Buna ziua,
In cazul unei asociatii cu 3 membrii, este obligatorie numirea unui cenzor?
In statut se mentioneaza ca activitatea de control a gestiunii patrimoniului si a actrivitatii economico-financiare este asigurata de un cenzor ales de adunarea generala, dar stiu ca cenzorul este obligatoriu in cazul unei asociatii cu peste 15 membrii.
Chiar daca este trecut un astfel de paragraf in statut, cenzorul il numim cand vom avea 15 membrii?
Este corect asa ?
Noi am trecut in statut prevederea referitoare la cenzor pentru situatia in care ajungeam la 15 membrii si atunci sa nu mai fie necesar sa modificam statutul, la judecatie... etc.
Dar daca legea prevede obligativitatea cenzorului de la 15 membrii cu drept de vot, nu inteleg de ce primeaza statutul.
Când am infiintat asociatia, chiar am fost sfatuiti sa regelmentam si activitatea organului de control pentru situatia in care vom ajunge la 15 membrii. De aceea am mentionat in statut...
Sa inteleg ca ati infiintat acel ong la judecatorie cu mai putin de 15 membrii fondatori si v-a acceptat fara cenzor. Deci daca era sa fie o problema, sigur va puneau acolo sa aduceti in completare actele acelui cenzor numit de adunarea generala.
Citez: <..." activitatea de control a gestiunii patrimoniului si a actrivitatii economico-financiare este asigurata de un cenzor ales de adunarea generala " , numirea unui cenzor va fi obligatorie atunci cand vor fi 15 membrii cu drept de vot !...>
Asa cum ati inchis ghilimelele pare ca citarea din statut se inchide INAINTE de mentiunea <numirea unui cenzor va fi obligatorie atunci cand vor fi 15 membrii cu drept de vot>. In acest caz, concluzia mea e corecta.
Pe de alta parte, daca <numirea unui cenzor va fi obligatorie atunci cand vor fi 15 membrii cu drept de vot> e parte din textul statutului, situatia e complet diferita.
Da, am infiintat asociatia in decembrie 2012.
Atunci am fost sfatuiti sa trecem ca si organ de control cenzorul, tocmai pentru situatia in care asociatia va ajunge la 15 membrii cu drept de vot.Nu ni s-a cerut la judecatorie sa-l nominalizam. Daca nu treceam ca organ de control cenzorul, atunci cand am fi ajuns la 15 membrii ar fi trebuit sa modificam statutul la judecatorie si am vrut sa evitam asta
Nu am mentionat in statut ca cenzorul va fi numit cand vom ajunge la 15 membrii, pentru ca oricum, asa ne obliga legea.
Nu putem stabili prin hotatrarea adunarii generale ca cenzorul va fi numit cand vom avea 15 membrii, asa cum prevede legea ?
Este o asociatie mica, deocamdata...
Cenzorul trebuie angajat cu contract de munca?
Cerinta de a apela la un cenzor apare doar din partea celor de la finante pentru a atasa si raportul cenzorului la bilant. Deci va trebui, pentru banii pe care ii dati, sa intocmiti un contract de prestari servicii pentru cateva ore cat ii trebuie sa analizaze documentele si sa-si intocmeasca raportul pe care apoi il prezinta adunarii generale.
Dar asta e valabil la ong cu mai mult de 15 membrii. Pana nu atingeti acel numar, nu e obligatoriu sa atasati la bilant acel raport al cenzorului si deci nu trebuie sa-i dati niciun ban.