avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... (Ne)plata pierderi apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

(Ne)plata pierderi apa rece

Buna ziua,

in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. Toate bune pana cand un proprietar si-a montat cititoare de apa clasa C (similare cu cele ale societatii de Apa) si refuza sa plateasca piederi pe motivul ca "asa i-au spus cei de la societatea de distributie apa".
Va rog sa-mi spuneti daca exista a prevedre legala (si daca da, care este aceasta) ce stipuleaza acest lucru: cei cu cititoare de apa clasa C nu platesc pierderi. M
Mie mi se para absurd acest lucru deoarece in acest caz toti o sa ne punem cititoare clasa C si atunci pierderile o sa le suporte cei de la societatea de apa.

Va multumesc.
Personal consider ca aceste repartitoare sa se faca intre contoare identice ca si clasa (diferenta), pe contoare care au un numar mai mare de (sub)contoare si impartirea la mai multi consumatori. Dar atat timp cat cei care furnizeaza apa cat si energie termica nu comunica date economice (institutii juridice publice) si au mania secretomaniei, aceste solutii nu au baza corecta.
diferentele acestea de apa apar de la o citire ne-exacta adica, unii citesc cu + altii cu -, astfel daca am 1m3 468 litrii,uni pot citi 1,5 m3 pe cand altii citesc 1 m3 sau 1,4 m3, ca zic ,las ca intra pe luna viitoare, iar de la multi de aduna la niste metrii cubi care nu ies si de acolo imparteala.
Sau unii lasa sa curga un firisor de apa si contorul personal nu sesizeaza, practic este un furt de apa, dar daca aduni de la multi, cel de pe coloana principala sesizeaza consum.
Sau poate folosesc diferite lucruri cu care smecheresc contoarele , sau le au blocate, in loc sa masoare 1 m3 ,masoara doar 800 L
In fapt, problema a aparut in urma montarii unui " contor de apa rece", contor/repartitor care il individualizeaza pe propietar. Daca toti locatarii si-ar monta cate un contor, atunci, pierderile de apa dupa contorul principal de alimentare asociatie ( rezultate din diferenta index contor principal - index suma contoarelor individuale) se vor repartiza proportional la toti locatarii.
Trebuie luata o hotarare in cadrul asociatiei.
Domnu Ciobanu Vasile, daca toti isi vor monta contoare, citirea se va face pe contorul comun al firmei :)) (chestie practica) si diferenta trece la pausat. Contorizarea a devenit un cosmar pentru distribuitor ca pierderile lor nu mai sunt acoperite de consumator. Asa ca apar tot felul de inventii de-a lor.
In trecut nu existau apometre la intrarea in blocuri. Atunci furnizorul de apa factura catre asociatie o cantitate de apa in functie de numarul de persoane din asociatie. Aceste facturi erau departe de realitate. Apoi treptat, la presiunea asociatiilor, furnizorii au trecut la instalarea apometrelor la intrarea in bloc, in unele cazuri chiar pe cheltuiala proprietarilor.
Situati s-a mai imbunatatit deoarece factura era emisa pentru cantitatea de apa ce intra efectiv in bloc prin acel apometru.
In cadrul asociatiei, inainte se repartiza apa asa cum era facturata, pe numar de persoane, ceea ce iar era departe de consumul real al fiecarei familii.
Treptat oamenii si-au montat apometre in apartamente si situtia s-a mai imbunatatit, consumul de apa fiind indicat de acestea, indiferent de numrul de persoane declarate sau nu.
Dar asa cum se intampla in multe domenii, si aici a aparut aceasta problema cu diferentele dintre consumul pe apometrul general si suma consumurilor din fiecare apartament.
Asaociatiile care stiu sa se gospodareasca si care aplica o gestionare corecta, logica a consumului de apa, au diferente mici sau foarte mici.
Din punctul meu de vedere etapele prin care s-a trecut (pausal fara apometre la intrarea in bloc, cu apometre la intrare in bloc dar fara apometre in apartamente, cu apometre in apartamente) au dus la imbuntatiri, la posibilitatea gestionarii si dimensionarii din ce in ce mai corecte a consumului de apa.
Dar foarte importat este ca aceste posibilitati sa fie vlorificate corect de cei din asociatie. Altfel in zadar avem apometre daca nu tinem cont de ele, daca nu intretinem instalatiile, daca nu reparam la timp...

Mai sus s-au aratat, ca si in alte discutii, multe cauze ale diferentelor de apa. Se invoca si citirea apometrelor din casa cu zecmalele rotunjite... Este total nesemnificativ deoarece nu cred ca va inchipuiti ca la 100 de partamente toti vor rotunji in sus ori toti in jos. Unii rotunjesc in sus iar altii in jos si-asa diferenta este nesemnificativa din acest punct de vedere. Daca la 100 de apartamente se consuma 700 metri cubi, de exemplu (7 m.c./ap) iar iar din acestia 50 au in realitatec cate 6,8 m.c. iar 50 au cate 7,6 m.c. oare cat de mare este diferenta rezulatata pe factura? 50 X 6,8 = 340 m.c. si 50 X 7,6 = 380 m.c. Adica un consum total real de 720 m.c., consum ce apare pe apometrul general. Asta raportat la factura de 700 m.c inseamna o diferenta de 20 m.c adica adica o diferenta de sub 3%.
Dar luna viitoare poate fi exact invers tot din rotujire sa apara o diferenta negativa iar proprieatarii sa aiba de plata cu 3% mai putin.

Dar sunt asociatii care si-au montat apometre cu citire radio. Acestea se pot citi de la distanta, fara a intra in casa omului si in acelasi moment cu citirea apometrului general de la intrarea in bloc. In aceasta situatie dispare orice rotunjire, orice diferenta data de decalajul in timp ori de citirea cu sau fara ochelarii pe nas.
Credeti oare ca in aceasta situatie nu mai sunt diferente intre apometrul general si apometrele din apartamente? Sigur ca sunt diferente in continuare pentru ca diferentele adevarate, reale, mari au alte cauze si nu cea cu citirea prin rotunjire ori citirea decalata in timp.
Le-am amintit de multe ori si le mai amintim daca este cazul in alta postare ca sa nu plictisim acum.

Alte discuții în legătură

Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Pierderi apa rece....... dumutaadrianred dumutaadrianred Buna. In cazul in care ai un ceas care contorizeaza consumul de apa rece, de ce trebuie achitat si pierderile care sunt scrise de asociatia de proprietari? Si ... (vezi toată discuția)