avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Posibilitate anulare contract vanzare-cumparare intre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Posibilitate anulare contract vanzare-cumparare intre parinti si unul din copii

In 2007 parintii mei au vandut un apartament prin contract de vanzare-cumparare catre sora mea (necasatorita la acel moment), fara ca eu sa cunosc acel lucru. Sora mea a decedat si suntem pusi in situatia de a dezbate succesiunea impreuna cu sotul supravietuitor.
Parintii mei recunosc acum ca nu au primit nici un ban, si ca totul a fost o intelegere la notariat, pe suma minima la acel moment.
Se mai poate anula acel contract (parintii fiind de accord cu acest lucru) sau nu?
Cel mai recent răspuns: AlexStoica , utilizator 12:44, 4 Mai 2014
Parintii au spus ca pot declara asta, dar sa demonstreze nu ar avea cum pentru ca niciodata nu au avut vreun cont, traiesc modest, nu au avut nici o achizitie in ultimii ani.
Toti am stiut ca suma a fost doar pe hartie.


Ironia sortiii este ca eu, fratele care nu am avut cunostinta de acea vanzare, va trebui sa platesc bani sotului supravietuitor care locuieste inca in acel apartament care nu a fost niciodata al lui, mai ales ca parintii nu-si permit sa-l despagubeasca dar ar dori ca imobilul sa ramana in familie, asa cum era inainte de a-l vinde surorii.


Ultima modificare: Joi, 1 Mai 2014
AlexStoica, utilizator
Exista un principiu conform caruia nu poate fi invocata propriea culpa.Parinti pot invoca lipsa cauzei sau cauza ilicita de exemplu. Un astfel de proces este dificial si costisitor, taxele sunt de cca 3% din valoarea apartamentului in litigiu.Ce scrie in contract, cand a fost platit pretul, la data autentificarii, mai inainte? Luati legatura cu un avocat sa vada actul!
Banii au fost "achitati" la data autentificarii. Nu stiu daca este un pret "fictiv" pentru ca nu stiu costurile la nivelul anului 2007
Citind contractul acum observ ca exista o eroare in ceea ce priveste suprafata totala, caci lipsesc vreo 10 mp, care apar in fisa bunului imobil, dar care in contract nu se regasesc, a.i. din cc.a 37 mp, in contract apar 25.86mp.

Tocmai am citit un extras dintr-un tratat de drept civil unde este reglementata problema pretului fictiv, dar inteleg ca contractul poate fi recunoscut in acest caz ca o donatie deghizata (ascunsa), daca sunt indeplinite conditiile pentru validitatea donatiei.
In acelasi timp ma gandesc ca parintii avand doi copii, nu puteau dona unuia ceva fara consimtamantul celuilalt, pentru ca s-ar fi incalcat rezerva succesorala a acestuia din urma.

Voi merge cu dosarul la un notar si probabil un avocat, insa incerc sa ma documentez si aici.
Daca sora ta a primit apartamentul inainte de a se casatorii inseamna ca acel apartament este un bun al sorei tale si nu mai trebuie sa incerci sa anulezi actul de vanzare - cumparare . Dovedeste cu acte ca era bunul ei propriu cumparat inainte de casatorie si nu ai ce sa mai imparti cu fostul ei sot . Sper ca nu gresesc .

Alte discuții în legătură

Contract vanzare so2ro so2ro Buna ziua, O persoana incheie un contract prin care vinde intreg dreptul de proprietate al apartamentului unuia din ce 3 copii. Cumparatorul vireaza, ... (vezi toată discuția)
Costuri vanzare apartament in familie user1002 user1002 Buna ziua, Ma intereseaza urmatorul scenariu. Parintii mei vor sa treaca apartamentul lor pe numele meu printr-un act de vanzare cumparare. Am dori sa ... (vezi toată discuția)
Ajutor bianca ionita bianca ionita Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu niste informatii. As dori sa cumpar garsoniera nasei mele. Ea vrea s-o vanda cu oricat imi acorda banca credit, adica ... (vezi toată discuția)