avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cont bancar inchis la Asociatia de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cont bancar inchis la Asociatia de Proprietari

Asociatia de proprietari si-a inchis contul bancar.
Este legal sa nu aiba cont bancar?

Pana in Dec noi am facut plati online din cont personal, acum vom fi nevoiti sa ne deplasam pana la casieria Asociatiei, care se afla in alt cartier.

Va rugam un raspuns, este aiurea sa pierdem 1-2 ore pe luna doar ptr a achita o intretinere.

Multumim.
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2014
a234, utilizator
Cel mai recent răspuns: rwkovacs , utilizator 22:45, 23 Februarie 2014
Aveti dreptate, unde vor tine fondurile de reparatii si incasarile ?
Referitor Adunare Generala, aceasta a avut loc in Dec 2013, chiar atunci cred ca a fost strecurat anuntul printre problemele care incinsesera spiritele.

Adica Asociatiile de Proprietari se supun doar prevederilor Legii 230?
Dar Codul Fiscal si celelalte prevederi financiare aplicabile persoanelor juridice nu le sunt opozabile ? Daca incasezi bani, trebuie sa ai cont bancar, asa mi se pare normal.
Domnule Adrian T. ce puteti comenta ? Multumesc.
Eu zic ca din moment ce asociatia este inregistrata si are CIF, si la constituire a fost obligata sa deschida cont, pentru ca altfel nu se aproba dosarul, nu vad dece l-ar inchide fara sa deschida altul.

Plus ca in cazul in care se strang bani pentru o reparatie mai serioasa, unde se tin acestia?
In punga? In borcanul de cafea al administratorului sau al presedintelui de asociatie? De asemenea in acel cont ar trebuie sa existe si sume de tip garantie, asa cum se precizeaza mai jos, plus fondul de rulment si reparatii, etc.

Poate nu ar fi rau ca Presedintele, administratorul si comisia de cenzori sa depuna sume drept garantie in contul asociatiei, ca s-au vazut cazuri cind s-a bagat manutza la cascaval.

Problema administratorilor si presedintilor de asociatii este aceea ca fug ca dracul de tamaie cind aud de contul bancar al asociaitiei si derularea incasarilor si platilor prin el.

Si slava domnului exista la diverse banci pachete speciale destinate pentru asociatiile de proprietari.

Plus ca nu ar mai exista scuza unora ca nu au avut timp sa-si plateasca intretinerea, pentru ca nu au avut timp sa ajunga in timp util (la ore adesea nepotrivite pentru cineva care lucreaza) in ziua sau zilele stabilite pentru incasarea cotelor de intretinere.

Cu stima,
Rorschach
Ultima modificare: Vineri, 21 Februarie 2014
Adriantot, moderator
La constituire nu este obligata sa dovedeasca ca si-a deschis cont bancar pentru ca pur si simplu in faza de constituire nu are inca stampila si, in general, nu are CIF. Acestea se cer la banca dupa infiintare si daca asociatia doreste sa-si deschida cont.

Materialul citat de dv. in ultima parte constituie niste etape, dintre care chestia cu banca nu este obligatorie. Este o sinteza, altfel buna, a etapelor, dar nu este lege ca sa putem spune ca ne obliga legea sa avem cont bancar ca sa infiintam o asociatie.
Dar totusi nu inteleg unde vreti sa ajungeti sau ce vreti sa acreditati?
Pana la urma nu ne-ati spus unde tinem sumele stranse, si fondurile asociatiei?

Nu ar fi frumos ca toate asociatiile sa foloseasca programe gata facute si cu plata prin card? Cred ca ar fi civilizat, transparent si poate mai productiv.

Si cind te gandesti ca, costul este 2 lei per apartament, si ai access online la toate situatiile asociatiei, plus ca le ai arhivate si la indemana.

Dar deh, mai bine sa cheltui cu administratorul care face un tabel in excel 3200 RON salariu lunar, decit 320 RON, nu doamna elga50?


