avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Membru in consiliul director poate fi reprezentat?
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Membru in consiliul director poate fi reprezentat?

Um membru al consiliului director poate face un mandat de reprezentare si vot pentru alta persoana care sa il reprezinte in cadrul unei sedinte a consiliului director?

Mentionez urmatoarele:
- este vorba de un ONG (mai exact, filala a unui ONG)
- in statutul filialei nu este specificate nici o restrictie in aceasta privinta
- de asemeni, nici in statutul asociatiei nu este specificat nimic
- motivul necesitatii acestul mandat de reprezentare si vot este unul legat de sanatate si imposibilitatea deplasarii

Daca nu este permis acest lucru, exista articol de lege care sa spuna asta?

Daca este permis, mandatul de reprezentare trebuie sa aiba forma autentica sau (asa cum am inteles din lege) poate fi incheiat sub semnatura privata?

Este necesara atasarea la mandat a dovezii asupra incapacitatii de deplasare (bilet iesire din spital, etc)?

Exista conditii speciale pe care cel care va reprezenta trebuie sa le indeplineasca? De exemplu, fiind vorba de o asociatie dedicata persoanelor cu deficiente de auz, cel mandatat va trebui sa fie obligatoriu persoana cu deficiente de auz? Sa va trebui sa fie membru? Sau oricine poate fi mandatat?

Va multumesc pentru timpul alocat.
Ultima modificare: Luni, 30 Iunie 2014
Lucian_bz, utilizator
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 02:31, 22 Ianuarie 2019
Directorul nu poate fi reprezentat prin procura la sedintele Consiliului director datorita faptului ca o astfel de delegare este incompatibila cu natura deliberativa a acestui organ si avand in vedere datoria strict personala fiduciara si de diligenta a directorului fata de organizatie.
Votul directorului in CA nu poate fi delegat, obligatiile sale nu pot fi delegate. Daca directorul nu este prezent, nu poate vota.
Obligatiile directorului in exercitarea votului in CA sunt obligatii nedelegabile.
Multumesc pentru un raspuns la o problema din 2014 dar mai ales multumesc ca ati confundat notiunea de "Consiliu Director" cu "Director".
Nu am confundat nimic. (desi ca sa evit remarca ta persiflanta ar fi trebuit sa fiu mai precis).
Intrebarea a fost:
Membru in consiliul director poate fi reprezentat?

Raspunsul este NU. Directorul (membrul in CA) are indatoriri nedelegabile. Si nici directorul administrativ nu poate delega exercitiul functiei.
Sunt multi directori pe lumea asta.
La fel cum nu poti sa-ti delegi functia de sot prin procura, la fel si aici. (ca sa glumim putin)
Consiliul director este alcatuit din directori (sau membri daca vrei sa fii mai precis)
Se poate chema si Consiliul directorilor.
Se spune consiliu director, consiliu de administratie CA, consiliu de conducere, colegiu de conducere... sunt multe denumiri. Toate au acelasi inteles.

Intr-adevar, exista si functia de directorj, administrativa, separata, dar sa nu ne legam de cuvinte.
Observ ca toti juristi nostri sunt atat de chitibusari, dar nu stiu principiile generale.

La ong-uri nu exista ierarhia stricta ca la societatile comerciale in sistem dualist, de exemplu. (sau ca la unele banci - consiliul directorilor).
ONG-urile sunt mult mai flexibile.
Daca vrei sa le spui directori la membrii din consiliul director... cine te impiedica?

Oricum le-ai spune, obligatiile lor sunt tot nedelegabile.
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2019
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Modul in care ati pus problema parea sa faca referire la un director (cu functie de executie) si reprezentarea acestuia in fata consiliului de administratie care este putin diferita. Chiar si in acel caz acel director putea fi reprezentat, de exemplu prin avocat.

In cazul nostru era vorba de delegare a unui membru al consiliului director care este organism de executie, in cadrul aceluiasi consiliu director care este sub adunarea generala care reprezinta organismul de decizie.

Deci membru care dorea sa delege nu trebuia sa se prezinte in fata unui organ superior ci in fata colegilor cu acelasi rang.

