avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decadere din drepturi parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decadere din drepturi parintesti

Buna ziua!

Am o fetita de 3 ani, sunt despartita de tatal fetitei, nu am fost casatoriti, doar concubinaj. L-am dat in judecata pt pensie alimentara si s-a stabilit pensia la 150 lei, bineinteles, pt ca el obisnuieste sa munceasca fara carte de munca…
Am cateva intrebari, si as fi foarte recunoscatoare celor care imi raspund:
- daca el munceste si stiu sigur ca munceste si castiga peste 1200 lei, nu ii pot face nimic? Nu pot angaja un detectiv particular care sa dovedeasca acest lucru? Si daca as avea dovezile detectivului, acestea ar fi valabile in instanta?
- Chiar nu ii pot face nimic pt a-l decadea din drepturile parintesti? Atata timp cat nu il intereseaza de copil, si trimite o data la 3 luni pensia alimentara, doar 150 lei, nu si ce are din urma, doar ca sa nu-l pot ataca prin politie, chiar nu ii pot face nimic? Atata timp cat dovedesc ca el munceste dar trimite in bataie de joc 150 lei la 3 luni?
- Pentru parintii astia care nu sunt interesati de copii, care doar actioneaza pentru a face rau mamelor, chiar nu se poate face nimic pt a-i decadea din drepturi? Caci este clar ca tot ce face este ca sa-mi faca mie in ambitie, nicidecum ca ii pasa de copil…daca i-ar pasa nu ar face ceea ce face…

Vreau sa mentionez si sa clarific ca nu pentru amarata aia de pensie fac aceasta intrebare, si nu pt amarata aia de pensie as fi dispusa sa angajez un detectiv…nu sunt o muritoare de foame, imi permit sa cresc copilul si singura…Probabil o sa-mi spuneti ca nu are rost sa angajez un detectiv, ca nu iau pe mere ce dau pe pere, insa nu despre bani este vorba…eu pur si simplu vreau sa fac tot ce-mi sta in putinta sa il decad din drepturi, sau daca nu se poate, atunci sa-l fac sa plateasca pensia intr-un fel…nu eu sa stau la mana lui pt orice hartie imi trebuie legata de copil, dar el sa stea bine mersi fara sa contribuie cu nimic la cresterea ei, doar pt ca are ambitia de a nu renunta la ea pt a-mi face mie rau.

PS: daca as putea dovedi ca este jucator de jocuri de noroc, si ca isi petrece destul timp prin casino-uri, nu as putea sa il decad din drepturi pe motiv ca este un exemplu negativ pt copil??

Va rog mult ajutati-ma cu cateva raspunsuri! Multumesc!
Cel mai recent răspuns: tartaioana , utilizator 20:14, 3 Septembrie 2014
buna,am si eu o problema asemanatoare,am divortat acum 2 ani,am 2 copii si tatal nu a platit pensia alimentara niciodata,pot sa il decad din drepturi?
Nu doamna, de decazut il poate decade instanta la cererea institutiei ce are atributii in domeniul protectiei copilului, iar decaderea nu e definitiva, ci pana la incetarea motivelor ce au condus la decadere. Decaderea nu va aduce niciun beneficiu, nici dvs , nici copiilor si nici tatalui care va fi in continuare obligat la plata pensiilor.

Puteti sesiza protectia copilului pt neglijenta/ abandon din partea tatalui, n-o sa duca nicaieri.
Pt recuperarea pensiei, va puteti adresa cu cerere de punere in executare unui executor judecatoresc.
Ii puteti face si plangere penala pt abandon, poate se sperie cand va fi chemat sa dea declaratii si plateste.
neplata pensiei alimentare nu atrage de la sine decaderea din drepturile parintesti. decaderea se pomoveaza doar de DGASPC. nu aveti cum sa-l obligati la plata pensiei pe castigurile nedeclarate.
Daca munceste la negru sunt modalitati de a-i face viata atat de grea in incercarea dv. de a recupera pensia, incat sa ajungeti in alt punct decat cel actual. Punctul acela nu-i musai sa fie mai bun, dar se poate obtine o plata benevola, o stare de nervozitate crescuta intre parinti, un interes subit fata de copil, pierderea slujbei de catre parintele care tot primeste notificari si tot asa.
Efortul e mare, se urmareste adunarea de date pentru a dovedi munca la negru, reclamatii ITM, se consuma mult timp. Si nervi.

