avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Divulgare de secret de serviciu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Divulgare de secret de serviciu

Am primit ,convocare la comisia de disciplina din fabrica deoarece am postat pe facebook intr-o discutie cu alti colegii,parerea mea despre un sef si zvonul care a fost in legatura cu venitul lui pe luna decembrie. In contract scrie urmatoarele'' obligatia de a respecta secretul de serviciu,, si "de a pastra confindetialitatea tuturor datelor,procedeelor si informatiilor de care ia cunostinta direct in timpul desfasurarii activitatii in societate''.Eu nu am acces la aceste date,respectiv,salariul.Ce pot face? Multumesc pentru intelegere.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:08, 16 Mai 2014
In cursul cercetarii disciplinare prealabile aveti dreptul sa formulati si sa sustineti toate apararile in favoarea dvs si sa oferiti persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considerati necesare, precum si dreptul sa fiti asistat, la cererea dvs, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru sunteti.

Chiar daca art. 251 alin. (4) din Codul muncii , face referire la dreptul partii de a fi asistat de un reprezentant al sindicatului al carui membru este, in continutul acestui articol se mentioneaza si faptul ca salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa, asa incat dreptul la o aparare efectiva nu exclude, ci dimpotriva, permite asistarea sa de un avocat (a se vedea in acest sens Decizia Civila nr. 1178/R/2009 a Curtii de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a civila si pentru cauze privind conflicte de munca si asigurari sociale)

Fiti mai atent cu comentariile de pe Facebook. Chiar daca nu e vorba de divulgare de date confidentiale, in baza RI v-ar putea incadra probabil la o alta abatere disciplinara.
Comentariile pe un site de socializare pot constitui abateri disciplinare, decat daca sunt prevazute in reg.intern aspecte legate de normele de comportament.

Codul muncii nu face referire la normele de comportament, insa acestea trebuie respectate de salariat, sub sancţiunea răspunderii disciplinare.
Obligaţia de a respecta normele de comportare se poate deduce, pe de o parte, din ansamblul dispoziţiilor legale, iar pe de altă parte din prevederile art. 5 din Codul muncii, care consacră principiul egalităţii de tratament, precum şi din dispoziţiile art. 6 din acelaşi cod, relative la respectarea demnităţii şi conştiinţei salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Convocare comisie displinara Srah Srah As avea nevoie de un sfat referitor la urmatoare situatia. Timp de 3 luni am lucrat la un call center. Dupa perioada de proba, adica 3,5 luni angajatorul mi-a ... (vezi toată discuția)
Este permis sa te prezinti la o intalnire disciplinara cu un avocat? RoxanaCarmen RoxanaCarmen ..In conditiile in care se aduc acuze nefondate de tentativa de sustragere de documente, evident in scopul de a concedia pe motiv disciplinar? (vezi toată discuția)
Reprezentant salariat la cercetare administrativa dorel13 dorel13 Cand se face o cercetare administrativa si nu exista sindicat in societate, muncitorul cercetat administrativ are dreptul sa fie insotit de un reprezentant al ... (vezi toată discuția)