Delegarea este posibila la fel cum este posibila si in cadrul asociatiilor de proprietari de exemplu, atata timp cat statutul nu interzice, dovada ca s-a acceptat fara probleme delegarea, chiar de catre avocat.

Reprezentarea este intr-adevar intitum personae insa atata timp cat procura defineste clar atributiile si voturile, iar reprezentarea nu este interzisa de statut, acesta poate fi reprezentat, prin imputernicire sub semnatura privata chiar.

Multumesc pentru intentie, nu am dorit sa fiu "persiflant" cum ati crezut insa un raspuns la un topic deschis cu 4 ani in urma nu ma face decat sa cred ca probabil ati citit pe diagonala.

Facand o mica dezvoltare, de dragul celor care mai citesc aici, conform afirmatiilor dvs. practic nici o persoana care ocupa o functie de executie nu ar putea delega din atributii. Practic orice organizatie se blocheaza total pe perioada concediului de odihna de exemplu.

Aflati ca inclusiv presedintele unei organizatii, ONG de exemplu, poate delega atributiile, in principal catre vicepresedinte (sau alte persoane), pe perioada concediului de odihna, de exemplu.

Vorbim despre executie, nu despre decizie. Daca ar fi fost vorba despre membru delegat in adunarea generala, as fi putut sa fiu de acord cu dvs. insa doar partial, intrucat daca statutul nu interzice atunci se poate delega si in cazul membrilor decizionali cu conditia ca procura sa sublinieze clar voturile pentru fiecare punct de pe ordinea de zi (pro, contra, abtinere).

Multumesc de conversatie.
Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2019
Lucian_bz, utilizator
Atributiile membrilor in CA sau ale directorului ca organ de decizie deliberativa sunt nondelegabile.
Dreptul de vot nu poate fi delegat.
E greu de spus cu precizie care atributii pot fi delegate, dar este sigur ca drepturile care implica deliberare, fiducie si dreptul de vot nu pot fi delegate, in special in cadrul unei CA (colegiu de conducere). Sunt personale.

Avocatul nu poate primi niciodata drept de decizie in astfel de cazuri , ci este doar un simplu agent, mandatar care actioneaza in urma luarii un decizii de catre membru sau director - doar pune in executare o decizie prealabila. Dreptul de deliberare si obligatia de diligenta fiduciara nu pot fi delegate.

Asociatii pot delega dreptul de vot, directorii nu.

Aici discutam de drepturile statutare, deliberative, de vot.

Avocatul nu poate delibera in locul membrului, indiferent ce spune actul constitutiv. O astfel de prevedere este nula, ineficace.
Este ca si cum un judecator este obosit sau are treaba si deleaga deliberarea proceselor unui prieten sau unui avocat. Nu se poate, este o datorie strict personala.

Presedintele poate delega doar unele sarcinile de executie administrative si responsabilitati, non-deliberative, pe institutia mandatului - de regula cele de management, conducere.

Responsabilitatile privitoare la vot sunt strict personale, nedelegabile, chiar daca primeste instructiuni vot cu vot in avans. nu se poate face prin avocat.

Sunt principii de drept organizational stabilite in jurisprudenta romana si europeana asemanatoare dreptului corporativ.

Avocatul nu poate delibera si vota in CA prin mandatar. Votul este anulabil.

Functiile alese au anumite atributii care nu pot fi delegate, se exercita nemijlocit.

Oricum, daca iei in considerare factorii: principiul fiduciar si diligenta si deliberarea si votul, atunci vei observa mai usor ce atributii pot fi delegate si care nu.

Ultima modificare: Duminică, 20 Ianuarie 2019
Albert Kurtyan, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Procura speciala ong costybracon costybracon Buna ziua Sunt voluntar la o Asociatie nonprofit, presedintele asociatiei calatoreste foarte mult, este cetatean britanic, Dansul ar dori sa facem o procura ... (vezi toată discuția)
Administrator ong ContSters264603 ContSters264603 Presedintele unui ONG poate indeplini si functia de administrator al acestuia? (vezi toată discuția)
Sunt in procesul de infiintare a unui ong. Stefy26 Stefy26 Buna ziua! Sunt in procesul de infiintare a unui ONG. In cadrul ONG-ului, eu ma voi ocupa de administrarea lui (sunt si presedinte), voi semnta ... (vezi toată discuția)