avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1482 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Victima a unui accident rutier pe trecerea de pietoni ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Victima a unui accident rutier pe trecerea de pietoni

buna seara, sunt victima unui accident rutier. treceam strada pe trecerea de pietoni semnalizata corespunzator si m-a lovit un conducator auto. m-am ales cu o ruptura la oasele gleznei soldata cu o operatie de fixare a unui surub si repaus de 6 sapt pana la o noua vizita la medic. politistul care ancheteaza cazul m-a declarat victima pe loc in urma anchetei la fata locului si a discutiei cu martorii prezenti. am scos certificat medico legal si am 55 zile de recuperare. inculpatul momentan nu isi recunoaste vina si nu coopereaza. cum imi pot recupera plata operatiei facute, a operatiei viitoare de scoatere a surubului si a medicamentelor? care este procedura? pot beneficia de suma de la rca-ul invinuitului? ce suma anume si in ce conditii? va rog sa ma ajutati. multumesc anticipat

Cel mai recent răspuns: Laszlo Bicsak , Alte profesii 21:15, 28 Aprilie 2014
In civil va trebui sa dovediti.
Mergeti la politie si solicitati sa obtineti incadrarea juridica a faptei.
Politia a facut cercetari si acestea va pot fi de folos.
ok. inca o intrebare. pana aici am inteles ca aceste rezolvari ar fi intre mine ca victima si inculpat. are vreo importanta politistul de caz? si politistul are importanta pe partea recuperarii sumei de la rca, si in ce fel?
Riscurile acoperite și excluderile
Art. 26. — (1) Asigurătorul RCA are obligația de a despăgubi partea prejudiciată pentru prejudiciile suferite în urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretențiilor formulate în cererea de despăgubire, dovedite prin orice mijloc de probă. Fără a se depăși limitele de despăgubire prevăzute în contractul de asigurare RCA, în condițiile în care evenimentul asigurat s-a produs în perioada de valabilitate a poliței de asigurare RCA, se acordă despăgubiri în formă bănească pentru:
a) vătămări corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial;

Deci dupa cum spune si legea asigurarii aveti dreptul la despagubire pe baza politei RCA al vinovatului.

Sunt foarte multe criterii pe baza carora se poate cere despagubire, cum ar fii:
"Compensarea pierderii suferite:

· Rambursarea costurilor suportate pentru tratamentele, îngrijirile medicale, fizioterapia sau veniturile nerealizate în perioada în care nu ai fost apt de muncă ca urmare a accidentului.
· Rentă pentru avantajele nevalorificate în cazul pierderii totale sau parţiale a capacităţii de a munci şi de a fi remunerat,
· Rentă de compensare a unor nevoi suplimentare în cazul în care costurile tratamentului vor trebui suportate pe o perioadă mai lungă de timp sau permanent, lucru ce va afecta nivelul veniturilor pe care le obţinea înainte de accident,
· Rambursarea valorii obiectelor personale care au fost distruse în timpul accidentului."
Sursa: [ link extern ]
am pus aceste intrebari pentru a ma lumina oarecum.. si observ ca am motive de ingrijorare... din cauza problemei cu piciorul, nu am avut pana acum o intrevedere directa cu inculpatul ci doar la telefon si nimic concret. m-am intalnit azi cu politistul si am avut incredere in el.. m-a asigurat ca va fi bine daca dau declaratie(si am dat in fata lui-nestiind si neavand alt caz din care sa stiu cum sa procedez..) ca nu voi merge mai departe pe proces penal. m-a asigurat ca imi va da dosarul complet sa merg la firma de asigurari si sa cer despagubire pe rca-ul invinuitului. si ca voi lua aprox 10000 lei, adica aprox 200-300 lei pe zi de ingrijire plus 200-300 lei pentru inca 10 zile de recuperari si operatie urmatoare de scoatere a surubului. ce parere imi dati? si cum as putea sa procedez mai departe...
Destept agentul in cauza... De unde stie el la ce suma va puteti astepta?... Nu cumva este de partea societatii de asigurare?! Dupa cum v-am relatat sunt foarte multe aspecte ce se ia in considerare la un dosar de dauna! Un exemplu simplu:
-salariul este platit in proportie de 75%
-victima poate sa piarda bonificatii, bonusuri, bonuri de masa, avansari si poate chiar locul de munca
-afectiune psihica
-si multe altele...
Fiecare caz in parte este un caz unic, cine va promite o suma de bani ce se poate obtine, va minte!

Ultima modificare: Vineri, 25 Aprilie 2014
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Daune din accidente Hcom Hcom Acum ceva timp am avut un accident pe centură Bucureștiului ,unul cu o vitanja m-a acroșat si m-a împins i separatorul de benzi ,mașina dauna ... (vezi toată discuția)
Rca ul acopera interventiile chirurgicale? nicusornik nicusornik in urma cu o luna am avut un accident de circulatie in urma caruia mi am rupt piramida nazala. dupa vindecare nasul a ramas stramb si va trebui operat si ... (vezi toată discuția)
Accident rutier adinaT adinaT In data de 26.08.2009 traversand spre statia de tranvai In zona Stefan cel Mare, dar prin loc nepermis am fost lovit de o masina care venea pe linia de tranvai ... (vezi toată discuția)