avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie, refuz copil respectare program de vizitare
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie, refuz copil respectare program de vizitare

buna ziua
Am un baiat de 14 ani, si de cca 4 luni , in urma unui program de vizitare stabilit de catre o instanta ,trebuie sa mearga la tata.Baiatul refuza sa mearga.Imi spune ca mai bine ca nu pot sa il oblig sa mearga.Eu ce pot sa fac?
Mentionez ca invata de la ora 13 la 19.30, vine foarte obosit , a doua zi are mult de invatat , in weekend merge la pregatire , sau iese cu colegii de clasa.
dna Martzone, un copil de 14 ani care nu vrea sa vorbeasca cu tatal sau are o problema pe care e bine sa fie ajutat sa o rezolve. Un copil de 5- 6 -10 ani care nu vrea sa isi vada tatal are alt mod de a procesa lucrurile decat un copil de 14 ani.
Un copil de 14 ani este la jumatatea drumului catre maturitate si trebuie sa-si rezolve problemele, nu sa se ascunda de ele. Relatia adolescentului cu parintii lui (chiar daca este vorba despre unul care lipseste cu desavarsire, chiar daca este vorba despre un parinte de care ii este rusine) este definitorie pentru toate alegerile pe care le va face in urmatorii 10-20 de ani.
De aceea cred ca nu este problema tatalui si nu este vorba despre un meci de fotbal.
Vine un moment in viata cand trebuie sa privesti lucrurile asa cum sunt ele in realitate, nu sa te ascunzi de ele. Daca tatal vrea sa vorbeasca si copilul nu vrea, poate au nevoie de consiliere, poate au rani de vindecat, poate au punti de reparat sau de stricat definitiv. E vorba despre cineva care este intiparit in fiinta copilului foarte adanc si a-l cunoaste l-ar ajuta pe copil sa se cunoasca si sa se inteleaga pe sine.
Sincer, nu cred ca poti ajunge un adult echilibrat daca nu iti rezolvi problemele pe care le ai cu parintii.
Copilul în vârstă de 14 ani este în pragul adolescenţei. Este vârsta la care apare "gaşca", copiii îşi programează activităţi în timpul liber- când?: în weekend! - au micile lor secrete, în fine, este vârsta care cere independenţa şi un spirit de frondă faţă de părinţi. Este o vârstă dificilă şi în familiile armonioase, cu atât mai dificil este în familiile destrămate, unde nu există relaţii de ataşament real între părinte-copil.
ªi mai consider că este mult mai util ca adolescentul să dorească această "punte" de care vorbiţi, tatăl să-i ofere posibilitatea de a creea această punte, nu să îl forţeze.
Vedeti, eu stiu adolescenti care abia spre 35 de ani au realizat ca lucrurile nu sunt totdeauna asa cum par si ca si-ar dori sa vorbeasca cu parintele cu care luptasera din toate puterile pana atunci - macar cat sa-si lamureasca lor cine sunt. Intre timp parintele respectiv murise.
Cand ai 14 ani, oricare dintre parinti e ultima persoana pe care ai recunoaste ca vrei sa o vezi.
Dar noi vorbim aici ipotetic, ca poate tatal din subiect nici macar nu vrea sa isi cunoasca fiul.
Ultima modificare: Joi, 10 Aprilie 2014
mirebire, utilizator
De acord cu dvs, şi eu cunosc aceeaşi situaţie, chiar dacă "adolescentul" , când era cu cheia la gât , liber de dimineaţa până seara,( mama robotind să-şi crească singură fiul) locuia la 10 minute distanţă de tatăl său ; la 35 de ani a realizat ce tată cumsecade are şi ce mamă rea, că s-a lăsat părăsită pe când avea el 1 anişor şi i-a îngrădit relaţia cu tatăl său ! :fight:
De aceea, subiectul acesta este sensibil, prin felul cum gestionezi situaţia trebuie să eviţi reproşurile viitoare.
A fost intrebat de ce nu vrea si el a raspuns ca este destul de mare acum , nu are ce sa faca la el acasa, se plictiseste !Are mult de invatat , cand are nevoie de ajutor se duce pe las colegi se sfatuieste in privinta lectiilor! Problema este ca fostul sot a vrut sa imi faca dosar penal ca eu il oblig pe baiat sa nu mearga la el.Am fost chemata atat eu cat si copilul la politie unde (retineti va rog ca un minor de cca 13 si 6 luni )am dat atat eu declaratie cat si baiatul de ce nu vrea sa mearga la tata.
Tatal foloseste forta fizica, l-a batut de multe ori pentru probleme chiar minore, niciodata nu l-a laudat pentru performantele scolare, la scoala nu a fost decat in clasa I cand l-am rugat eu sa mearga.Am incurajat relatia , dar in ultima perioada cu lacrimi in ochii baiatul m-a rugat sa inteleg ca nu mai doreste sa il viziteze.Mi-a spus sa vine politia la usa sa il ia
Ultima modificare: Vineri, 11 Aprilie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Program vizita leonardy44 leonardy44 Bun gasit! din punct de vedere legal ce poate face un parinte privitor la situatia: -copilul are 14 ani;nu vrea sa si vada parintele patern ,nu vrea sa aiba ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pensiealimentara pensiealimentara buna ziua. in urma divortului cu un minor. s-au stabilit urmatoarele lucruri-desfacerea casatoriei de acord comun, pastrarea numelui -stabilirea domiciliului ... (vezi toată discuția)
Minori care nu vor sa mearga cu tata! Cristian0711 Cristian0711 In urma divortului, tatal are dreptul la doua saptamani sa ia copiii minori, etc! Copiii (8 si 10 ani), nu vor sa mearga! Asta si datorita comportamentului ... (vezi toată discuția)