avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Alte solutii legale pentru a nu mai plati un nou ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Alte solutii legale pentru a nu mai plati un nou repartitor montat pe un calorifer care este oprit de la robinetul termostat

Va rog, care sunt alternativele legale in cazul defectarii unui repartitor, pentru a nu mai fi nevoita sa platesc un seviciu de care nu am beneficiat ? Suma de aprox. 100 Roni pentru un calorifer de 4 elementi este inadmisibila din punctul meu de vedere, in conditiile in care robinetul termostat a fost oprit ani de zile pentru a face economii. Mentionez ca nu am dorit cumpararea altui repartitor nou. si nu am dorit ,,scoaterea caloriferului" din bucataria mea.
Pentru a nu plati si la anul, un serviciu de care nu am beneficiat, in conditiile in care nu doresc inlocuirea repartitorului cu unul nou care are un pret mult prea ridicat, care sunt alternativele legale in acest caz ?
Eu am intrebat la Radet si mi-au spus ca nu se admit debransari partiale, desi administratora blocului, ,,m-a sfatuit" sa fac acest lucru pe perioada cand se livra inca agent termic. Din acest motiv, multi proprietari si-au scos definitiv caloriferele din bucatarie. Tot de la Radet am aflat ca se aproba sigilarea caloriferului, pe baza unui protocol intocmit intre proprietar, Radet si o persoana din administratia blocului (presedinta de asociatie). Mi-au spus ca acest lucru se poate face doar in afara perioadei cand se livreaza agent termic. Sper ca de acum inainte si pana la venirea iernii sa pot sa-mi remediez aceasta problema. Exista o reglementare legala in acest caz ?
Va multumesc si astept orice ajutor .
Aceeasi.
Cel mai recent răspuns: Bloc Expert , Administrator imobile 11:23, 24 Mai 2014
Vi s-a mai raspuns, dar nu vreti sa acceptati aceasta varianta.
Un calorifer care nu are repartitor pe el sau are un repartitor stricat se deconecteaza, adica fizic i se taie legatura intre coloana de caldura si el, nu se sigileaza.

Sigiliul se poate desface si face la loc, nu sta nimeni sa verifice zilnic ce face omul in casa lui, asa ca aceasta varianta nu va fi acceptata de nimeni, nici de furnizor, pe care de altfel nu-l intereseaza aceasta problema, nici de asociatie.

Ori va deconectati, va scoateti caloriferul din incinta respectiva, ori va montati un repartitor bun.
Nu am inteles ce anume v-a facut sa trageti concluzia ca eu nu pot demonstra ca am avut caloriferul inchis? Va aduc la cunostinta ca in tara noastra exista persoane autorizate care sunt in masura sa constate ca un robinet termostat este colmatat si blocat pe pozitia inchis si sa intocmeasca un Raport de Service pentru aceste probleme.
Intr-adevar, spre surprinderea mea si a altor proprietari de apartament, in tara noastra nu exista servicii de mentenanta pentru aceste repartitoare, desi se mentioneaza in Certificatul de Calitate si Garantie a lor, o perioada de 10 ani, postgarantie pentru baterie. Aceasta societate nu stie si nici nu are personal autorizat care sa constate vreo defectiune. Verificarile si citirile au fost facute fara stirea proprietarilor, s-au semnat de catre cineva de acolo, iar in locul destinat semnaturii proprietarului, a semnat administratora blocului. De aici am dedus ca aceste documente au fost incheiate ulterior sesizarilor mele.
Ca administratora blocului nu a dorit sa ia in calcul si aceasta posibilitate este o alta problema. Binenteles ca i-am aratat acest document stampilat, semnat, intocmit asa cum am spus, de catre o persoana autorizata,
Intrebarea mea era: Este legal sa-mi sigilez caloriferul ? (o solutie agreata de mine). Din moment ce este greu sa dovedesc ca acest calorifer nu s-a incalzit, desi am si acest Raport de Service, doresc sa stiu care sunt alternativele legale pentru a nu mai cumpara alt repartitor. De ce sa fiu nevoita sa platesc un serviciu de care nu am beneficiat ? Personal, am o parere extrem de proasta referitor la raportul nejustificat pret-calitate oferit de aceasta firma. Si nu sunt singura....
Aceeasi.
Cu respect va informez ca nu mi s-a mai raspuns pana acum la aceasta intrebare. Astept si alte pareri. Si apometrele au sigilii si nu si-a pus nimeni problema daca sigiliul se desface si se reface la loc. Ciudat, nu ? Daca caldura se poate fura, apa nu ?
Chiar daca nu imi convine aceasta posibilitate si este singura acceptata, nu imi ramane decat sa ma conformez.
Totusi, raman la parerea mea ca debransarea partiala este un abuz. In mod normal, nu ar trebui sa fi obligat de nimeni sa-ti scoti ceva din casa, daca asa ai cumparat-o si daca nu ai fost informat in prealabil si de acest aspect. S-au semnat totusi niste contracte, nu ?
In ce document se specifica ca pot sa-mi debransez un calorifer? Trebuie sa existe undeva specificat acest aspect. Altfel ma vad in ipostaza ca trebuie sa iau ca buna orice solutie.
Multumesc pentru raspuns,
Aceeasi.
Ati mai deschis un topic cu acest subiect si vi s-a raspuns acolo pe larg.

