avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1754 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Cum poate o firma din Polonia sau Luxembourg sa ...
Discuție deschisă în Executare silită

Cum poate o firma din Polonia sau Luxembourg sa cumpere credite neperformante??

Buna ziua,

Cum poate o firma din Polonia sau Luxembourg sa cumpere credite neperformante de la societati bancare din Romania?
NU sunt conditii legale impuse? daca da, ce legi, acte normative pot studia in acest sens?

Daca respectivele firme au acces pe piata din Romania, nu trebuiesc inregistrate undeva unde pot fi verificate?

Cum e posibil sa cumpere portofoliul si sa dispara lasand un mandatar care sa i reprezinte? De unde sa stiu eu ca debitul meu nu a fost cumparat de un macelar polonez?

Cum e posibil ca instanta sa le incuviinteze executarea silita daca ei nu se identifica cu un buletin, cui sau ceva acte care sa le demonstreze calitatea de persoana juridica cu capacitatea de a incheia contracte de acest gen pe teritoriul Romaniei?

Ce fel de cercetari pot eu face in acest sens?

Va multumesc pentru tot,

Multumesc pentru raspuns, nu este singurul motiv de contesta dar ma intereseaza cat mai multe opinii.
in temeiul art. 11 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 5871998 privind activitatea bancara, operatiunea de cumparare a unui portofoliu de creante nu este legala, deoarece ea nu poate fi desfasurata decât de o societate bancara sau o institutie financiara specializata, acestea din urma în limita autorizatiei acordate de Banca Nationala a României

Pot fi autorizate acele societati cu sediul in Polonia, Luxembourg autorizate de BNR?

Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2014
gi-jane2, moderator
speta relevanta in temeiul articolului 11 alin 1lit.b din legea 587/1998 [ link extern ]
Buna ziua. Am citit cu atentie intrebarile dvs (pertinente si stringente....dupa mine). Am avut o experienta cu firme de recuperare; de asemenea, am citit si speta prezentata de dvs care (desi un neofit) mi-a dat un raspuns viabil cu privire la problema capacitatii juridice a respectivelor firme de a cumpara creante.
Din moment ce instantele de judecata au incuviintat executari silite pentru un tert creditor srl, dupa mine inseamna ca nu mai este o problema de contestare capacitatea firmei de a recupera creante...ci doar..eventual vicii de procedura sau ,dupa caz, implinirea termenului de prescriptie.
De asemenea, actionarea in instanta banui ca se face sub "tutela" c. de proc. civila....fiind o lege organica...este superioara unei legi ordinare (parerea mea).
In final, repet, sunt un novice...insa ma intereseaza foarte mult felul cum puneti problema vis-à-vis de capacitatea procesuala activa a unui srl infiintat infiintat in afaRA.
P.S: Pe acest site, cu problema mea..am primit raspunsuri aplicate si valoroase de la specialisti; as pune accent pe practica lor....nu pe dreptatea dvs.
Cu stima
Instanta poate respinge cererea de încuviintare a executarii silite numai daca:
1. cererea de executare silita este de competenta altui organ de executare decât cel sesizat;
2. titlul nu a fost învestit cu formula executorie, daca, potrivit legii, aceasta cerinta este necesara pentru pornirea executarii silite;
3. creanta nu este certa, lichida si exigibila;
4. titlul cuprinde dispozitii care nu se pot aduce la îndeplinire prin executare silita;
5. exista alte impedimente prevazute de lege.,

În cadrul procedurii necontencioase a încuviintarii executarii silite, se pune problema doar a autorizarii de catre instanta de judecata a executarii silite, fara a analiza fondul titlului, respectiv capacitatea procesuala, o astfel de analiza fiind posibila doar pe calea contestatiei la executare silita, la cererea partii interesate.

Ma intereseaza in mod special aceste societati care nu au sedii, reprezentante sau filiale in Romania, au reusit sa incheie aceste contracte de cesiune cu banca, mai ales ca legea nu permite asa ceva decat cu autorizarea BNR.

Si eu am primit raspunsuri valoroase de la specialisti si am invatat mult din experienta celor care expun situatiile pe forum si multumesc pe aceasta cale tuturor si dvs pentru opinie

Am depus contestatie la executare deja :

Nulitate absoluta - clauzele abuzive din ctr de credit

Nulitatea absoluta a contractelor de cesiune care au fost incheiate incalcand legea mai sus mentionata,

un alt motiv de nulitate al - contractului de cesiune care a preluat de asemnea debitul declarat scadent anticipat, dar acest debit nu este o creanta certa lichida si exigibila, deoarece s-au facut plati, iar creditorul cere plata intregii valori contractuale, plus ca trebuiesc eliminate clauzele abuzive si returnate sumele platite in baza acelor clauze, ASADAR contractul de cesiune ramane fara obiect
.......sunt mai multe probleme, pe care eu le am studiat, si le am formulat in cadrul contestatiei la executare, multumita celor care au contribuit cu sfaturi si cu idei.
Traisca netul, nu stiu ce ma faceam fara...
Din experienta am invatat ca in contestatie pui tot ce vrei si ce nu vrei, instanta se va pronunta asupra tuturor aspectelor..
Am facut si greseli...sunt sigura de asta, dar nu ma las, e dreptul meu!

Multumesc
Doamna/domnule ancut mult noroc in demersul dvs...poate prin solutia instantei se creaza un precedent cu privire la nulitatea actului de cesiune...nu cel al contractului dvs. Din moment ce ati semnat un contract nu cred ca vreo instanta va declara nulitatatea absoluta doar pe baza clauzelor contractuale abuzive. Acum, intrebare: ce urmariti, de fapt? sa nu platiti invocand nulitatea contractului...sau sa trageti un semnal de alarma cu privire la aceste srl?
in alta ordine de idei...va multumesc pt explicatia dvs cu privire la contestatie si analiza ulterioara a contestatiei la cererea partii interesate...ma ajuta intr-un eventual conflict. insa nu sunt convins, dupa o logica juridica, cu privire la ramanerea fara obiect a contractului de cesiune. ca aveti dreptate. posibil ar trebui citit in paralel si c.p.c. si legea invocate de dvs.
Va doresc succes...si sper sa aud curand, de la dvs, analiza instantei cu privire la contestatia dvs.
adaogire..cu scuzele de rigoare. orice contract (fie el si de cesiune) exprima vointa partilor. prin urmare doar cele parti pot conveni asupra modificarii contractului; de asemenea, doar in masura unei legislatii ce corecteaza eventualele abuzuri contractuale, se poate actiona hotarat.Altfel, stiu ca legea dispune numai pt viitor.
Nu ma intelegeti gresit, nu sunt "avocatul diavolului"..doar incerc sa gasesc toate portitele ce pot fi invocate de catre creditori.
Multumesc inca odata

Ultima modificare: Vineri, 16 Mai 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Intreruperea cursului de prescriptie? ancut75 ancut75 Platile partiale catre firma de recuperare, in lipsa unui angajament de plata, intrerup cursul prescriptiei? (vezi toată discuția)
Recuperari creante ionuz1957 ionuz1957 am de platit la eos doua creante cedate de bcr si brd si nu stiu de ce eos imi cere toata suma datorata bancii cu toate ca suma a fost acoperita de politele de ... (vezi toată discuția)
Executare silita c_dobrescu c_dobrescu In septembrie 2004 am facut un contract de credit. Am platit ratele pana in decembrie 2005, cand sotul meu a decedat, am vandut casa si am plecat in ... (vezi toată discuția)