avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzarea unui apartament aflat in indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzarea unui apartament aflat in indiviziune

Suntem trei frati care prin succesiune am dobindit,in proportii egale,apartamentul parintilor decedati.Pentru ca fiecare dintre noi avem alte proprietati,am hotarit sa vindem apartamentul respectiv.Unul dintre frati a"bagat"in apartament pe fiul lui promitind ca,imediat,dupa gasirea cumparatorului va elibera spatiul.Am gasit cumparator dupa aproape 6 luni dar acum,fratele care a ocupat spatiul nu mai recunoaste adeziunea la vinzare refuzind sa semneze actele.Nici fiul lui nu vrea sa paraseasca apartamentul pentru a fi prezentat,eventualilor cumparatori,ca spatiu gol.As ruga pe cei priceputi in astfel de situatii sa ne sfatuiasca,pe mine si fratele meu care dorim vinzarea si care avem impreuna 2/3 din proprietate,ce ar trebui sa intreprindem pentru a reusi vinzarea apartamentului.Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: alexusbr , utilizator 17:10, 10 Martie 2014
Din constitutie:

"ARTICOLUL 44

(1) Dreptul de proprietate, precum şi creanţele asupra statului, sunt garantate. "

Nu scrie aici ca este garantata proprietatea cu exceptia cazului in care cel care nu are acoperis o doreste, o acapareaza si are posesia.
Asa ca mai bine il dau eu afara de pe proprietatea mea, cu mijloacele de care dispun, si pe urma sa se duca el sa faca reclamatie.
Stimata domnisoara avocat;comentariul dvs este foarte interesant pentru mine si cu o serie de idei ce pot ajuta cauza.Sunt,insa,unele greseli datorate apelului meu initial.Astfel,nepotul meu a locuit cu parintii lui care au apartament in Bucuresti si dupa ce a dus pe mama la azil justificind ca nu are cine sa stea permanent cu ea,s-a mutat in locuinta.Dupa citeva luni, mama a decedat,la Pitesti,eu m-am ocupat de pregatirile pentru inmormintare.In termenul vechi de 6 luni am depus cererea de inscriere la succesiune care s-a realizat prin inminarea de catre notar a titlurilor pentru fiecare dintre parti.Sora mea,mama nepotului,a semnat o imputernicire pentru a-l desemna sa o reprezinte pina la vinzarea apartamentului.Nepotul nu plateste chirie,locuieste impreuna cu iubita lui iar noi nu putem prezenta apartamentul liber(gol)eventualilor clienti care ar dori sa-l vada liber si care au o retinere ca nu-i pot scoate din casa dupa achizitionarea proprietatii.Mentionez ca le-am propus sa ne plateasca sulta si sa fie proprietari pe tot spatiul dar nu au acceptat.De ce sa plateasca de vreme ce poate sta gratis.Si nici nu este un sarac;are serviciu,autoturism si motocicleta Honda.Succint,aceasta este situatia.M-ar interesa unde pot vedea un model pentru a-l notifica in scris si pe ce cale sa o trimit pentru a avea justificarea si sigurnta primirii.Multumesc pentru sugestiile bune.
CrisB, nici in Conventia drepturilor omului nu scrie ca dreptul la viata privata este respectat cu urmatoarele restrangeri... astea se desprind din legi, se coroboreaza, sunt decizii CEDO, sunt decizii romanesti, exista literatura de specialitate.
Eu va spun parerea mea juridica raportat la situatie, nu deschid polemici; daca doriti discutii avansate de drept, le putem incepe, dar nu cu citate dintr-o singura lege, 5 randuri, ca sunt chestiuni despre care altii au scris carti.

Exista infractiunea de tulburare de posesie unde subiectul activ nu trebuie sa aiba calitatea de proprietar. De exemplu, asa se protejeaza viata privata in partea de domiciliu... nu exista infractiunea de tulburare de proprietate, caci a avea proprietatea nu inseamna a detine dreptul de a intra in imobil.

Nu am modele de notificari, acestea includ diverse informatii in functie de caz. Subsemnatul, va pun in vedere urmatoarele: sau similar, nu conteaza forma exacta.
Nici eu nu vreau sa deschid polemici. Dumneavoastra stiti mai bine toate legile, cu siguranta, dar ma gandesc ca posesorul, in aceste cazuri nu trebuie sa aiba in sprijin ceva act ori o conventie cu care sa sustina indreptatit posesia pe care o invoca?
O sa imi spuneti ca pentru asta trebuie chemat in instanta si acolo isi va sustine calitatea de posesor.
Dar la sfarsitul procesului, in cazul de fata, daca nu poate dovedi ca era posesor indreptatit ce se intampla cu el? Ce risca? Care sunt acuzatiile care i se pot aduce? Penal risca ceva? Pentru furt, impiedicare a proprietarului de a dispune de propriul bun..? Pentru intrare prin efractie...?
Ultima modificare: Vineri, 7 Martie 2014
CrisB, utilizator
deci nepotul are imputernicire pentru a reprezenta 1/3 din dreptul de proprietate (respectiv dreptul surorii dvs/mama sa), dar are si mutatie in acel apartament? are domiciliul acolo trecut pe buletin?

Alte discuții în legătură

Ajutor urgent: nepotii pot fii desmosteniti? speranta2011 speranta2011 Buna ziua, am o intrebare urgenta: o bunica poate sa isi desmosteneasca nepotii obligindui sa vinda apartamentul la care sunt coproprietari impreuna cu ... (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate Ionuț3091 Ionuț3091 Buna ziua. As avea si eu o nelămurire. Dacă există un titlu de proprietate cu 5 frați trecuți ca si proprietari dar doar unul singur la folosit si la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! cand exista un apartament in curs de succesiune iar ... Mire96 Mire96 Buna ziua! Cand exista un apartament in curs de succesiune iar unul dintre mostenitori locuieste acolo desi in urma succesiune cei 3 frati au dreptul egal la ... (vezi toată discuția)