avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzarea unui apartament aflat in indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzarea unui apartament aflat in indiviziune

Suntem trei frati care prin succesiune am dobindit,in proportii egale,apartamentul parintilor decedati.Pentru ca fiecare dintre noi avem alte proprietati,am hotarit sa vindem apartamentul respectiv.Unul dintre frati a"bagat"in apartament pe fiul lui promitind ca,imediat,dupa gasirea cumparatorului va elibera spatiul.Am gasit cumparator dupa aproape 6 luni dar acum,fratele care a ocupat spatiul nu mai recunoaste adeziunea la vinzare refuzind sa semneze actele.Nici fiul lui nu vrea sa paraseasca apartamentul pentru a fi prezentat,eventualilor cumparatori,ca spatiu gol.As ruga pe cei priceputi in astfel de situatii sa ne sfatuiasca,pe mine si fratele meu care dorim vinzarea si care avem impreuna 2/3 din proprietate,ce ar trebui sa intreprindem pentru a reusi vinzarea apartamentului.Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: alexusbr , utilizator 17:10, 10 Martie 2014
Cred ca ar trebui sa revedem dispozitiile legale privind posibilitatea obligarii coindivizarului care are posesia la plata chiriei.
Multumesc pentru raspuns.V-as fi recunoscator daca ati detalia cit de putin cererea de plata a chriei prin executor prin pierderea folosintei bunului.
AvocatVatamanescu a scris:

Cred ca ar trebui sa revedem dispozitiile legale privind posibilitatea obligarii coindivizarului care are posesia la plata chiriei.

Mi se pare mie? Or ati scris această frază spre a sugera că n-ar fi posibilă obligarea ...? Mă insel?

Cel care, impotriva vointei celorlati proprietari exercită in mod exclusiv folosinta bunului comun poate fi obligat la despagubiri (636 alin 2 Ncpc).

Si apoi, dacă ma uit cu atentie, ăla care foloseşte ...nu era tac-su :)
Bunul nu este folosit de un copropietar, ci de un terţ. (fiul unuia dintre coproprietari).
Ultima modificare: Miercuri, 5 Martie 2014
romascanu, moderator
Si in ce modalitate si-au exprimat dezacordul ceilalti coproprietari? Conditia fiind dovada ca folosinta se exercita impotriva vointei celorlati proprietari.
Buna ziua.Ati inteles bine;apartamentul este"ocupat'de fiul surorii noastre(a mea si a fratelui)iar in actul de proprietate emis de notarul nostru in urma succesiunii nu figuram,ca succesori,decit eu ,fretele meu si sora noastra,mama nepotului ce ocupa abuziv spatiul si care nu consimte sa evacueze apartamentul pentru a-l putea vinde dar nici nu plateste chirie pentru utilizare.L-am somat verbal sa evacueze spatiul pentru ca eventualii cumparatori sa-l viziteze ca spatiu gol dar nu a acceptat.Am mers la Politie si mi-au spus ca daca scimbam incuietorilew ne poate actiona in judecata ca l-am agresat.Reiterez faptul ca nu are nici un titlu pentru a ocupa apartamentul dar nici nu dorim sa inducem in familie tensiuni suplimentare.Oricum,va multumesc pentru interesul acordat.

Alte discuții în legătură

Ajutor urgent: nepotii pot fii desmosteniti? speranta2011 speranta2011 Buna ziua, am o intrebare urgenta: o bunica poate sa isi desmosteneasca nepotii obligindui sa vinda apartamentul la care sunt coproprietari impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate Ionuț3091 Ionuț3091 Buna ziua. As avea si eu o nelămurire. Dacă există un titlu de proprietate cu 5 frați trecuți ca si proprietari dar doar unul singur la folosit si la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! cand exista un apartament in curs de succesiune iar ... Mire96 Mire96 Buna ziua! Cand exista un apartament in curs de succesiune iar unul dintre mostenitori locuieste acolo desi in urma succesiune cei 3 frati au dreptul egal la ... (vezi toată discuția)