avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul imi cere demisia
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul imi cere demisia

Buna ziua,

sunt agnajata unei companii de aprox 3 ani. La inceputul lunii ianuarie 2014 am aflat ca sunt insarcinata. Am anuntat conducerea firmei si am cerut reducerea programului de lucru, conform drepturilor . De atunci am avut cateva concedii medicale.
Programul de lucrul e de 8 ore /zi, dar de multe ori se prelungeste , nebeneficiind de plata orelor suplimentare sau liber.
Saptamana aceasta am pierdut sarcina, iar azi am fost anuntata de director sa-mi dau demisia ca va fi altcineva angajat in locul meu. Motivul cererii demisiei ar fi ca am facut demersuri sa beneficiez de reducerea programului de lucru.
Momentan sunt in concediu medical. Ce pot face in aceasta situatie? Care sunt drepturile mele si cui ma pot adresa?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: teokoli , utilizator 14:17, 24 Martie 2014
Angajatorul dvs. are datoria legală să vă protejeze sănătatea şi securitatea la locul de muncă, inclusiv să vă protejeze împotriva efectelor generate de stres.

Art. 39 C.mun.
(1) Salariatul are, in principal, urmatoarele drepturi:
....
e) dreptul la demnitate in munca;
f) dreptul la securitate si sanatate in munca;
......

Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
Ultima modificare: Vineri, 21 Martie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua, sunt sotul celei in cauza si vreau sa fac cateva adaugiri.
Sotia lucreaza in domeniul varzarilor de produse farmaceutice.
Dupa pierdera sarcinii, sotia si-a sunat sefa sa o anunte ca daca se simte bine nu vrea sa ramana toate zilele de concediu medical care i-au fost prescrise. La aflarea acestei vesti sefa i-a dat de inteles ca pe postul ei a fost angajata o alta persoana care trebuie sa inceapa munca si ca nu poate sa aiba doua persoane angajate pe acelasi post si ca ea nu e de acord sa concedieze persoana nou angajata si nici sefii ei mai mari nu permit doua persoane pe acelasi post. Tot aceasta i-a sugerat sa-si prelungeasca concediul medical cat poate si sa-si caute de lucru ca inapoi nu o mai primeste.
In urma experietei colegilor care au plecat din firma, toti cu demisie, in urma unor presiuni facute de catre seful direct sau in urma unor comisii ad-hoc si referate intocmite in aceeasi luna si fortati sa plece.
Inca din luna noiembrie 2013, sefa ei a inceput un "joc" psihologic in incercarea de a o face sa o faca sa-si caute de lucru si dandu-i sarcini in plus pe care nu putea sa le duca la bun sfarsit fara sa afecteze activitatea ei zilnica, conform fisei postului si realizarii targetului de vanzari.
Aceasta presiune a continuat pana in momentul in care a anuntat ca este insarcina, acest anunt l-a facut verbal cand a avut 6 saptamani. Dupa acest anunt ea a vrut sa aduca adeverinta medicala care sa confirme sarcina, iar sefa ei i-a taiat-o scurt ca sarcina se anunta doar din saptama a 16-a si a avertizat-o ca putea sa o dea afara pana acum dar nu a facut-o.
A urmat o perioada in care a mai continuat presiune psihologica asupra ei, iar la initiativa mea sa nu asteptam pana in saptamana a 16-a de sarcina am mers la medicul specialist pentru o scrisoare medicala care sa confirme sarcina, asta se intampla in saptamana 7-8. Scrisoarea medicala nu a lut-o in considerare pe motiv ca trebuie sa vina de la medicul de familie si nu de la medicul specialist si astfel am depus o noua adeverinta medicala care sa confirme sarcina, adeverinta in care mai era stipulat si reducerea programului de lucru de la 8h/zi la 6h/zi fapt ce a infurit-o rau de tot. Cum si-a permis sa faca astfel de lucru, sa ceara legal sa i se reduca programul de munca deoarece nu se simtea bine, ca ea i-ar fi acordat daca avea nevoie de 2-3 ore libere pe zi daca nu se simtea bine, ea inchidea ochii si era totul bine, ca nu trebuia sa umble cu hartii si din cauza aceasta ea nu mai e de acord cu continuarea colaborarii.
Din pacate am pierdut sarcina in saptama a 15-a.
Mai departe in cazul acesat nu stim ce sa facem. Suntem constienti ca daca se duce inapoi la munca o sa aiba o presiune psihologica si amenintari din partea sefei pana ce isi da demisia, deaorece ei nu o sa-i restructureze postul si sa o concedieze. Daca presiunea psihologica nu da roade o sai faca comisii si o sa o dea afara in urma acestora.
Ce ne sfatuiti sa facem.
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gravidă în săptămâna a 10-a, probleme mari la locul de muncă... mă puteți ajuta? Anyfel Anyfel Sunt insarcinata...lucrez in actualul loc de munca de 1 luna jumate...in prima saptamana dupa ce m-am.angajat am.aflat ca sunt insarcinata. Nu am stiut inainte ... (vezi toată discuția)
Program redus de lucru cosmina_y cosmina_y Buna ziua.Sunt insarcinata in 26de saptamanii si as dori sa stiu daca pot trece la program redus de 6ore pe baza adeverintei de la medicul specialist si in ... (vezi toată discuția)
Cum si cand anunt seful ca sunt insarcinata? savuanamaria savuanamaria Buna ziua tuturor, am citit aici pe forum modalitatea de a anunta seful ca sunt insarcinata(si modelul actului), insa am o problema, in firma asta adeverintele ... (vezi toată discuția)