avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imprumut
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imprumut

As dori si eu un raspuns la urmatoarea chestiune: impreuna cu prima sotie am cumparat un apartament in care am ramas eu cu copilul in urma divortului si a partajului iar ei trebuia sa ii platesc sulta corespunzatoare pt 1/2 din apartament. Pana la terminarea procesului de partaj eu m-am recăsătorit si pentru a ii plăti sulta primei soții am facut un împrumut la bancă cu actuala soție, fără a face însă alte acte că ar avea pretenții la ceva în schimb pentru acel împrumut (menționez că împrumutul a fost girat cu casa mamei mele). Acum, actuala soție nu mai dorește să plătească împrumutul cu mine și vrea înapoi banii plătiți, inclusiv dobânda, pentru că vrea să își cumpere o locuință doar pentru ea. Întrebarea mea , defapt două:
1. Poate cere banii înapoi cu dobândă cu tot, chiar dacă nu avem o astfel de înțelegere și a locuit în casă cu mine, s-a folosit de spațiu și ea?
2. În cazul unui divorț are dreptul la vreo parte din casă? (apartamentul este intabulat pe numele meu).
Vă mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:25, 28 Noiembrie 2014
Va inselati. Am platit sulta fostei sotii tocmai pentru a face o familie cu actuala sotie si cu fiul ei, altfel puteam sa ii las apartamentul fostei sotii, sa primesc eu sulta si sa imi cumpar pentru mine si fetita un apartament mai mic si nu mai faceam nici datorii in banca. Cheltuielile casei au fost impreuna, toti banii ii gestiona sotia. Planul era ca atunci cand vor creste copii sa ii ajutam sa isi faca si ei un rost, ca in orice familie, iar acest apartament sa il vindem, sa ne luam pt noi doi un apartament mai mic (care atunci ar fi devenit bun comun). Numai ca acum s-a razgandit, nu vrea sa divortam dar vrea ca eu sa ii dau banii platiti pana acum la banca inapoi, ea sa locuiasca in continuare impreuna cu mine, dar sa nu ne mai administram banii impreuna ci eu sa platesc rata la banca, sa platesc tot ce este nevoie de raparat, zugravit, etc. iar ea sa imi dea doar jumatate din banii de utilitati. Asta nu mi se mai pare familie, nu mi se mai pare nici macar moral, ca tot insistati pe moralitate. Si pana la urma eu nu as putea cere sa preia jumatate din imprumutul facut impreuna?
Atunci spuneti-i ca pt a va plati ratele la banca si cat ii datorati ei, sunteti nevoit sa inchiriati ap. si sa platiti o chirie undeva mai mica intr-un spatiu mai mic, daca vrea sa locuiti impreuna in continuare in acel ap, sa plateasca jumatate din chiria ce ati incasa-o.
Daca creditul este pe sotie, deci ea plateste de ce nu-i faceti act de donatie pe o cota parte din apartament (1/4)ca sa se simta in siguranta, poate crede ca dupa ce termina de platit creditul si nu mai aveti nevoie de ea o sa divortati!
Creditul este pe mine, girat cu casa mamei mele. Urma sa fac si acest lucru, dar au intervenit niste probleme intre noi si aceasta graba a ei de a vrea banii neaparat acum si nu mai tarziu, cand suma ar putea fi mai mare de exemplu, ma cam pune pe ganduri, mai ales ca de cateva luni refuza sa mai gestionam banii impreuna si eu platesc si rata si intretinerea casei. Dar intrebarea era daca este legal sa primeasca bani inapoi..
Sa stiti ca pe mine m-ati pierdut pe drum... Daca creditul este pe dvs. ce bani ii trebuie sotiei inapoi?Daca i-ati dat tot venitul dvs. si dansa a administrat banii(deci a platit si banca), nu inseamna ca a platit-o din banii ei exclusiv, sau nu inteleg eu bine?Cat despre intretinerea si administrarea imobilului, eu consider ca trebuie sa platiti egal, deci si reparatiile, zugravitul,
( daca ar sta in chirie,aceste cheltuieli le-ar suporta chiriasul)

Alte discuții în legătură

Suma compensatorie mareboys mareboys In urma unui proces de partaj asupra unui apartament cumparat cu prima sotie, am obtinut apartamentul si obligat de instanta sa ii platesc sotiei o sulta ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit ... Mihai Luca Mihai Luca Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit prima casa împreună cu soția. Anul acesta am divorțat, eu vreau sa rămân eu cu ... (vezi toată discuția)
Sulta brokenangel brokenangel Buna ziua , sunt aproape de finalizarea partajului inceput in 2013 .. Partajam un apartament de 3 camere evaluat la 45.900€ si care este luat prin prima ... (vezi toată discuția)