avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cont bancar inchis la Asociatia de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cont bancar inchis la Asociatia de Proprietari

Asociatia de proprietari si-a inchis contul bancar.
Este legal sa nu aiba cont bancar?

Pana in Dec noi am facut plati online din cont personal, acum vom fi nevoiti sa ne deplasam pana la casieria Asociatiei, care se afla in alt cartier.

Va rugam un raspuns, este aiurea sa pierdem 1-2 ore pe luna doar ptr a achita o intretinere.

Multumim.
Ultima modificare: Joi, 20 Februarie 2014
a234, utilizator
Cel mai recent răspuns: rwkovacs , utilizator 22:45, 23 Februarie 2014
Mai aveati putin si scriati un roman, deci sa scriu si eu.

Fondul de rulment sau de reparatii nu se consuma imediat ci dupa necesitati sau la data programata daca este vorba de vre-o reparatie mai costisitoare, iar acei bani se strang dupa cum bine stiti in mai multe transe si ei trebuiesc tinuti undeva, si unde anume ar fi mai indicat decit la banca si nu in ciorapul lui Mos Craciun.

Daca scrieti mult si credeti ca puteti arunca perdele de fum, pentru a abate atentia sa stiti ca la mine unul nu tin astfel de trucuri ieftine.

Lasati cu minim 3 proprietari ca sunt asociatii cu 160 de apartamente si acolo vorbim de sume frumusele si nu de 300 - 400 RON.

Chiar si la un bloc de 4 etaje cu 2 scari sunt cel putin 30 de apartamente. Haideti sa lasam prostioarele cu asociatii de 3 proprietari, ca sincer nu tine. Daca-s doar 3 atunci unui presedinte, unul administrator si unul cenzor si-si platesc unul altuia salariile :)

Plus ca daca imi aduc bine aminte fondul de rulment apartine proprietarului, si este menit ai acoperi cheltuielile in caz ca intarzie plata intretinerii, altfel daca se iau din banii acestuia fara acordul sau si se achita datoriile altui proprietar se poate considera credit.

PS: Mai bine ati incuraja folosirea instrumentelor de plata moderne, si programelo, care ofera transparenta si access la documentele asociatiei, fara prea multa bataie de cap pentru toti proprietarii.


Cu stima si seara buna,
Rorschach
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2014
elga50, moderator
Fondul de rulment nu apartine proprietarului, ci suma intreaga ca fond se foloseste pentru platile facturilor pana la afisare si incasare.

Devine al proprietarului numai atunci cand pleaca din apartament, paraseste asociatia si i se inapoiaza cota cu care a participat la fond.
Nicaieri in Lege sau Norme nu scrie genul de instructiuni pe care le primiti din diferite surse. Acelea sunt comentarii, ca si ale noastre, de altfel. Comentariile sunt orientative, nicidecum litera de lege.

Interventie moderator
Va rog sa nu mai faceti publicitate diferitelor programe sau firme de administrare deoarece Regulamentul forumului interzice.
Orice prestator a carui reclama se face pe site-uri, pe Google, pe FB, plateste pentru asta, iar Avocatnet nu este societate filantropica, sa admita publicitate gratuita..

De asemenea instructiunile FAPR sunt ale unei organizatii nongurnamentale si nu constituie litera de lege, de urmat, asa ca citate din site-ul lor sau link-uri catre alte site-uri sunt de evitat.
Aici discutam ideile noastre, bazandu-ne pe lege, nu facem culegere de texte si linkuri de pe net.
Va rog sa intelegeti spiritul acestui forum si sa va conformati.

De asemenea va recomand sa lasati deoparte atitudinea aroganta fata de ceilalti utilizatori care ar putea sa duca din partea unora la atac la persoana asupra dv., iar moderatorii si adminii sa fie nevoiti sa va baneze atat pe dv., cat si pe cel cu care intrati in conflict.
Aici sunt presedinti si administratori cu experienta, cu multe intamplari la viata lor pe care le-au rezolvat si nu dv. sunteti persoana care sa-i apostrofeze sau ironizeze. Experienta nu va recomanda, cel putin din ceea ce ati scris pana acum.

