buna ziua, sunt gestionar la o casa de schi,b valutar,si speta este urmatoarea:
in cursul zilei de 16.05.2014 a venit o persoana sa schimbe suma de 5000 de euro, cand mi a dat sa numar banii am constatat ca erau doar 4950 euro, (mentionez ca respectiva persoana pretindea ca este de alta nationalitate,alta decat romana). am incercat sa i explic sa inteleaga ca sunt doar 4950 euro si nu 5000,..el atunci mi a prezentat un act de identitate rus( era scris in alfabetul chirilic, eu nestiind exact cum se citeste, am scris doar o serie pe formularul de acceptare a tranzactiei), dupa care mi a cerut sa inapoiez banii , timp in care eu incercam sa i spun ca trebuie sa mai completeze cu inca 50 euro pentru a fi suma toatala de 5000 euro pe care acesta o pretindea.in tot acest timp el mi a distras atentia incercand sa mi spuna ca a inteles si ca v a pune cei 50 euro pt completarea sumei. apoi mi a inapoiat banii,iar eu de buna credinta nu i am mai numarat. in timpul cand i am inapoiat si se facea ca nu7 intelege , a sustras suma de 2350 euro si facandu i bonul fiscal si dandu i suma intreaga in lei, echivalentul la cei 5000 euro.dupa 5 min am facut casa si am observat ca lipsesc 2350 euro.
spuneti mi va rog ce e de facut? am vb la politie si mi au zis sa merg luni cu plangere, sa ma audieze si sa duc si cd ul cu imaginile de pe camerele de luat vederi in care se vede clar ca i a bagat in buzunar intre timp.
vreau sa stiu cu ce se poate indrepta angajatorul impotriva mea, sa repar eu prejudiciul???daca poate? care ar fi solutia?? pana la urma am fost si eu inselata. P.S mentionez ca NU AM FACUT CU EI NICI UN CONTRACT DE GARANTIE LA MOMENTUL ANGAJARII. MA POT OBLIGA SA LE RESTITUI BANII EU ??? SE POT INTOARCE IMPOTRIVA MEA CU VREO ACTIUNE IN INSTANTA??
… si atunci de ce ati pus problema ca veti pleca prin demisie ca sa nu platiti? Cred ca acest topic se lungeste inutil, devenind un fel de "socializare" prin impartasirea unor probleme personale.
Daca patronul va apreciaza, asa cum spuneti, nu va va cere sa achitati paguba, deci no problem.
Despre formare, ce sa zic. Nu pot crede ca nu v-a instruit cum sa procedati, ca banii trebuie numarati, ca persoana trebuie identificata, cum se fac documentele de schimb, despre masurile de securitate (seif, sistem de alarma, buton de panica etc.). Nu stiu daca pentru asa ceva trebuia sa va trimita la cursuri de formare speciale!
Daca totul este asa cum spuneti, asteptati sa se termine ancheta Politiei si sa vedeti reactia patronului.
Dupa cum am banuit din prima mea postare nu a existat un curs de perfectionare (training) in scopul evitarii inselatoriilor. Din punctul meu de vedere cei care afirma ca vina este in exclusivitate a angajatului se comporta prea dur. (Atentie: nu vreau sa sustin ca angajatul trebuie absolvit complet de vina). De ce afirm treaba aceasta? Pentru ca ma cunosc pe mine insumi si ma consider o persoana vigilenta si stiu ca in cateva randuri am scapat doar prin noroc de anumite inselatorii. Lucrurile acestea se intampla iar Angajatorii trebuie sa isi ia masuri sa reduca aceste riscuri.
Pregatirea profesionala este ignorata de majoritatea angajatorilor desi este complet deductibila. Manualul procedurilor este o nebuloasa pentru marea majoritate a angajatorilor.
O alta chestiune care mi se pare de bun simt este limitarea raspunderii.
Ceccar-ul recomanda contabililor ca raspunderea sa se limiteze la 4 onorarii,
Avocatii nu raspund pentru rezultat ( e si normal ca unul pierde altul castiga)
Medicii au asigurari de malpraxis (urmaream acum vreo doi ani un reportaj la TV si se spunea ca sunt cele mai profitabile asigurari - nu fusese nicio asigurare de acest tip decontata)
Guvernantii nostrii isi asuma raspunderea pt diverse legi fara ca nimeni sa inteleaga ce inseamna asta - ca doar nu si-a dat nimeni nici macar demisia pentru vreo prostie facuta acolo.
Sa nu fiu inteles gresit. Asumarea raspunderii mi se pare o chestiune foarte importanta insa cred cu tarie ca ea trebuie sa fie raportata la castigurile care le are partea care raspunde. Nu stiu cat are salariu initiatoarea topicului si nici nu ma intereseaza dar daca are un salariu de 400 euro si manevreaza sume de 10000 euro de mai multe ori pe zi atunci consider ca riscul sa se intample un eveniment in doi ani este destul de ridicat. In doi ani avem 480 zile * 2 tranzactii pe zi inseamna 1000 de tranzactii. Riscul de 1 la mie pare mic dar daca salariatul si-l asuma in totalitate inseamna ca a muncit 2 ani pe nimic.
Eu unul o incurajez sa se apere (la urma urmei este dreptul ei). De altfel asta incearca si ea sa faca aici sa gaseasca modalitati sa se apere nu sa fuga de raspundere. De altfel intr-un site de avocatura sa vina cineva si sa intrebe cum sa ma apar? si toata lumea sa ii spuna sa pledeze vinovat nu mi se pare in regula deloc. Daca exista o prevedere legala din care sa reiasa ca vinu nu este in exclusivitate a ei de ce sa nu incerce sa o caute?
Avocatii ii apara pe criminali, violatori si alte scursuri ale societatii iar doamna tot ce a facut a fost sa fie inselata iar lumea incepe sa o arate cu degetul si sa se simta degustata ca incearca sa se protejeze. Daca criminalii si violatorii si pedofilii au dreptul sa se apere de ce o persoana inselata sa nu faca la fel? Nu este acest site un loc potrivit unde sa caute o solutie?
va multumesc domnule Bratu, in aceasi lumina am incercat si eu sa spun situtia mea..insa exista intotdeauna oameni care nu au cum sa intelega o situatie in care nu sunt pusi...si vorbind de raportul risc-salariu ,va asigur ca este cu mult sub 400 euro..
Drepturile angajatului
ionnic
firma din Olanda poate obliga soferul sa plateasca reparatiile unei remorci,,daca aceasta are asigurare?Sotul meu lucreaza la o firma cu sediul in olanda,cu ... (vezi toată discuția)