Cu stima,
Rorschach

Interventie moderator

Va rog sa evitati pe viitor reclama la firme. Nu permite Regulamentul forumului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2014
elga50, moderator
poparlan a scris:
e o mare greseala ca a fost scoasa obligavitatea de a avea cont

Nimeni nu a scos obligativitatea. Legea prevede, asa cum ama ratat, posibilitatea de a deschide un cont bancar. Sunt asociatii mici care nu au nevoie de cont bancar si nu ar fi
normal sa fie obligate. In democratie cred ca este normal ca fiecare sa aiba posibilitatea sa-si aleaga, sa decida si nu sa i se impuna ca intr-o dicatura.
unde se tin banii din fondul de reparatii, rulment si alte venituri?

Fondul de reparatii se constituie, adica se stabileste pe hartie cat are fiecare de plata, dar de incasat se incaseaza treptat si adesea se cheltuie tot treptat. Sunt dese situatiile cand se face o reparatie mai costisitoare si se achita executantului in rate si numai proprietarii constiinciosi platesc la timp aceste rate dar unii inatrzie sa platesca. Asa ca fobdul de reparatii la unele asociatii faptic (bani incasati) nu prea exista.
Fondul de rulment se foloseste pentru plata cheltuielilor asociatiei inainte dde afisarea listelor si pana la achitarea cotelor afisate de fiecare proprietar. Asa ca nu are ce sa stea in banca atat timp cat acest bani circula.
administratorul ii poate folosi in interes personal

Sigur ca administratorul sau mai bine zis casierul pentru ca nu intotdeauna administratorul e si casier, ar putea lua din banii asociatiei (indiferent ca asociatia are cont bancar sau nu) daca acea asociatie functionaeza de capul ei, fara comitet executiv, fara presedinte, fara cenzori... E ca si la o intreprindere de transport unde ar trebui sa stam cu teama ca administratorul parcului auto foloseste cele 20 de autobuze, 30 de microbuze, 50 de autoturisme... in interes personal, parca nu ar exista acolo directori, sefi...
in cocluzie ar trebui sa fie obligatorie deschiderea cel putin a unui cont si obligativitatea de a se face toate platile prin banca

Credet-ma ca noi avem conturi in doua banci si de aceea va rog sa nu ma intelegeti gresit dar concluzia pe care o trageti dumneavoastra este o impunere, o obligatie de tip totalitar, egalitarist... Sunt asociatii care au nevoie de banca si asociatii care nu au nevoie de banca. Legea este buna pentru ca permite astfel functionarea diverselor asociatii de proprietari. Asa cum este prevazut chiar la inceputul legii, o asociatie poate avea minim 3 proprietari. Si sunt adesea asociatii mici, pe o singura scara care pot avea cheltuieli totale repartizate intr-o luna pe lista de plata de 500-1500 lei pentru 5-15 apartamente.
Astea sunt sume de virat prin banca, sume din care sa mai raman la ciorap sa se imbogateasca cineva ori sa ceeze dobanzi fabuloase la banci???



Alte discuții în legătură

Contul bancar si fondul de rulment mariusmar mariusmar Va rog sa ma lamuriti daca este obligatoriu \\\" fondul de rulment \\\" ( ce valoare trebuie sa aiba ? ), si deasemenea daca este obligatoriu contul bancar al ... (vezi toată discuția)
Penalizari la fondul de rulment danny78 danny78 De la inceput tin sa specific faptul ca eu inca nu locuiesc in apartamentul respectiv ( nu este trecuta nici o persoana la intretinere ). Este normal sa mi se ... (vezi toată discuția)
este obligatoriu ca o asociatie de proprietari sa detina cel putin un cont bancar ? justitiara17 justitiara17 Buna ziua, Va adresez urmatoarele intrebari la care va rog respectuos sa imi raspundeti: 1) O asociatie de proprietari este OBLIGATA sa detina cel putin un ... (vezi toată discuția)