Intrebarea care trebuie sa v-o puneti este "in ce lege scrie ce se intampla daca un repartitor s-a defectat?" si in consecinta ce trebuie sa faceti ca sa iesiti din acea situatie.
In Ordinul 343/2010 al ANRSC scrie:
Art.5 (3) Apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie este considerat fără repartitoare de costuri în următoarele cazuri:
...............
e) când proprietarul refuză înlocuirea repartitorului de costuri în cazul în care acesta s-a defectat sau înregistrează valori ale căror erori de măsură le depăşesc pe cele admise de producător


Daca nu vreti sa va cumparati un repartitor functional, atunci trebuie sa scoateti din functiune caloriferul. Adica sa-l deconectati fizic. Asa se procedeaza la orice deconectare sau debransare - se taie legatura corpului de incalzit de coloana de aprovizionare.

In cazul apometrelor care au sigiliile violate sau apometrele sunt defecte se procedeaza similar: Apartamentul este considerat necontorizat la apa respectiva si va plati la pausal pana cand isi pune un apometru functional sau pana se deconecteaza de la teava de apa. Nu se sigileaza robinetul.
De la absolut toate caloriferele, robinetele termostate pot fi demontate si in dreptul imbinarilor se pot pune sigilii in asa fel incat agentul termic sa nu poata circula in acest corp de incalzire . Aceste robinete termostat au fost montate odata cu repartitoarele, tocmai pentru a putea fi reglate in functie de necesitati si astfel cetateanul sa poata face economii. Nu mai discut aceasta cacealma.
Nu se poate face o comparatie cu bateria de la chiuveta. Acolo, unde sa pui sigiliu ? La robinetul pe unde curge apa ? Daca un sigiliu e violat, intr-adevar se va plati la pausal.
In ceea ce priveste integritatea sigiliului, cum se constata la apometre, asa se poate constata si la calorifere. La un simplu calorifer nu are ce sa se defecteze si astfel nu se impune inlocuirea lui cu altul nou.
Am citit art.5 din Ordinul 343/2010 al ANRSC, dar ca sa solicit inlocuirea repartitorului defect, trebuie sa existe o persoana autorizata care sa constate intr-adevar acest lucru.
Eu am mentionat si posibilitatea ca bateria repartitorului sa se fi uzat, si ca nu este cazul cumpararea altuia nou care are un pret ridicat si am solicitat doar verificarea citirilor pe ultimile 3 luni si inlocuirea bateriei.
De ce nu se poate sigila un calorifer cand acest lucru este posibil si usor de facut ?
Aceeasi.

Alte discuții în legătură

Completare date privind ,,modificarea citirilor la repartitoarele de caldura" sesa10 sesa10 Va rog, din nou sa ma ajutati cu prvire la problema sesizata mai demult referitoare la modificarea citirilor la repartitoarele de caldura, pentru ca am ... (vezi toată discuția)
Debransare radet damxie damxie Buna ziua, as vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema: am cumparat un apartament care are o centrala termica instalata, si care deocamdata functioneaza ... (vezi toată discuția)
Desfiintare calorifer bucatarie Luminita-Carina Luminita-Carina Buna seara! Doresc sa-mi desfiintez caroriferul cu repartitor de la bucatarie, deoarece este tip placa (nu degaja multa caldura) si imi redecorez bucataria, ... (vezi toată discuția)