Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi!! Am incheiat un ctr de custodie cu o firma de la care am cumparat materiale de constructie. Eu am platit Marfa de 20.000 lei, dar ei mi-au livrat doar de 6.000 lei, motivand ca nu mai au restul. Astazi m-au invitat la un mediator. Cum sa procedez? Sa merg cu o prietena care este jurist doar ca sa nu ma prezint singura? O sa-i ceara mediatorul vreo delegatie? Apoi, ctr este semnat de tatal meu, dar ma duc eu, ca el nu se prea poate deplasa. Ar fi trebuit sa am o procura?
Invatati-ma cum sa pun problema acolo, pt ca nu ma pricep si nu stiu ce ma asteapta. ce pot sa cer?? Multumesc!
Si onorariul de mediere cine il achita?
Juristul poate sa mearga cu mine pentru sustienere, fara a avea delegatie?
Daca particip la mediere, sunt obligata sa semnez vreun accord, daca nu-mi convin termenii? Pot sa-i mai dau in judecata? SI daca nu ma duc, ce se intampla?
Multumesc
Pentru a accepta o posibila mediere, este nevoie sa aveti toate informatiile pe care le solicitati pe forum: ce presupune procedura, care sunt regulile de desfasurare, cine poate participa si in baza carui document de reprezentare, care sunt costurile, care sunt efectele unui eventual acord de mediere etc. Aceste informatii se pot obtine direct de la mediatorul care v-a trimis invitatia, anterior intalnirii comune sau in cadrul acesteia. Le puteti solicita si telefonic, nu cred ca veti fi refuzata.
Nu este obligatoriu sa semnati pe loc un contract de mediere, daca nu cunoasteti toate aceste date sau daca nu doriti fie medierea, fie mediatorul, fie nu sunteti pregatita pentru a accepta. Se poate desfasura acea sedinta de informare, urmand ca partile sa revina, daca doresc, la o data ulterioara pentru semnarea unui eventual contract de mediere. Sau nu, daca veti considera ca nu doriti sa faceti acest lucru.
Ca idee, pentru a avea loc medierea, este necesara semnarea unui contract de mediere intre cele doua parti si mediator. In baza acestuia se va achita si onorariul mediatorului, de regula in proportie de 50-50%.
Pentru a-l reprezenta pe tatal dumneavoastra va este necesara o procura speciala autentica, pe care trebuie sa o faceti la un notar. Puteti, de asemenea, va fiti asistata de un avocat sau chiar reprezentata de unul, fara a mai fi nevoie sa participati personal. Este alegerea dumneavoastra. Sau puteti fi insotita de alte persoane. Daca acestea sunt simpli insotitori, nu au nevoie de vreun document special. Vor semna, in principiu, doar un acord de confidentialitate. Insa mediatorul are libertatea de a le refuza participarea, in virtutea dreptului sau de organizare a procedurii.
Daca nu ajungeti la niciun acord, nu sunteti obligata sa semnati un acord de mediere. Doar procesul-verbal de inchidere a procedurii. Un eventual acord de mediere avand ca obiect impacarea partilor ca urmare a repararii prejudiciului (sau in alte conditii acceptate de ambele parti) ar duce la inlaturarea raspunderii penale pentru firma care va invita la mediere.
Ok, deci am fost, am refuzat sa semnez acordul de mediere, in schimb am semnat PV prin care s-a consemnat ca firma se oblige sa livreze toate bunurile marti, data la care voi semna si eu PV de receptie si, dupa acest moment, o sa ma duc sa retrag plangerea. E ok asa?
Nu am inteles de ce nu ati semnat acordul de mediere, din moment ce ati ajuns la o intelegere, si ati semnat doar procesul-verbal de prezenta/incheiere a medierii.
Oricum ati identificat solutia care corespunde nevoilor si intereselor, asa ca nu ramane decat sa asteptati ca sa se respecte termenul livrarii.
Nu prea vad ce anume sa mediati.
Sa mearga persoana care a incheiat contractul impreuna cu un avocat.
Daca nu aveti ce sa mediati inseamna ca va pot pacali.
Dupa ce se primeste marfa inseamna ca s-a rezolvat si cazul.
Degeaba are cineva ceva de luat daca nu va lua...