avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Certificat de urbanism - drum de servitute insuficient
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Certificat de urbanism - drum de servitute insuficient

Buna ziua

As avea nevoie de un sfat in problemele pe care le-am intampinat in incercarea de a obtine certificat de urbanism pentru un teren aflat in zona Campul Pipera apartinand de primaria Voluntari.
Am un teren (al treilea de la drumul public) cu acces pe drum de servitute, bucata din acest drum care este in dreptul terenului fiind in proprietate. Latimea drumului de servitute este de 3 m. La acesta se lipeste cota vecinului de vis-a-vis care are 2 m latime. Nu mi se elibereaza certificat de urbanism pe motiv ca latimea drumului trebuie sa fie de minim 4 m, dar la noi sunt 5m chiar daca este impartit intre vecinii aflati de o parte de de alta a drumului. Mi s-a indicat de la primarie sa cer drept de trecere de la toti vecinii de la drumul principal pana la mine de pe ambele parti ale drumului, insa acest lucru este f f f greu de obtinut, unii dintre ei fiind plecati din tara si nu se stie cand se intorc, daca ii gasesc si daca au chef sa umble c mine pe la notariat. Trebuie sa mentionez ca terenul meu este incadrat de case construite deja. Am senzatia ca este o bataie de joc si vreau sa va intreb daca s-a confruntat cineva cu asa ceva si cum a reusit sa rezolve.

Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: __catalin__ , utilizator 01:00, 17 Februarie 2017
1. Art. 6 al L.50/1991 actualizată stabilește faptul că certificatul de urbanism se eliberează la cerere orișicui îl solicită iar prin acesta se fac cunoscute regimul juridic, economic, și tehnic al imobilului inclusiv diferitele avize care sunt necesare pt. obținerea AC. Se eliberează în cel mult 30zile. Prin urmare, nu pot să cred că ați solicitat un CU și nu vi s-a eliberat deoarece acest lucru ar fi o contravenție.Depuneți actele necesare eliberării unui CU , vi se va da un termen și pe urmă veți proceda în consecință. Aveți cererea tip pe site primărie.
2.Am înțeles că aveți terenul dispus de-a lungul unui drum de acces(fiind încadrat între alte 2 proprietăți, nefiind singur pe acel drum. Prin urmare, care este regimul acestui drum-este proprietate privată a primăriei, este trecut în actele de proprietate ale tuturor proprietarilor riverani(care îl folosesc), la data dobândirii de către d-voastră a imobilului teren, ce s-a prevăzut în contract?
3. Din moment ce aveți un drum de servitute proprietate(așa ați zis), în stânga și dreapta aveți vecini , cum o să ceară numai d-voastră să cereți drept de trecere din moment ce aveți drum de servitute? Vedeți ce aveți scris în contract. Cred că ați înțeles greșit
Regulamentele de mai sus sunt aplicabile drumurilor de interes local, județean, comunal. După câte am înțeles drumul despre care este vorba în propoziție este un drum de servitute a proprietarilor riverani, și în acest caz, se aplică lățimea minimă de 3,5-4m-aceasta este lățimea stabilită de instanțe în caz de judecată, cu privire la lățimea dr. de servitute, pt, a prejudicia cât mai puțin fondurile. -
Nu este vorba de accese pietonale, de drumuri publice pt. care este aplicabil Ordin 46/1998, ci de drum de servitute pt. proprietarii riverani.
Cât privește lățimea drumului, instanța consideră (și așa și este, logic) faptul că circulația mașinilor de pompieri, ambulanța, mașina cu mobilă , este incidentală și nu o stare permanentă ca în cazul drumurilor publice.
Buna ziua! Si eu sunt in aceeasi problema acum pe aceeasi strada. Nu pot obtine urbanism si autorizatie de constructie pana nu obtin drept de trecere de la proprietarii din Strada Campul Pipera. Imi puteti lasa un numar de telefon pentru a va contacta.? Am fost la primaria Volunatri si domnul Arhitect Sef mi a spus ca nu are cum sa imi elibereze nici un act pana nu am drept de trecere. Aici e o hiba imobiliara lasata intentionat pentru a mai obtine ei niste bani. Nr meu de telefon este 0744589760. sau email alexandrusandu1@yahoo.com
Multumesc si astept raspunsul dumneavostra.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Mai 2015
sandu83, utilizator
Salutare.

Cei de la Urbanism de la Voluntari mi-au dat o idee f buna in situatia asta. Eu sunt tot acolo si am 4m de drum si am obtinut autorizatia dar am fost respins de 3 ori si de la depunerea ptr autorizatie a durat 3.5 luni.

Chiar si cu 4m iti cer sa ai alveola de depasire pe teren de 2.5m x 5m ptr ca 4m nu ar fi suficienti daca 2 masini se intalnesc nas in nas. Nimeni nu isi face alveola dar ea trebuie sa apara in proiect.

Ideea suna asa: cauti un singur vecin de vis-a-vis si cumperi 10mp din drumul lui si tu ii vinzi 10mp din drumul tau si ambii veti avea cota parte din toti cei 5m de drum. Asta m-au sfatuit cei de la primarie sa fac ca sa scap de alveola: sa fac schimb de o cota parte din drum cu unul din cei de vis-a-vis si ambii vom avea iesire la 8m de strada si scapam de alveola ambii.

Daca sunteti de o parte si de cealalta cu atat mai bine va ajutati unul pe altul.

Legat de cei cu 3m, ei au construit ptr ca legea si regulamentul local la vremea cand au construit permitea 3m. Acum se cer obligatoriu 4m.

Lumea tot cumpara terenuri si se loveste de problema asta.

Problema similara o ai si cand te legi la curent sau altele. Companiile de utilitati "nu se baga" pe drumuri private si ei fac lucrarea pana la capatul drumului de servitute si restul lucrarii pe drumul privat trebuie sa il faci cu autorizatie si cu aprobare de la toti vecinii la fel. Noi ne-am inteles intre noi am investit impreuna am "gaurit" drumul am pus cabluri si etc fara autorizatie si fara sa ne incurcam unul pe altul, dar legal aceeasi problema cu acordul vecinilor o ai. Daca te da vreunul in judecata ca nu i-ai cerut acordul vei castiga in instanta, exista precedente pentru asta.

Sper sa aveti vecini in regula si sa va descurcati.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum de servitute nickola nickola Buna ziua! Spuneti-mi va rog,daca intr-un ctr.de vanzare cumparare casa din 2008,nu s-a precizat clar ca in urma dezmembrarii intre cele 2 loturi exista ... (vezi toată discuția)
Latimea drumului de acces vizitator_buc vizitator_buc Buna ziua, este pentru prima oara cand foloesc acest forum...daca ar putea cineva sa ma lamureasca in cateva cuvinte despre autorizatia de constructii a unei ... (vezi toată discuția)
Obligații cu privire la servitute FARKAS TRAIAN IOSIF FARKAS TRAIAN IOSIF Bună ziua, Pentru parcelarea și convenția de partaj a unui imobil (fond aservit) la care sunt co-proprietar, este necesar să solicit acceptul ... (vezi toată discuția)