avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificatul de urbanism este obligatoriu la vanzare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificatul de urbanism este obligatoriu la vanzare?

Buna ziua.
Detin un teren intravilan in alt judet decat in cel in care locuiesc. Este posibil sa vand terenul fara certificat de urbanism? Depinde de notar? Ar implica foarte multe drumuri pentru a obtine toate hartiile necesare.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: naepreo , utilizator 16:22, 3 Iulie 2023
Va rog sa ma ajutati sa inteleg.
Eu doresc sa-mi vand apartamentul situat la parterul blocului. Nu am facut modificari in apartament si nu am nici extindere sau alte tipuri de adaugiri in proprietatea mea. Practic, detin un apartament care arata exact ca atunci cand a fost dat in folosinta blocul (in anul 1964). Cumparatorul doreste sa-si deschida un cabinet medical, initial fara extindere, dar e posibil dupa un an, dar atunci va fi deja proprietarul apartamentlui.

Pentru a putea vinde, sunt obligat sa obtin certificat de urbanism? Eu nu vand terenul din fata geamurilor, deoarece nu este al meu ci al statului, si atunci de ce sa cer certificat de urbanism?
In plus, in cazul meu cred ca as face o cheltuiala careia nu-i inteleg rostul. atat timp cat eu vand doar apartamentul care este intabulat pe numele meu.

Va multumesc anticipat.
In cazul terenurilor intravilane construibile se solicita Certificat de urbanism de la primarie, cu mentiunea “necesar la instrainare”
Pentru vanzarea unui apartament (imobil) trebuie sa aveti urmatoarele documente IN ORIGINAL :

1. Actele de proprietate in original:

a) In cazul contractelor de construire/cu plata in rate/cu plata integrală,
- contractul;
- procesul -verbal de predare-primire a locuintei;
- contract de imprumut (dupa caz);
- dovada de achitare integrala (dupa caz);
- titlu de proprietate
- documentatia cadastrala a imobilului (daca exista);
- incheierea de intabulare (daca exista);

2. Extras de carte funciara pentru autentificare – este solicitat de notar la cererea proprietarului si este emis de catre biroul de cadastru si publicitate imobiliara de la locul situarii imobilului.


3. Certificat de atestare fiscala de la Directia Taxe si Impozite Locale.
- proprietarii imobilului trebuie sa-si achite toate creantele fiscale,inante de a obtine certificatul de atestare fiscala.
ATENTIE!!! notarii nu vor autentifica contractele daca pe certificatul de atestare fiscala apar creante neplatite (impozite, amenzi etc.)!

4. Adeverinta de la asociatia de proprietari din care sa reiasa ca apartamentul nu are datorii la intretinere
Adeverinta trebuie eliberata in original sub semnatura presedintelui si administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora in clar, cu nr. de inregistrare si data lunei in curs, si cu stampila asociatiei de proprietari. Daca imobilele nu au constituite asociatii de proprietari sunt necesare ultimele chitante de achitarea utilitatilor imobilului.

5. Facturi + chitante + adeverinte pentru ultima luna pentru toti furnizorii de utilitati (energie electrica, gaze naturale, termoficare, salubritate, etc.).
6. Certificat de performanta energetica a cladirii – eliberat potrivit Legii nr.372/2005 privind performanta energetica a cladirii de un auditor energetic autorizat, cu modificarile aferente, ce reglementeaza obligatia vanzatorului de a pune la dispozitia cumparatorului certificatul de performanta energetica.
8. Certificatele de casatorie ale vanzatorilor si cumparatorilor (daca este cazul), sau sentinta civila de divort cu mentiunea "definitiva si irevocabila".
7. Cartile de identitate (buletinele sau dupa caz, adeverinte provizorii) sau pasapoarte – TREBUIE SA FIE VALABILE!

Ce vrea sa faca viitorul proprietar al apartamentului pe viitor il priveste direct.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2017
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
@APET_R

Va multumesc foarte mult pentru informatii.

Citisem intreaga discutie de la acest subiect si din legislatia invocata de freeelis in al doilea mesaj banuiam ca se refera la imobile terenuri. Raspunsul pe care mi l-ati dat imi confirma ca am inteles corect.

Eu sunt unic proprietar si in regula cu toate actele. Niciodata nu am avut rate, ipoteca, restante etc. Dar cumparatorul spune ca a fost la primaria municipiului unde i s-a spus ca "mai nou" vanzatorul trebuie sa ceara si Certificatul de urbanism.

Mesajele anterioare intrebarii mele la acest subiect dateaza din 2014, dar inteleg din raspunsul d-vs ca nu s-ar justifica afirmatia "mai nou".

Nu sunt in tara si procurarea Certificatului de urbanism ar implica timp pierdut pentru mine.

Va rog sa ma sfatuiti cum sa-mi argumentez refuzul procurarii acestui Certificat de urbanism?
Ar fi suficient sa invoc:
"Art.6 alin. 6 din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii" si
"Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul:
art.29 (2)" mentionate de freeelis?

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Ianuarie 2017
relav_2010, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Certificatul de urbanism olgabejat olgabejat Am o contradicţie cu un coleg , analizaţi vă rog prevederile art. 29 din legea nr. 350/2001 modificată şi republicată -'' Art. 29 - (1) ... (vezi toată discuția)
Certificat urbanism Leordeanu Leordeanu Pentru alipire 3 parcele din care pe una din ele am construit si am intabulat constructia avand autorizatie de constructie si scoatere din circuitul agricol, ... (vezi toată discuția)
Drept de trecere teo55 teo55 Pentru autorizatie de constructie primaria sector 1 imi cere ca accesul pe proprietate sa aiba o latime de min 4 metri . Acum, accesul spre terenul ... (vezi toată discuția)