avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Recurs furt - aplicarea legii mai favorabile, impacarea
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Recurs furt - aplicarea legii mai favorabile, impacarea

Buna, in cazul unui recurs, in cazul unui furt, unde a fost aplicat vechiul cod,la recurs ar trebui aplicata legea favorabila si posibilitatea de impacare? Un sfat va rog.
Cel mai recent răspuns: dumutaadrianred , utilizator 10:01, 22 Iunie 2014
Pentru infractiunile la care impacarea partilor inlatura raspunderea penala ori in cazul infractiunilor urmaribile la plangerea prealabila, acordul de mediere fiind o institutie procesual penal distincta, produce efecte depline, daca intervine pana la ramanerea definitiva a sentintei penale....cu alte cuvinte inculpatul va fi achitat si va scapa de inscrierea in cazier a faptei penale.


De unde ati scos grozavenia asta? adica acordul de mediere e un fel de panaceu?
Acordul de mediere penală este intr-adevar un impediment la declanșarea sau continuarea procesului penal alternativ la retragerea plângerii prealabile sau împăcare, dar pentru a se inlatura raspunderea penala trebuie sa fie respectate conditiile de la respectivele institutii.
Împăcarea produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la citirea actului de sesizare a instanţei.

Dupa acest moment la infractiunile la care este incidenta impacarea, nu se mai inlatura raspunderea penala, poate avea insa alte efecte pe care le-ati semnalat si dvs in citatele de mai sus.
Citirea actului de sesizare a instantei se face si daca inculpatii nu au fost prezenti la nici un termen, si nu au dat nici o declaratie. Iar partea vatamata nu a fost citata de catre instanta. Nici in cazul acesta nu se poate aplica legea mai favorabila,adica inlaturarea raspunderii penale ori incetarea procesului. Si vom depune si un inscris prin care partea vatamata renunta la plangere si nu are nici o pretentie nici civila nici penala. Nici in acest caz nu exista vreo sansa ? Multumesc
Va rog niste sfaturi. Nu stiu ce sa inteleg.
acordul de mediere intervenit pana la sentinta definitiva are puterea de a inceta procesul penal sub toate aspectele sale.

Deci singura solutie in cazul de mai sus ar fi derularea unei medieri rapide, si depunerea la dosar a unui acord de mediere. Acordul de mediere incteteaza procesul penal. Este stipulatie clara art 16 lit g noul cod proc penala, coroborat cu art 70 din Legea medierii.

Multi avocati si chiar mediatori confunda institutia retragerii pp si impacarea cu acordul de mediere, sunt 3 institutii juridice disticnte. Impacarea da, este posibila pana la actul de sesizare, insa Medierea este posibila oricand, avand efecte de incetare a procesului penal daca e vb de o infractiune pretabila impacarii ori la care retragerea pp inlatura raspunderea penala. Altfel pentru ce s-ar mai suspenda procesul penal in baza contractului de mediere? Deci daca procesul penal se poate suspenda in timpul judecatii prin prezentarea contractului de mediere, de la sine inteles ca Acordul de mediere va avea efect extinctiv asupra procesului penal in toatalitatea sa, de drept cf art 16 lit g.
Ca aveti o interpretare proprie nu pot sa comentez si va respect punctul de vedere, totusi din punct de vedere practic, ma gandesc ca aveti o vasta experienta in incheierea acordurilor de mediere in cauze penale si v-as ramane recunoscator, cel putin eu, nu de alta dar ca sa nu mai fac confuzie, sa ne indicati o cauza unde procesul penal a incetat prin prezentarea instantei a acordului de mediere incheiat de dvs intr-o cauza in care este incidenta impacarea partilor, dupa citirea actului de sesizare a instantei sau in cauzele care dupa 1.02.2014 la primul termen cu procedura legal indeplinita nu s-au impacat si au putut sa se impace ulterior, eventual in apel.
Ultima modificare: Vineri, 20 Iunie 2014
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

Alte discuții în legătură

Impacarea partilor in procesul penal Cristina1974 Cristina1974 Se poate inceta procesul penal pentru infractiunile prevazute de art. 275 si art. 360 CP, daca partile se impaca si prejudiciul este recuperat? (vezi toată discuția)
Impacare dupa citirea actului de sesizare oltul oltul in cazul infractiunilor in care impacarea inlatura raspunderea penala impacarea are efect daca intervine pana citirea actului de sesizare....eu am un proces pe ... (vezi toată discuția)
Acord de mediere cu mostenitorul partii vatamate Bencipici Bencipici Pót sa inchei un acord de mediere cu mostenitorul partii vatamate daca partea vatamate a decedat? Este vorba de un proces penal, inselaciune (vezi toată discuția)