avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident rutier- vatamare corporala
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident rutier- vatamare corporala

Buna ziua,

Am si eu o problema si mi-ar prinde foarte bine un sfat de la persoanele mai experimentate. O sa incerc sa fiu scurta, mai ales ca nu cred ca situatia mea este singulara.

Saptamana trecuta am avut un accident rutier din vina mea (neacordare de prioritate), prin urmare un taxi a intrat in laterala mea dreapta si a fost chemata politia pentru constatare.
Pe moment nimeni nu a chemat salvarea, dar dupa ce a venit patronul taxiului la fata accidentului, soferul taxiului a acuzat dureri de picioare si de cap si a fost transportat la spital pentru investigatii. Din cate stiu eu, soferul a fost eliberat din spital in cateva ore.
Prin urmare, pentru a se inchide dosarul mai rapid si sa nu stam cateva luni cu el pe rol, cei de la politie mi-au recomandat sa vorbesc cu soferul taxiului pentru a da o declaratie ca nu doreste sa ma dea in judecata.
Am vorbit, dar persoana aceasta doreste cum era de asteptat, bani. Si anume in jur de 2 milioane pe zi ( cica atat ar fi castigat el intr-o zi de munca ) pentru perioada cat va sta masina in service. Acest lucru ar inseamna cateva saptamani, iar eu nu dispun de acesti bani.
Din ce am observat, patronul masinii il cam obliga pe sofer sa ceara bani pentru a nu iesi in pierdere.

Va rog daca puteti sa ma sfatuiti in aceasta situatie.
Din cate am mai citit, ar fi trebuit sa stea in spital ceva zile ca sa poata sa ma dea in judecata pe penal, dar totusi poate sa invoce un caz civil.
Eu consider ca din moment ce soferul era apt de munca dupa accident, dar firma de taxi nu avea masina, nu ar trebui sa fie problema mea. In orice caz, si daca nu era apt de munca, probabil ca cei de la spital i-au dat cateva zile de concediu medical (platit).

Va multumesc anticipat,
Irina
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:59, 15 August 2014
In baza RCA valabil pentru autovehicul la data accidentului, asiguratorul este obligat sa plateasca toate pretentiile legale ale celui daunat (daune materiale, vatamari corporale, cheltuieli medicale, daune morale, etc., cuprinse in Art.26 din norme iar exceptiile in Art.27.(nu va incadrati acolo)
Indiferent ce scrie in certif. medical, nu aveti nimic de platit, polita acopera pe oricine conduce autovehiculul cu acceptul proprietarului (cazul dv,)
Pentru lamurire cititi aici:
www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Marți, 12 August 2014
nucu$, utilizator
Exista aspecte care nu au fost mentionate in discutie pana in prezent.
Soferul de taxi fiind in timpul serviciului, angajatorul are obligatia conform prevederilor Legii ssm nr.319/ 2006 art. 27 sa anunte evenimentul la ITM si sa il cerceteze ca accident de munca.
Concediul medical primit de catre sofer va putea fi platit din fondul national unic pentru AM si BP la face cotizeaza lunar toti angajatorii.
In plus, angajatorul este posibil, sa aiba incheiat contract cu o firma de asigurari pentru AM si BP, pentru un numar de ... salariati (nenominalizati). In baza acestui contract, firma de asigurari plateste o suma de bani pentru fiecare salariat, in cazul producerii unui eveniment soldat cu AM si/ sau BP. Aceasta suma de bani trebuie sa ajunga la salariat, nu sa fie incasata de catre firma.
Legea ssm nr. 319/ 2006 mentioneaza:
-art. 27(1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art.5 lit.f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de
incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.
-art.5 lit.f) eveniment - accidentul care a antrenat decesul sau vătămări ale organismului, produs în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu, situaţia de persoană dată dispărută sau accidentul de traseu ori de circulaţie, în condiţiile în care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum şi cazul susceptibil de boală profesională sau legată de profesiune.
Legat de despagubiri, este bine sa ajungeti la o intelegere cu soferul, deoarece actiunea in instanta este de durata si costisitoare. Daca sunteti raspunzator de producerea evenimentului (singur recunoasteti ca nu ati acordat prioritate) este greu de crezut, ca puteti avea castig de cauza in instanta.
@gigipopa
Teoretic aveti dreptate dar nu cred ca intereseaza aceste obligatii legate de contractul de munca.Userul este un asigurat RCA si nu stie (daca si in ce masura) poate sa aiba incredere in polita pe care o poseda.
Intelegerea cu soferul in conditiile 500/3000 este iluzorie si in afara de o cheltuiala inutila, nu foloseste la nimic, actiunea in instanta nu este in intentia vinovatului ci eventual dreptul daunatului, si se va desfasura intre acesta si asigurator.
In instanta nu are nimic de castigat sau pierdut, ci va fi citat ca intervenient fortat,(in solidar cu asiguratorul) pentru a i-se conserva dreptul de a sti cum decurge judecata si eventual sa intervina daca apar neclaritati sau se sustin neadevaruri.
Ultima modificare: Miercuri, 13 August 2014
nucu$, utilizator
Am postat in discutie, deoarece cred ca mesajul meu are legatura cu un aspect din mentiunile utilizatorului care a deschis discutia, citez: "....Am vorbit, dar persoana aceasta doreste cum era de asteptat, bani. Si anume in jur de 2 milioane pe zi ( cica atat ar fi castigat el intr-o zi de munca ) pentru perioada cat va sta masina in service. Acest lucru ar inseamna cateva saptamani, iar eu nu dispun de acesti bani. Din ce am observat, patronul masinii il cam obliga pe sofer sa ceara bani pentru a nu iesi in pierdere...."
In cadrul "negocierii" sumei pentru despagubire, acesti bani primiti de catre sofer, ar trebui sa fie avuti in vedere. Perioada de reparatie a masinii in service se poate suprapune partial/ total peste perioada de concediu medical acordat soferului.
Este vorba despre pierderea prin neutilizare a autoturismuluiin perioada de reparatie, pierdere acoperita de polita RCA, fiind singura pretentie legala ce se poate solicita, in baza documentelor care justifica o incasare medie zilnica, conform inregistrarilor contabile anterioare.(Art.26(c) pagube reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat)

Alte discuții în legătură

Pot sa dau in judecata societatea de asigurare? igna_florin igna_florin in urma unui accident intre doua masini prietenul meu a stat 3 luni in spital si a suferit mai multe operatii la membrele superioare si inferioare (avandu-le ... (vezi toată discuția)
Accident rutier in timpul serviciului Dîrminã Florina Dîrminã Florina Buna ziua. Sotul meu a avut un accident rutier in timpul serviciului, mai precis este asistent medical la ambulanta si la intoarcerea de la un caz a avut un ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! candy-M candy-M cazul meu este urmatorul....am deschis un dosar de dauna,care s-a trimis la bucuresti,acesta contine si o declaratie prin care afirm k nu doresc alte daune de ... (vezi toată discuția)