează sau efectuează urmărirea penală poate dispune conservarea imediată a anumitor date informatice, inclusiv a datelor referitoare la traficul informaţional, care au fost stocate prin intermediul unui sistem informatic şi care se află în posesia sau sub controlul unui furnizor de reţele publice de comunicaţii electronice ori unui furnizor de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, în cazul în care există pericolul pierderii sau modificării acestora.:-/

Nu inteleg la ce va referiti cand citati acest articol. Probabil ati dorit sa mentionati art 154 CPC.
Prevederile legale enuntate au legatura unele cu altele chiar daca dvs nu o vedeti.

Dupa cum v-am explicat si mai sus, consider ca prev CPC nu se aplica doar actelor procedurale comunicate de catre instanta, ci constituie dreptul comun in materie, aplicandu-se si in alte situatii in masura in care acestea nu sunt reglementate prin lege speciala. Pana la urma cum faci dovada comunicarii Invitatiei: prin telefon si PV in care consemnezi discutia telefonica?:stunned:
Daca partea invitata nu recunoaste continutul discutiei avute cu mediatorul si consemnata de acesta in PV, cum faci dovada? Ce documente poate admite instanta ca dovada a comunicarii? Nu cele prevazute in CPC?
Cand veti reusi sa dovediti intr-un asemenea mod comunicarea invitatiei...va invit sa publicati Hotararea pe forum.

@mediator_comeaga
Cu tot respectul, insa stiu ce inseamna functie publica si institutie publica. Stiu si ce prevede Lg 192/2006. Am o activitate indelungata in functii publice si de aceea sunt obisnuit sa procedez "ca la carte".
Chiar daca mediatorii nu sunt functionari publici, ci reprezinta o profesie liberala, modul de desfasurare a activitatii este reglementat de lege, care introduce un anumit formalism. Consider ca Lg 192/2006 este o lege speciala care se completeaza cu Codul de procedura civila, mai ales in ceea ce priveste modul de comunicare si dovada comunicarii documentelor.

Conform prezentarii dvs orice activitate ar trebui sa fie de interes public, intrucat toate satisfac un anumit interes al unei comunitati, incepand cu nevoia de hrana.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Februarie 2014
Florin Cioca, Consilier juridic
Dl Cioca... nu trebuie sa o luati personal. DIscutia este una constructiva nu destructiva. Apreciez cunostintel dvs in materie de coduri de legi insa alaturarea unor notiuni cu altele trebuie facuta cu mai mare grija.
Convorbirea telefonica iese din discutie.... nu este conforma legii. Oricum topicul era despre altceva dar fiecare si-a dat cu parerea.

Interesul public este definit de legea 477/2004 (din cunostintele mele este singura lege care trateaza acest subiect in detaliu dar Dvs puteti sa ma contraziceti daca stiti mai multe.... nu ma supar): Interes public- garantarea si respectarea de catre institutiile si autoritatile publice a drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale cetatenilor, recunoscute de Constitutie, legislatia interna si tratatele internationale la care Romania este parte, precum si indeplinirea atributiilor de serviciu, cu respectarea principiilor eficientei, eficacitatii si economicitatii cheltuirii resurselor; 

Nu vad nicaieri formalismul.... ba din contra.... daca ar fi sa urmez procedura Dvs ar trebui sa apelez la un executor judecatoresc pt convocari (este singurul care poate garanta indeplinirea procedurii) ceea ce ar fi in contradictie cu principiul economicitatii cheltuirii resurselor. Legitorul nu a dat mediatorului atibutia transmitrerii convocarii pt ca acesta sa o dea mai departe.... o face si raspunde pt ea.

Va reamintesc ca in conformitate cu L192 dovada indeplinirii procedurii prealabile se face cu certificatul sau procesul verbal eliberat de mediator. Orice alt inscris va fi eliberat numai la solicitarea instantei, aceasta fiind singura in masura sa aprecieze daca procedura de convocare a fost indeplinita sau nu.
Va raspund cu un indemn asemanator.... cand o sa aveti o hotarare judecatoreasca in care judecatorul a considerat ca o simpla confirmare de primire postala, un fax, un mail cu confirmare de primire nu sunt suficiente pt dovedirea indeplinirii procedurii de convocare va rog sa o publicati.

Cu functia publica si institutia publica discutia a luat-o pe aratura. Mediatorii nu au nici in clin nici in maneca cu asta.

Alte discuții în legătură

Procedura invitatie la sedinta de informare Birou de Mediator - Luana Nistea Birou de Mediator - Luana Nistea Ce parere aveti despre urmatoarea situatie: Reclamantul este obligat sa parcurga procedura de informare. Ar fi in regula daca reclamantul ar trimite, in ... (vezi toată discuția)
Invitatie la mediere ContSters22096 ContSters22096 am primit o invitatie la mediere, care nu este insa datata, semnata sau stampilata. invitatia a fost trimisa de asociatia centrului de mediere din Craiova e ... (vezi toată discuția)
Mediere, a 2-a invitatie ddena ddena Buna ziua Situatia este urmatoarea(vreau sa fiu cat mai scurta sa nu va retin mult) O doamna mediatoare a incheiat proces verbal de informare specificand ... (vezi toată discuția)