avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... (Ne)plata pierderi apa rece
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

(Ne)plata pierderi apa rece

Buna ziua,

in cadrul Asociatiei noastre s-a hotarat ca pierderile de AR sa fie platite de catre toti proprietarii, functie de consumul fiecarui apartament. Toate bune pana cand un proprietar si-a montat cititoare de apa clasa C (similare cu cele ale societatii de Apa) si refuza sa plateasca piederi pe motivul ca "asa i-au spus cei de la societatea de distributie apa".
Va rog sa-mi spuneti daca exista a prevedre legala (si daca da, care este aceasta) ce stipuleaza acest lucru: cei cu cititoare de apa clasa C nu platesc pierderi. M
Mie mi se para absurd acest lucru deoarece in acest caz toti o sa ne punem cititoare clasa C si atunci pierderile o sa le suporte cei de la societatea de apa.

Va multumesc.
Apometrele cu citire radio nu se justiifica. Diferentele la apa sunt tot alea si cu apometre radio si cu apometre clasice. Adevarul este ca lumea fura apa la greu. Cea mai buna varianta ar fi repartitoarele de apa pe fiecare scara astfel incat sa nu mai existe ideea ca "la scara 2 se repartizeaza pierderi de pe tot blocul". O astfel de chestie se poate face dar e o lucrare costisitoare pe care proprietarii nu sunt de acord sa o plateasca. In acest fel ei decarteaza bani pentru diferentele la apa, calculate in raport cu cota indiviza. In blocurile mari, aceste diferente de apa sunt semnificative (adica sume importante de bani, sunt trecute pe langa repartitoare si toata lumea se inchina in fata listelor de intretinere, intrebandu-se de unde apar).

Repartitoarele instalate pe fiecare scara ar conduce la o repartizare mai corecta a consumurilor de apa, respectiv a pierderilor... aceste pierderi nu ar mai fi asa de mari si s-ar putea vedea daca cineva fura apa in scara.
"Furturile" asa zise sunt reactii la "transparenta" firmelor care furnizeaza apa. Cate din ele permit accesul la datele economice ale lor? Nici una, la termoficare situatia este si mai dezastruoasa. In al doilea rand, din 1945 de cand au venit bolsevicii si au nationalizat tot si pana azi, romanul nu mai are nici un drept legat de persoana, decizia lui, proprietatea lui vizavii de stat ca acuma. In orice este cineva care negociaza si impune in locul lui si ia decizii in locul lui, chiar si in chestiuni personale.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
kres a scris:
Apometrele cu citire radio nu se justiifica. Diferentele la apa sunt tot alea si cu apometre radio si cu apometre clasice.

Am explicat despre folosirea apometrelor cu citire radio pentru ca cineva mai sus arata ca diferentele de ap se pot dator si citirii gresite sau prin rotunjire a apometrelor clasice. Prin citirea radio dispar doua cauze ale diferentelor: citirea eronata si citirea decalata in timp.
Cea mai buna varianta ar fi repartitoarele de apa pe fiecare scara
Sunt multe asociatii infiintate doar pe o scara si sunt multe scari chiar in aceeasi asociatie care au apometre separate. Problema diferentelor ramane. Ca diferentele pe o scara pentru un consum de 200 m.c sunt de 10 m.c. iar pe 4 scari din aceesi asocitie cu un consum de 1000 m.c sunt de 30-50 m.c. nu are mare importanta, in mare fiind echivlente aceste diferente.
Noi avem, de exemplu, o singura factura pe asociatie dar acesata factura este insotit de fiecare dat de o anexa in care consumul este defalcat pe fiecare din cele 3 apometre ale fiecarei scari, cu index vechi, index nou samd.
Iar pierderile noastre sunt "zero" de 4-5 ani. Inainte de aceasta perioada am avut mri direrente si pierderi dar acestea nu se datorau citirii sau nu a apometrelor pe fiecare scara, a rotunjirilor la citire ori a decalajelor in timp a citirilor. Cauzele reale sunt altele si le-am mai explict.

vultur39 a scris:
"Furturile" asa zise sunt reactii la "transparenta" firmelor care furnizeaza apa. Cate din ele permit accesul la datele economice ale lor?

