avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... penalizari calitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

penalizari calitate

Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti daca urmatoarea situatie este legala.
Lucrez la o firma de tesut covoare. Uneori covoarele ies cu defecte (ex : margine stramba, covor mai scurt , covor mai lung,lipsa fir ,etc). Angajatorul a facut niste bareme de penalizari pentru aceste defecte (ex; margine stramba - 10 lei penalizare ). Serviciul CTC (control) face o lista la sfarsit de luna cu salariatii penalizati care dupa ce este aprobata de seful productiei se duce la salarizare si se retin angajatilor aceste sume. Nu stiu cat este de legal acest procedeu.
Acesti bani sunt inregistrati apoi ca venit al firmei.
Va rog sa ma ajutati.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 14:02, 17 Mai 2009
daniela vorovenci a scris:

Sunt de acord cu tudorvaleriu. Am intalnit un astfel de caz , am discutat cu un Inspector ITM , daca exista un ROI , trebuie respectat.=D>


cred ca practica judiciara poate spune mai multe aspecte legate de acest fapt ...:)
Daca ai un sistem de salariza bazat pe norme de lucru, pe plata in acord, da, poti rezolva aceasta problema simplu, dar daca se plateste la salariu tarifar, la nr de ore lucrate trebuie sa gasesti alte solutii de o impune respectarea unei discipline tehnologice.

Sunt de acord ca trebuie sa creezi o astfel de disciplina tehnologica dar prin metode legale si cu putin efort un angajator poate face asta, pentru ca intradevar fara rezultate, fara plusvaloare , nu poti sa faci sa mearga o firma.

Si daca sanctionezi 2-3 angajati (respectand procedura legala) cu 10% din salariu pe 3 luni pentru producerea de rebuturi, ceilalti vor intelege ca trebuie sa isi faca munca cu responsabilitate, sunt convinsa!

Am intalnit un astfel de caz , am discutat cu un Inspector ITM , daca exista un ROI , trebuie respectat.

Dar in ROI nu poti sa inscrii prevederi care contravin legii, totusi!
Ultima modificare: Duminică, 17 Mai 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
Legea este clara pentru toti in ceea ce priveste retinerile din salariu ... chiar daca in R.I. ori in C.C.M. la nivel de unitate este sau nu stipulat ca salariatul raspunde pentru prejudiciile adusa angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor.
nu sa contravina legii , ci sa te ajute!!!....
Sunt de acord si cu sanctiunea disciplinara mentionata mai sus....Ok!....doar ca daca ai , sa pp 200 persoane si iti gresesc 50 ce faci?....si asta ca sa le oferi celorlalti un euxemplu de disciplina?...in productie se greseste ....un colt , o pata , un tiv stramb.....sunt doar cateva exemple!....doar ca datorita acestor defecte marfa mea este refuzata!....
ce ar trebui sa fac ion cazul asta pentr 50 de persoane ?....sa aplicsanctiunea disciplinara ca sa dau exemplu?
Cu un bun management se gasesc modalitati pentru cresterea eficientei! :)
Eu am lucrat doar in firme de productie cu numar mare de salariati, si stiu ca se poate.
Daca esti, vorbim teoretic, in situatia in care 25% din salariati lucreaza prost, ineficient, inseamna ca este o problema de mangement si trebuie schimbat managerul B-)

Alte discuții în legătură

Retinere din salariu MMCAM MMCAM Problema in care doresc o lamurire este urmatoarea: o firma a dat spre executare o comanda unor laboratoare care au facut niste greseli ce au compromis unele ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Lucrez intr-o fabrica si directorul doreste sa retina din salarul angajatilor, ustensile pe care le-au deteriorat sau care au disparut. Imi ... (vezi toată discuția)
Penalizare fara nimic scris legal pisi36 pisi36 Se poate penaliza un angajat disciplinar oprindui bani din salariu fara nimic scris legal \'\'doar un mail ca ai fost penalizat\\"#-o:\\" > (vezi toată discuția)