avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Membru in consiliul director poate fi reprezentat?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Membru in consiliul director poate fi reprezentat?

Um membru al consiliului director poate face un mandat de reprezentare si vot pentru alta persoana care sa il reprezinte in cadrul unei sedinte a consiliului director?

Mentionez urmatoarele:
- este vorba de un ONG (mai exact, filala a unui ONG)
- in statutul filialei nu este specificate nici o restrictie in aceasta privinta
- de asemeni, nici in statutul asociatiei nu este specificat nimic
- motivul necesitatii acestul mandat de reprezentare si vot este unul legat de sanatate si imposibilitatea deplasarii

Daca nu este permis acest lucru, exista articol de lege care sa spuna asta?

Daca este permis, mandatul de reprezentare trebuie sa aiba forma autentica sau (asa cum am inteles din lege) poate fi incheiat sub semnatura privata?

Este necesara atasarea la mandat a dovezii asupra incapacitatii de deplasare (bilet iesire din spital, etc)?

Exista conditii speciale pe care cel care va reprezenta trebuie sa le indeplineasca? De exemplu, fiind vorba de o asociatie dedicata persoanelor cu deficiente de auz, cel mandatat va trebui sa fie obligatoriu persoana cu deficiente de auz? Sa va trebui sa fie membru? Sau oricine poate fi mandatat?

Va multumesc pentru timpul alocat.
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2014
Lucian_bz, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 02:31, 22 Ianuarie 2019
Nu se poate discuta despre mandat de reprezentare dat in favoarea unor persoane din afara ong sau a membrilor din afara consiliului director, pentru persoanele din functiile elese.
E diferit de acel mandat de reprezentare a unui membru in cadrul adunarii generale. In cadrul adunarii generale un membru poate sa reprezinte un numar de alti membrii dar numarul acestor membrii prezenti prin reprezentare sa nu depasesca un procent stabilit prin statut din totalul membrilor ong fata de cei prezenti fizic.
Pentru membrii din consiliul director, care deja sunt alesi nominal si ei reprezinta totalul membrilor ong, nu se mai poate discuta de reprezentare.
Cat priveste situatia in care presedintele poate fi indisponibil medical o perioada mica de timp, el poate delega o parte din atributii catre un alt membru din consiliul director. In principal acelea de reprezentare a ong-ului in relatia cu alte institutii. Dar daca dureaza mai mult, se renunta definitiv la functie si se fac alegeri pentru alta persoana pe acea functie.
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2014
george-neagu, moderator
Multumesc de respuns. Insa se pare ca avem o contradictie de opinii aici. As ruga-o pe Dna/Domnisoara Avocat Antoanela sa revina cu clarificari.

Domnule George Neagu, se poate o trimitere la textul legal daca nu este prea mare deranjul?

Va multumesc mult.
@Neagu: <Nu se poate discuta despre mandat de reprezentare dat in favoarea unor persoane din afara ong sau a membrilor din afara consiliului director, pentru persoanele din functiile elese.>

Ne puteti impartasi temeiul legal pe care este formulata opinia?
Din og 26 din 2000 , Art. 4. - Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, al unor colectivitati sau, dupa caz, in interesul lor personal nepatrimonial.
Deci ce sa caute o persoana chiar cu "mandat de reprezentare si vot" din afara asociatiei?
Unde este restrictia? In cadrul Adunarii Generale vorbim de aceeasi asociatie formata din totalitatea membrilor ei. Membri care pot totusi mandata pe oricine altcineva din afara asociatiei sa ii repezinte cu drept de vot. Adunarea generala prevaleaza in fata Consiliului Director.

Vorbim de reprezentarea in cadrul unei sedinte a Consiliului Director, nu de reprezentare in relatia cu tertii unde, chiar si acolo, se poate mandata o alta persoana (exemplu cel mai concludent - mandatarea unui avocat).

Intre timp am dat si de acest thread pe forum:

www.avocatnet.ro/content/for...

Deci?

Alte discuții în legătură

Procura speciala ong costybracon costybracon Buna ziua Sunt voluntar la o Asociatie nonprofit, presedintele asociatiei calatoreste foarte mult, este cetatean britanic, Dansul ar dori sa facem o procura ... (vezi toată discuția)
Administrator ong ContSters264603 ContSters264603 Presedintele unui ONG poate indeplini si functia de administrator al acestuia? (vezi toată discuția)
Sunt in procesul de infiintare a unui ong. Stefy26 Stefy26 Buna ziua! Sunt in procesul de infiintare a unui ONG. In cadrul ONG-ului, eu ma voi ocupa de administrarea lui (sunt si presedinte), voi semnta ... (vezi toată discuția)