Nu are nici o legatura accesul la datele economice a furnizorului cu diferenta sau pierderea de apa dintr-o asociatie de proprietari. Chiar daca stiu toate datele furnizorului, statul lor de salarii, faptul ca si-au angajat oameni competenti sau nu, in mod corect ori pe pile..., eu, ca asociatie, platesc apa in functie de indicatiile apometrului montat la intrarea in blocul meu, la pretul unitar afisat public pe site-ul furnizorului si consemnat intocmai in factura lunara ce o primesc de la furnizor.
Daca se ia numai valoarea contorului individual si punct, atat da, este ok. Dar aceste contoare chiar instalate nu sunt luate in calcul, contoarele lor sunt luate in calcul. Daca consumatorii ar avea acces la tot sistemul lor de contorizare si ar urmarii, sigur "pierderile" ar aparea pe retelele lor. In al doilea rand, diferentele apar pe sistemul de "metraj", adica calcul lungime material textil, in functie de cat de "intinsa" este panza. Si nu in ultimul rand costurile incluse in pret au importanta. Asa ca a stii ce cumperi si ce contine este important. Apoi se poate discuta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa incerc pe exemplu concret poate ne lamurim.
Furnizorul nostru citeste lunar apometrele situate in subsolurile tehnice ale blocurilor noastre. Aceste apometre sunt sigilate in instaltie si nu poate sa intre nimeni din partea furnizorului sa le vada, sa le verifice... decat daca reprezentantul asocitiei (administrator, instalator, presedinte) descuie acel subsol tehnic.
Asadar indexul citit luna de luna este clar o cifra ce prin diferenta fata de indexul trecut, da consumul ce se factureaza, iar asociatia primeste in cateva zile factura exact cu aceste date.
Asadar, eu ca si consumator am acces oricand, nelimitat la aceste contoare iar furnizorul doar odata pe luna atunci cand ma anunta cu 2-3 zile inainte ca vrea sa citeasca indexul. Si asta se intampla luna de luna, de regula, in ultima saptamana a lunii.
Daca furnizorul are pierderi inainte de acest apometru general, nu intereseaza asociatia, consumatorul, ci este problema furnizorului. Si fiti linistit ca furnizorul de apa nu o sa iasa niciodata lipsa in gestiune pentru simplul motiv ca el nu cumpara apa de la vreun producator. Apa practic e gratuita pentru furnizor ca si cantitate, dar acesta are cheltuieli cu colectarea, filtrarea, distribuirea..., intretinerea retelei, investitii, salarii.... Asa ca daca o sa vedeti undeva in strada ca s-a spart o magistrala si curge apa cateva ore pana intervin echipele furnizorului si remediaza, acea apa nu este contorizata nicaieri, nu este o pierdere a cuiva.... Pierderea si cheltuiala furnizorului este generata de interventia cu oameni, materiale... si nu pierderea de apa.
Furnizorul nu are de ce sa incarce vreo factura la asocitia de proprietari, mai ales ca, asa cum am explicat, pe factura apare exact consumul determint de apometru general. Atunci cand, din diverse motive, se inlocuieste acel apometru, furnizorul incheie un PV cu administratorul, noteaza indexul apometrului scos din retea si a celui proaspat introdus, se sigileaza... Inca odata consumatorul (asociatia) are in permanenta controlul asupra consumului, a apometrelor generale...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea diferentelor de apa veracuciula veracuciula Ce se poate face in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim pierderile de apa chiar daca ... (vezi toată discuția)
Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Pierderi apa rece....... dumutaadrianred dumutaadrianred Buna. In cazul in care ai un ceas care contorizeaza consumul de apa rece, de ce trebuie achitat si pierderile care sunt scrise de asociatia de proprietari? Si ... (vezi toată discuția)