avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... SOMAJ TEHNIC...AJUTOR!!!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

SOMAJ TEHNIC...AJUTOR!!!

Buna ziua,

Va rog frumos daca stie cineva sa-mi explice clar care sunt pasii ce trebuie urmati pentru procedura de somaj tehnic: ce va trebui sa fac cu carnetele de munca ale salariatilor, care sunt la sediul firmei, ce sa scriu in ele (se predau cumva la ITMB?); se poate intra in somaj tehnic cu suspendarea partiala a activitatii (conducerea dorind sa intram in somaj tehnic pe bucati, pe rand)?...mai exact ce ar trebui sa fac, ce acte sa intocmesc?

Va multumesc mult de tot, si astept un raspuns cat mai repede daca se poate!!!
Cel mai recent răspuns: Vioreld , utilizator 15:44, 21 Mai 2009
Stie cineva cum trebuie sa procedez daca un angajat care este in somaj tehnic vine cu un concediu medical ?
Singurul raspuns primit e ca trebuie sa-l scot din somaj tehnic, desi nu sunt prea convinsa, din moment ce in OUG 28/2009 se prevede ca pentru perioada intreruperii activitati, angajatul are calitate de aisgurat. O sa vorbesc si cu cei de la Sanatate sa vad ei ce zic.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Mai 2009
virgipantel, utilizator
Si totusi stie cineva daca perioada de somaj tehnic se ia in considerarea ca baza de calcul la un concediu medical?Si daca da la ce valoare?
la art 2 din oug 28 zice:
(3) Prin sintagma contributii de asigurari sociate se intelege contributia de asigurari sociale, contributia de asigurari pentru somaj, contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate, inclusiv contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
(4) Pentru perioada prevazuta la alin. (1) salariatii isi pastreaza calitatea de asigurat.
(5) Pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea nr. 76/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, si de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Ca urmare, parerea mea este ca aceste perioade se iau in calcul la plata concediilor medicale corespunzator cu baza la care s-a calculat contributia, respectiv sal debaza minim.

In ce priveste intrebarea
Stie cineva cum trebuie sa procedez daca un angajat care este in somaj tehnic vine cu un concediu medical ?

Intreruperea aceasta a activitatii este o cauza de suspendare a CIM. In celelate cazuri de suspendare oare plaim concedii medicale??
Concediul medical este deasemenea o cauza de suspendare.
Dar oare cum suna sa facem suspendare la suspendare?

Nu vad nici o lege care sa spuna ca exista o priorizare a suspendarilor de aceea nu cred ca exista obligatia de a intrerupe suspendarea de somaj tehnic pentru a intra in suspendare de medical.

Daca angajatorul vrea, nu este interzis sa-l readuca in activitate si sa plateasca concediu medical, dar sincer nu prea are nimeni de castigat din asta.

Astept si eu sa vad ce va spun cei de la santate.
Ultima modificare: Joi, 14 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
O suspendare de drept ar trebui sa suspende o suspendare la initiativa angajatorului. Va place?#-o
Si eu cred ca suspendarea CIM pentru incapacitate temporara de munca suspenda orice alta "suspendare".

Alte discuții în legătură

Urgent contributii somaj tehnic marinamarilena marinamarilena am depus la ITM documentatia necesara pentru somaj tehnic , conf, OUG 28/2009, adica scutite d plata contributiilor la buget, atat pentru angajator cat si ... (vezi toată discuția)
Suspendare activitate CVASI CVASI 1. In cazul suspendarii activitatii este de ajuns depunerea unui act aditional la ITM cu suspendarea ctr. de munca a salariatului sau trebuie facuta decizie de ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic ursuletroz ursuletroz Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: in cazul trimiterii in somaj tehnic a unor angajati, este necesar ca in nota explicativa depusa la ITM ... (vezi toată discuția)