avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 209 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... 2 mai recuperat in zi de sambata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

2 mai recuperat in zi de sambata

buna ziua. i compania unde lucrez a decis recuperarea zilei de 2 mai intr-o zi de sambata. in aceste conditii in ziua de sambata se lucreaza 8 ore?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 12:27, 27 Aprilie 2014
Nu , daca se lucreaza sambata se acorda numai o zi libera si nu doua - situatie aplicabila in cazul in care se lucreaza sambata si duminica.
M-am exprimat gresit in mesajul anterior: pentru ziua de sambata lucrata ca recuperare nu ar trebui acordata alta zi libera, pentru a putea respecta repausul saptamanal conform Codului Muncii?

Intrebarea e, de fapt, pur teoretica. Parerea mea personala este ca e o prostie acordarea asta de zile libere cu recuperare. Nici nu se respecta intocmai prevederile Codului Muncii, iar pe cei de la resurse umane si salarizare ii incurca intotdeauna cu complicatiile ivite la intocmirea pontajelor pe luna respectiva.
Cine vrea liber pe 2 mai isi poate lua o zi de concediu de odihna si isi rezolva mini-vacanta. Nu toti angajatii pleaca in mini-vacante. Iar recuperarea in zi de sambata - sa fim seriosi, toata lumea stie cat se sta la lucru in astfel de zile, de unde si intrebarea initiala a userului.
In aceste conditii , raspunsul este negativ la intrebarea teoretica.

De fapt este vorba despre o inversare a zilelor ... in loc de vineri se lucreaza intr-o zi de sambata, iar ziua de repaus de sambata este acordata vineri.

De fapt , este o absurditate. Nu este liber , intrucat se recupereaza in alta zi. Altfel spus, nu lucrati vineri , ci lucrati in sambata x .
Conf art 1 HG 243/2014
(1) Pentru salariatii din sectorul public, ziua de 2 mai 2014 se stabileste ca zi libera.
(2) Pentru ziua stabilita ca zi libera potrivit alin (1), institutiile publice isi vor desfasura activitatea in regim de program normal in ziua de 26 aprilie 2014 sau vor prelungi corespunzator timpul de lucru, pana la data de 31 mai 2014, potrivit planificarilor stabilite.
(3) Prestarea muncii potrivit alin. (2) nu confera acordarea de timp liber corespunzator.
Conf art. 5 HG 243/2014 dispozitiile prezentei hotarari pot fi aplicate si salariatilor din sectorul privat, in masura in care partenerii sociale stabilesc astfel.

Asadar prin HG se prevede expres ca in cazul in care se va lucra in ziua de 26 aprilie, chiar daca e o zi de sambata, nu se va acorda timp liber corespunzator. Aceasta prevedere se aplica si cazul angajatorilor din sectorul privat care vor sa puna in aplicare HG 243/2014.
In consecinta toti acei angajatori vor trebui sa intocmeasca un document prin care sa aduca la cunostinta salariatilor si sa aiba acordul lor, pentru punerea in aplicare a acestei HG. Doar asa pot justifica nerespectarea repausului saptamanal.
Intrucat in cazul bugetarilor nu se acorda spor la salariu pentru orele suplimentare si nici pentru orele lucrate in week-end si nici HG 243/2014 nu cuprinde nici o referire la sporuri. In cazul sectorului privat, angajatorii vor trebui sa acorde sporul de week-end pentru orele lucrate de salariati in ziua de 26.04, acestia beneficiind de prevederile art 137(3) CM.



HG mentionat nu este aplicabi sectorului privat in mod obligatoriu.

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare si ore lucrate in timpul de repaus saptamanal olf olf Buna ziua, Va rog sami spuneti cum trebuie retribuite orele suplimentare lucrate in zilele normale de lucru , adica peste cele 8 ore/zi , 5 zile/ saptamana, ... (vezi toată discuția)
Munca in ziua de sambata se poate compensa cu zi libera? Sebi44 Sebi44 Buna Ziua! Lucrez la o firma privata. Sunt perioade in care avem de onorat multe comenzi. In aceste perioade eram chemati la munca sambata si eram platiti ... (vezi toată discuția)
Spor pentru lucru in week-end piciul piciul sporul pe care il acord pentru lucrul in week-end urmat de doua zile libere il aplic doar pentru zilele lucrate in week-end, nu pentru toate zilele ... (vezi toată discuția)