Luati o asociatie in conducere sau administrare si dupa un an de zile cititi-va mesajele scrise acum...
Fondul de rulment este optional si nu obligatoriu. Fondul de reparatii este obligatoriu.
Daca mai cauti pe net, se spune acelasi lucre despre fondul de rulment, ca apartine celui pentru care se constitute.

Se poate functiona si fara fond de rulment bine merci, mai ales ca se platesc facturile retroactiv, si dupa cum bine stiti si dvs. furnizorii de utilitati in relatia cu asoc.prop. sunt destul de intelegatoare, cu plata facturilor.
[EDIT offtopic]
Cu stigma,
Rorschach


Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2014
elga50, moderator
Nu trebuie sa cautam pe net, trebuie sa citim legea.
Tocmai asta va spuneam, ca noi comentam ce intelegem NOI din lege, nu ce inteleg ALTII.

Normele de aplicare a Legii 230/2007, cuprinse in HG 1588 prevad:
Art. 24. - (1) In scopul asigurarii fondurilor necesare pentru plati curente, asociatia de proprietari stabileste cuantumul si cota de participare a proprietarilor la constituirea fondului de rulment. De regula, fondul de rulment se dimensioneaza astfel incat sa poata acoperi cheltuielile curente ale condominiului la nivelul unei luni calendaristice. Stabilirea cuantumului se face prin echivalare cu suma care a fost necesara pentru acoperirea cheltuielilor lunare inregistrate de asociatia de proprietari in anul expirat, la nivelul lunii cu cheltuielile cele mai mari, majorate cu rata inflatiei, iar in cazurile asociatiilor de proprietari nou-infiintate, prin constatarea si insusirea experientei in domeniu a unor asociatii de proprietari echivalente ca marime.
(2) Fondul de rulment se constituie prin plata anticipata a cotei ce revine fiecarui proprietar, potrivit hotararii adunarii generale a asociatiei de proprietari, iar reintregirea fondului de rulment se face lunar, prin plata sumelor afisate pe lista de plata. Pentru incasarea fondului de rulment, casierul asociatiei de proprietari elibereaza chitanta personalizata separata.
(3) In situatiile in care, prin contractul de inchiriere incheiat cu proprietarul, chiriasul se obliga sa participe la plata cheltuielilor curente ale condominiului in care locuieste, acesta va participa si la formarea fondului de rulment.
(4) Fondul de rulment incasat se poate restitui in situatiile de schimbare a domiciliului sau a dreptului de proprietate, daca prin actele de transmitere a dreptului de proprietate sau a folosintei locuintei nu se stipuleaza altfel, precum si in situatiile in care cheltuielile lunare scad conform deciziei comitetului executiv, la cererea proprietarului.



@elga50

Se poate sa reproduceti prin citat unde se specifica ca fondul de rulment este obligatoriu?

Eu am citit legea nr 230/2007 si normele acesteia HG nr 1588/2007, si nu gasesc unde scrie ca este obligatoriu.

Cu stima,
Rorschach

Alte discuții în legătură

Contul bancar si fondul de rulment mariusmar mariusmar Va rog sa ma lamuriti daca este obligatoriu \\\" fondul de rulment \\\" ( ce valoare trebuie sa aiba ? ), si deasemenea daca este obligatoriu contul bancar al ... (vezi toată discuția)
Penalizari la fondul de rulment danny78 danny78 De la inceput tin sa specific faptul ca eu inca nu locuiesc in apartamentul respectiv ( nu este trecuta nici o persoana la intretinere ). Este normal sa mi se ... (vezi toată discuția)
este obligatoriu ca o asociatie de proprietari sa detina cel putin un cont bancar ? justitiara17 justitiara17 Buna ziua, Va adresez urmatoarele intrebari la care va rog respectuos sa imi raspundeti: 1) O asociatie de proprietari este OBLIGATA sa detina cel putin un ... (vezi toată discuția)