Sincer, recomand numai persoanelor care nu fac asta din razbunare. Celor care sunt dispuse sa accepte un program de vizita fara interventia instantei; care inteleg necesitatea a doi parinti pentru copilul lor. Si tot asa...
In caz ca niciunul dintre parinti nu e rezonabil, toata situatia poate duce la certuri si dansuri necontenite prin instante, facand fericiti o multime de avocati si nefericite trei persoane... dar mai ales pe copilul lor.
Asa incat, se poate, dar nu e o solutie rapida sau standard si trebuie sa analizati daca va va face mai mult bine decat rau.
Stiu caz de parinte care a renuntat la pensie din cauza nervilor si banilor de cheltuit, dar copil care a inceput de pe la 14 ani sa-si impinga parintele sa faca demersuri; a fost nevoia copilului, dosarul a durat 4 ani. Da, 4 ANI o pensie de intretinere!!! Pana la cateva luni inainte de majoratul copilului.

Cat dureaza daca deja aveti o hotarare? Nu stiu, 3 luni, 8, 2 ani... rabdare si nervi.
[editat], nu citati mesajele carora le raspundeti, multumesc]
Buna ziua dna avocat, si va multumesc pentru raspuns.

Vreau sa clarific ca nu este vorba despre nici o razbunare...eu nu am de ce sa ma razbun pe el, poate el pe mine, fiindu`i ciuda poate ca l-am parasit.
Apreciez faptul ca in raspunsurile dvs puneti intotdeauna binele copilului inainte de toate...si credeti-ma ca si eu am pus binele copilului pe primul loc, de aceea am ales ca este mai bine sa ma despart de tatal ei...daca eram egoista si ma gandeam doar la mine, puteam sa raman bine mersi cu el si sa ducem o viata mizerabila, si copilul sa creasca intr-un mediu ostil, poate chiar traumatizant...de la atatea certuri si lipsuri cate aveam sa induram.
Ceea ce vreau eu de fapt este sa nu mai fiu la mana lui...pentru asta as renunta si la pensie, nu ma intereseaza...dar eu, daca de exemplu vreau sa plec intr-o excursie in afara tarii cu fata, trebuie sa ii cer lui procura..si el bineinteles ca nu vrea sa imi dea, si mai imi rade si in fata ca sunt la mana lui si nu pot face nimic...adevarul este ca pot face, da, stiu...in cazul unei excursii as putea sa actionez in instanta, iar instanta sa imi dea permisiunea sa plec in excursia respectiva....dar daca vreau sa plec in fiecare an? sau de doua ori pe an? trebuie mereu sa actionez in instanta? de-aia mi se pare absurd...eu sunt la mana lui pt orice hartie legata de copil, dar pe el nu il intereseaza decat sa imi faca mie rau...deci cine pe cine se razbuna? De aceea m-am gandit sa il fac cumva macar sa isi indeplineasca obligatiile, daca tot are drepturi de semnaturi sau vizite, sa aiba si obligatii.
Va rog sa mai imi spuneti inca ceva...nu exista nici o posibilitate sa il dau in judecata si sa obtin eu custodia exclusiva? in conditiile date? As renunta si la pensie, nu mi-ar trebui nimic, numai sa am custodia exclusiva...credeti ca se poate cumva? daca pe el pur si simplu nu il intereseaza si aduc martori care sa imi sustina spusele, chiar nu pot obtine custodia? Adica Judecatorul nu ar putea sa gandeasca la modul: "Pai stai putin, omul asta pensie nu ii plateste, de vazut nu se duce sa o vada, de sunat sa intrebe de ea nu se preocupa...ce fel de tata e asta? de ce sa ii las si lui custodie daca nu arata ca ar vrea aceasta custodie?"
Dna avocat, el nici macar nu suna sa intrebe de copil, sau sa imi spuna c avrea s ao vada...din noiembrie si pana acum m-a sunat de 2 ori, cred ca mai mult sa ma enerveze, nu ca il doare de copil...daca i-ar pasa asa mult de fetita si ar vrea sa o vada, pai m-ar dispera cu telefoanele, m-ar suna zilnic sa imi spuna c avrea sa o vada si ca ii e dor de ea.
Ultima modificare: Marți, 13 Mai 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Custodia unui minor TanaseAndreea TanaseAndreea daca in spania mi se da sentinta ca am ¨patria potestad¨¨in romania este recunoscuta??nici nu stiu cum sa ma explic eu vreau drepturile asupra copilului ... (vezi toată discuția)
E posibila cedarea drepturilor parintesti la notar ? danutzalov3 danutzalov3 spuneti-mi va rog frumos daca este posibil ca , concubinul meu sa imi cedeze prin notar toate drepturile asupra copilului ??? VA ROG MULT !!!!!!! (vezi toată discuția)
Exercitare custodie comuna cand parintii locuiesc in orase diferite ContSters129337 ContSters129337 Cum se exercita custodia comuna cand parintii locuiesc in orase diferite? In cazul meu, am de 8 ani custodia fiului meu. Tatal are program de vizita (poate sa ... (vezi toată discuția)