avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... penalizari calitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

penalizari calitate

Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti daca urmatoarea situatie este legala.
Lucrez la o firma de tesut covoare. Uneori covoarele ies cu defecte (ex : margine stramba, covor mai scurt , covor mai lung,lipsa fir ,etc). Angajatorul a facut niste bareme de penalizari pentru aceste defecte (ex; margine stramba - 10 lei penalizare ). Serviciul CTC (control) face o lista la sfarsit de luna cu salariatii penalizati care dupa ce este aprobata de seful productiei se duce la salarizare si se retin angajatilor aceste sume. Nu stiu cat este de legal acest procedeu.
Acesti bani sunt inregistrati apoi ca venit al firmei.
Va rog sa ma ajutati.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 14:02, 17 Mai 2009
Aveti fisa a postului?...Este scris in contractul individual de munca ceva legat de anumite retineri ?
Chiar daca ar fi avut stipulat in fisa postului, in c.i.m. asa ceva , tot sunt aplicabile prevederileCodului muncii referitoare la raspunderea patrimoniala ...În conformitate cu dispoziţiile art. 164 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul nu poate efectua reţineri din salariu decât dacă datoria salariatului a fost constatată printr-o hotărâre judecătorească.
1. Raman la parerea mea ca in momentul rebutarii unui produs executantul a consumat materiale care nu se pot refolosi, a anulat munca (manopera) altui executant care a facut alta operatie inaintea lui, a pus in pericol executarea unui contract comercial, duce la cheltuieli cu retusarea (incopleta a) rebutului partial etc.
2. Astfel de cazuri nu cred ca fac obiectul cercetarii disciplinare prealabile asa cum spune Codul muncii, este suficient sa fie inscrise in Regulamentul intern al unitatii iar salariatul sa ia la cunostinta de acesta in momentul angajarii.
3. Presupunand ca salariatul face relativ des astfel de probleme, sau sunt mai multi salariati in aceasta situatie, angajatorul va sta numai de cercetari disciplinare prealabile (!?).
4. Nu mai spun de cazul in care angajatorul ar vrea sa concedieze un astfel de salariat cand va trebui sa respecte intocmai procedura legala.
5. Nu sunt aparatorul angajatorilor (dimpotriva!) dar raman la parerea ca orice rebut se imputa.
Este corect ceea ce spui, Valeriu ... dar parerea mea este ca sunt aplicabile prevederile raspunderii patrimoniale .. Salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
Sunt de acord cu tudorvaleriu. Am intalnit un astfel de caz , am discutat cu un Inspector ITM , daca exista un ROI , trebuie respectat.=D>

Alte discuții în legătură

Retinere din salariu MMCAM MMCAM Problema in care doresc o lamurire este urmatoarea: o firma a dat spre executare o comanda unor laboratoare care au facut niste greseli ce au compromis unele ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Lucrez intr-o fabrica si directorul doreste sa retina din salarul angajatilor, ustensile pe care le-au deteriorat sau care au disparut. Imi ... (vezi toată discuția)
Penalizare fara nimic scris legal pisi36 pisi36 Se poate penaliza un angajat disciplinar oprindui bani din salariu fara nimic scris legal \'\'doar un mail ca ai fost penalizat\\"#-o:\\" > (vezi toată discuția)