avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatorie - bunuri proprii si comune in casatorie

Buna ziua.
In situatia in care o viitoare sotie detine inainte de casatorie o suma importanta de bani in banca sau o casa achizitionata inainte de casatorie acestea devin bunuri comune? Se poate face un act inainte de casatorie prin care sa se stabileasca fiecare ce bunuri detine inainte,si ce putere are acest act in instanta in caz de divort?
Cel mai biine este a incheiati conventie matrimoniala de separatie de bunuri, astfel ca orice bun achizitionat de dvs din surse proprii va fi bunul dvs propriu. In plus se face si un inventar al bunurilor mobile inainte de autentificarea conventiei unde se pot trece sumele de bani precum si alte bunuri mobile existente la data incheierii inventarului si autentificarii conventiei. Conventia se face in forma autentica la notar. Si isi produce efectele de la data incheierii casatoriei. Ea va fi depusa si la starea civila unde se va incheia casatoria.
Da, cu suma de bani dinaintea casatoriei puteti cumpara bunuri proprii. Puteti specifica in contractul de cumparare ca banii sunt personali (anteriori casniciei).

In cadrul regimului separatiei de bunuri fiecare sot este proprietarul bunurilor dobandite inaintea casatoriei si al bunurilor dobandite in nume propriu in timpul casatoriei .

La incheierea conventiei matrimoniale de adoptare a regimului separatiei de bunuri, notarul trebuie sa intocmeasca un inventar al bunurilor mobile proprii ale fiecarui sot .


In acest regim, niciunul din soti nu poate fi tinut de obligatiile asumate de celalalt sot, cu exceptia celor pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei si a celor legate de cresterea si educarea copiilor


Prin conventie matrimoniala, partile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim in functie de masa de bunuri achizitionate de fiecare sot in timpul casatoriei.


Regimul separaţiei de bunuri

Art. 360

Regimul bunurilor

(1) Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.

(2) Prin convenţie matrimonială, părţile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim în funcţie de masa de bunuri achiziţionate de fiecare dintre soţi în timpul căsătoriei, în baza căreia se va calcula creanţa de participare.


Dacă părţile nu au convenit altfel, creanţa de participare reprezintă jumătate din diferenţa valorică dintre cele două mase de achiziţii nete şi va fi datorată de către soţul a cărui masă de achiziţii nete este mai mare, putând fi plătită în bani sau în natură.




SECŢIUNEA a 3-a
Regimul separaţiei de bunuri

Art. 362

Bunurile proprietate comună pe cote-părţi

Bunurile dobândite împreună de soţi aparţin acestora în proprietate comună pe cote-părţi, în condiţiile legii.
(2) Dovada coproprietăţii se face în condiţiile art. 361, care se aplică în mod corespunzător.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie matrimoniala ContSters261004 ContSters261004 Buna ziua, In legislatia romana exista contract sau conventie, care sa permita in cazul unui cuplu casatorit, ca bunuri care au fost dobandide in timpul ... (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial al separatiei bunurilor blackjack87 blackjack87 Buna ziua, Am cateva intrebari despre regimul matrimonial al separatiei bunurilor: 1. Ce se intampla cu bunurile imobile achizitionate prin credit bancar ... (vezi toată discuția)
Casatoria cu separare de bunuri mageanu mageanu Ma intereseaza cateva informatii despre aceasta modalitate de a porni intr-o casnicie.Am deja o suma importanta de bani agonisita din munca proprie si ma ... (vezi toată discuția)