Va multumesc!
Acum au dat-o la intors, ca nu le accepta ITM-ul cererea pt ca nu respecta contractul colectiv de munca cele 20 de zile lucratoare.
Nu inteleg de ce mi-au dat un preaviz(referat) care nu este inregistrat la ITM. Detin documentul stampilat si semnat de angajator.
Mi-au spus ca imi fac un preaviz de 15 zile, ca imi desfinteaza postul, imi platesc orele suplimentare, concediul si salarul compensator.
Este posibil?
Preavizul legal este de 20 zile lucratoare, asa cum au si solicitat cei de la ITM.
la incetarea contractului de munca angajatorul este obligat sa plateasa concediu neefectuat la care aveati dreptul pana la data concedierii.
codul muncii:
Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Art. 141. - (1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
1. ITM nu are treaba cu cererea respectiva.
2. Preavizul nu se inregistreaza la ITM. Eventual se ataseaza la decizia care se inregistreaza la ITM.
3. Daca nu va intelegeti cu ei (ITM ar trebui sa aiba un cuvant greu de spus aici, pentru ca nu se respecta nici Codul muncii nici CCMUNN) atunci primiti banii care vi se dau , luati deciziasi daca nu este legala o contestati in instanta in termen de 30 de zile de la comunicare, la tribunalul din judetul unde aveti domiciliul sau resedinta. Fiind litigiu de munca sunteti scutit de taxe.
Intradevar preavizul este un act intern care nu trrebuie comunicat ITM, este un drept al salariatului neacordarea acestuia putand fi reclamata de catre acesta in instanta .
Este de 20 de zile lucratoare .
Solicitati si reducerea timpului de munca la 4 h
Da, am solicitat reducerea timpului de munca la 4h. Mi-a fost acceptat
Le-am spus ca timpul de preaviz este de 20 zile lucratoare, la randul lui angajatorul mi-a spus ca in contractul colectiv de munca nu este prevazut, ei avand un contract colectiv de munca separat....apoi la cateva ore mi se spune ca am dreptate si preavizul este de 20 zile lucratoare, si daca nu mai pot sta la munca pana se implinesc cele 20 zile lucratoare.
Le-am cerut salar compensator au spus ca nu prevede contractul colectiv de munca asa ceva.
La finalul celor 4h de munca azi, mi se spune ca imi platesc totul numai sa nu ii dau in judecata.
In contractul lor colectiv de munca la Dspozitii generale, art 4 prevede suspendarea si incetarea contractului colectiv si a celui individual de munca are loc conform Legii, iar art 5 prevede: in situatiile in care in privinta drepturilor ce decurg prin prezentul contract colectiv de munca, intervin reglementari legale mai favorabile acestora vor face parte de drept din Contract.
Ce fac in acest caz?
Eu vreau sa inchei contractul de munca cu ei dar in conditiile pe care ei le-au vrut adica cu disponibilizare si cu toate drepturile banesti care imi revin.
Decizie de preaviz
ioanna_c
buna ziua.
sunt inginer la o firma de constructii. astzi am primit hartiile de preaviz pentru desfacerea contractului de munca incepand din data de 16 ... (vezi toată discuția)
Vreau un sfat ,va rog!
dorali
astazi ,am fost informati de la serviciu ca toti suntem in preaviz de la data de 2 noiembrie, fara ca noi sa fi semnat ceva...ni sau dat salariile, si patroana ... (vezi toată discuția)