avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce se poate face pentru un angajat sa poata primi ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce se poate face pentru un angajat sa poata primi somaj tehnic sau ajutor de somaj ?

buna ziua !
am si eu o intrebare :
angajatorul unde lucrez cu un contract de munca pe perioada nedeterminata de peste 3 ani de zile intampina dificultati in primirea comenzilor de lucru lasandu-ne acasa in concediu legal ( eu nu mai am zile de concediu legal pe anulin curs ) si cerand sa ne lase in somaj tehnic mi s-a spus urmatoarele :
1.somajul tehnic se acorda DOAR la firmele de stat , NU la firmele cu capital privat
2. ca nu sunt bani in contul firmei pentru acordarea drepturilor salariale (deja firma a depasit ziua de plata a salariilor cu 7 zile )

intrebarea mea este : ce pot face in aceasta situatie pentru a nu intra in concediu fara plata , pot beneficia de somaj tehnic , ajutor de somaj ?
am utilizat concediu de odihna,la inceputul anului ,trebuie restituita indemnizatia de concediu,daca contractul de munca este intrerupt cu acordul partilor?



Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Martie 2014
bonaparte, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:10, 22 Martie 2014
Codul Muncii:

ART. 52
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
a) pe durata cercetării disciplinare prealabile, în condiţiile legii;
b) în cazul în care angajatorul a formulat plângere penală împotriva salariatului sau acesta a fost trimis în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcţia deţinută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti;
c) în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
d) pe durata detaşării;
e) pe durata suspendării de către autorităţile competente a avizelor, autorizaţiilor sau atestărilor necesare pentru exercitarea profesiilor.
(2) În cazurile prevăzute la alin. (1) lit. a) şi b), dacă se constată nevinovăţia celui în cauză, salariatul îşi reia activitatea anterioară şi i se plăteşte, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, o despăgubire egală cu salariul şi celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendării contractului.
(3) În cazul reducerii temporare a activităţii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depăşesc 30 de zile lucrătoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, până la remedierea situaţiei care a cauzat reducerea programului, după consultarea prealabilă a sindicatului reprezentativ de la nivelul unităţii sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz.
ART. 53
(1) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
ART. 54
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.


Daca situatia persista, angajatorul va poate concedia si astfel veti putea intra in somaj.
Sa nu solicitati dvs. desfacerea contractului de munca (demisie sau cu acordul partilor) pentru ca nu veti mai avea dreptul la somaj.
deci , pot intra in somaj tehnic , desi lucrez la o firma cu capital privat ?
pot primi ajutor de somaj ?
ce se poate face pentru a incasa drepturile salariale ( fortarea angajatorului de a plati drepturile salariale ) ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Martie 2014
bonaparte, utilizator
Legea nu face distinctie intre firmele de stat si cele private.
Aveti dreptul la suspendarea CIM pentru reducerea activitatii si plata indemnizatiei de 75% din salariul de incadrare.
Daca angajatorul va concediaza, aveti dreptul si la somaj.
Problema e sa vrea angajatorul sa va plateasca indemnizatia de 75% fara sa lucrati sau sa intocmeasca actele de concediere. De obicei, acesta se eschiveaza, pentru el e mai simplu sa va dati dvs. demisia.( dar in acest caz pierdeti somajul).


OUG nr.4/2010
Art. 2.
Angajatorii au obligatia sa depuna, la inspectoratul teritorial de munca in raza caruia isi au sediul, o declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 52 alin. (1) lit. c din Legea nr. 53/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, la momentul constatarii de catre acestia a situatiilor respective.


Angajatorul trebuie sa intocmeasca o decizie de suspendare a CIM pentru angajatii respectivi.


Cititi si aici:
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
www.avocatnet.ro/content/for...
ART. 53
(1) Pe durata reducerii şi/sau a întreruperii temporare a activităţii, salariaţii implicaţi în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfăşoară activitate, beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).

daca firma are conturile goale ( nu are bani de salarii deloc ) FONDUL DE SALARII E GOL , de unde plateste cei 75 % ?
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Martie 2014
bonaparte, utilizator
Pai de asta n-o sa vrea sa accepte aceasta situatie.
Poate ar fi mai bine sa-l convingeti sa va concedieze, asa veti putea intra in somaj si aveti timp sa va gasiti alt loc de munca.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Martie 2014
ana-cer, moderator

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic la intoarcerea din cic. este posibil? maader maader Buna ziua, pe data de 10.06 ma intorc la munca dupa doi ani de concediu de crestere copil. Firma ma ameninta ca daca nu accept sa plec ma baga in somaj tehnic ... (vezi toată discuția)
Inregistrare in revisal concediul fara plata silviadumitrescu46 silviadumitrescu46 Sunt administratorul unei firme care ca obiect de activitate constructii. In perioada 15.12.2018 pana probabil 30.01.2019 in functie de vreme nu se ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic CARPAHONTU CARPAHONTU sociatatea isi inchide activitatea pentru sarbatorile de craciun si anul nou in data de 16 decembrie 2013. Salariati care au concediu de odihna intra in ... (vezi toată discuția)