avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Cultură generală Secretul din sticla de coca-cola
Discuție deschisă în Cultură generală

Secretul din sticla de coca-cola

Iubitorii de coca-cola trebuie sa citeasca neaparat ce scrie in articolul de mai jos.
[ link extern ]
Iata ce scrie in fisa toxicologica a acidului fosforic (unul din componente), citez: ".... Sub actiunea caldurii, incepand de la 160 de grade C, acidul fosforic pierde apa si se transforma in acizi polifosforici. La peste 200 grade C, acizii polifosforici formati sunt foarte agresivi: toate materialele, inclusiv cele refractare, majoritatea emailurilor sunt repede atacate. Acidul fosforic se pastreaza in vase de sticla sau in recipiente captusite cu la interior cu cauciuc. Concentratia maxim admisa este de 1,5 mg/ mc aer, iar concentratia medie este de 0,5 mg/ mc aer. In conditii normale (!?), din cauza tensiunii de vapori scazute, riscul de iritare a cailor respiratorii este minim. Acut, acidul fosforic exercita o actiune inflamatorie asupra pielii. Cronic, nu au fost semnalate cazuri de intoxicatie. Recomandari medicale: nu vor fi admise sa lucreze cu acid fosforic persoanele cu dermite eczemice......"
Cateva utilizari in gospodarie ale vestitei coca-cola le gasiti aici: [ link extern ] /
Mai sunteti interesati de sticla de coca-cola ?
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 10:16, 24 Mai 2014
Eureka! Am aflat de ce compania producatoare asociaza intotdeauna in reclame aceasta bautura cu gheata, ursii polari si racoarea!
Unu. Cu toate comentariile rautacioase de mai sus este foarte folositor sa stim ca nu-i bine sa bem coca-cola si apoi sa o incalzim la peste 160 de grade Celsius. Banuiesc ca nu e bine sa facem nici invers.
Doi. Partea buna este ca putem fierbe coca-cola cat dorim pentru ca prin fierbere in conditii normale de presiune, indiferent cat de tare este dat focul, nu avem cum sa ajungem la 160 de grade Celsius.
Trei. Fac pariu ca toata lumea stie de ce nu poate coca-cola ajunge la 160 de grade Celsius daca o fierbem in conditii normale, asa ca nu ma mai obosesc sa scriu.
Patru. Secretele cireselor, cartofilor si adreilor iuti
- Ciresele pe care le cumparati de la piata (cu "chiriasi" sau mai bine fara ei) pentru guritele copilasilor nevinovati contin una dintre cele mai puternice otravuri, cianura
- coaja cartofilor contine un glycoalcaloid numit solanina
- semintele merelor contin si ele cianura
- capsacina, substranta care face ardeii iuti sa fie ... iuti ... este o otrava foarte eficienta
...
Bine, bre, u.b.i.k., daca matale zici ca-i toxice :weg: , de ce nu dam ortu' popii dupa ce mancam ardei iuti, cirese, migdale (si astea au cianura, v-am zis?) cartofi sau cirese?
Pentru unul din doua motive simple pe care va rog sa le memorati:

Orice substranta poate fi toxica, adica va poate otravi
Doza, nu substanta, face otrava.

Test. NUMAI pentru cititorii forumului avocatnet: Daca maine sunteti pus de un terorist sadic in fata alternativei: bei o cana de acid cianuric sau o cana de cofeina, ce ati alege?
:secret:
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2014
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Raspuns la test: scapi cana din mana. Ori se sparge, ori se varsa. Daca teroristul insista, bei cafeaua, s-ar putea sa fie ultima si asa iti readuci aminte de gustul atat de placut al acesteia.
Cat despre acidul cianuric, nu l-am gasit mentionat, ca substanta in Valori limita de expunere profesionala pentru agenti chimici. Poate e vorba de acid cianhidric, care daca bei, te arde pe piept si iti blocheaza enzimele celulare, care transporta oxigenul in tesuturi, ceea ce duce la asfixiere rapida si la moartea celulelor respective, caz in care nu il mai bagi in seama pe terorist. B-)
Scapati cana? Teroristul n-o sa se prinda ca-l smecheriti, asa-i?
E de preferat acidul cianuric care are un LD50 mai mare decat cofeina (care, fie vorba intre noi, nu are deloc gust de cafea).


Incercarea moarte nu are, mai ales ca poate nu se asteapta la un astfel de gest.
Mizez si pe faptul ca nu mai are cafea si daca mai are, nu are timp sa mai faca (e chemat intre timp, sa rapeasca pe altcineva) sau se plictiseste si ma lasa in pace.
In alta ordine de idei, cianura si/ sau compusii ei te scapa prea repede de griji.
:D acidul cianuric nu este cianura de potasiu. L-am ales special pentru ca are o denumire care contine un cuvant derivat din cianura.Denumirea cianuri cuprinde o multime de substante care contin grupul cian, adica un atom de carbon in legatura tripla cu unul de azot.
Toxicitatea diferitelor substante din familia cianurilor poate fi foarte ridicata, cu este cazul acidului cianhidric si al cianurilor metalelor alcaline sau moderata.
PS Repet, cafeaua si cofeina sunt lucruri diferite.

Alte discuții în legătură

Buna ziua unde pot gasi lista cu substantele toxice interzise ... panseluta1234 panseluta1234 Buna Ziua unde pot gasi lista cu SUBSTANTELE TOXICE interzise (nu lista cu substantele chimice periculoase)? si aicea fac referire la Art. 359 Noul Cod Penal ... (vezi toată discuția)
Ciocolata ambalata topita la soare trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Ciocolata ambalata topita la soare sau la caldura (de exemplu in auto), care ulterior este bagata la frigider pentru a putea fi deschis ambalajul, ... (vezi toată discuția)
Celebrul ordin 50 din 1990 blajdominica blajdominica :hammeSalutare! Cine ma ajuta si pe mine cu \"celebrul ordin 50 din 1990\". Ce spune ? #-oAm cautat peste tot , dar nu reusesc sa aflu ce contine. X-( Am ... (vezi toată discuția)