avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendarea permisului de conducere dupa 5 ani ....
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendarea permisului de conducere dupa 5 ani ....

Buna ziua !

Am cautat, in prelabil, un raspuns la situatia in care ma gasesc, dar nu am putut lega nici unul dintre subiectele de pe acest forum de problema mea.

Situatia la obiect :
- in data de 11.10.2009, am fost surprins de radar cu 164 km/h undeva linga Constanta, in afara localitatii;
- am semnat procesul verbal, am predat permisul, am luat dovada;
- am depus contestatie, cu certificatul de grefa am ridicat permisul;
- procesul s-a derulat in continuare;
- in data de 19.10 2011, instanta mi-a respins plingerea, deci sanctiunea a intrat in efect.

Astazi, adica 20.08.2014, primesc comunicare de la politia rutiera Constanta, prin care mi se aduce la cunostinta ca suspendarea dreptului de a conduce intra in vigoare din data de 11.09.2014.
Sa-mi fie iertata lipsa cunoasterii legislatiei, dar ceva nu e in regula.

Intrebarile mea sint :
- cum este posibil ca sentinta sa fie definitiva in 2011 si sa-mi fie aplicata sanctiunea in 2014 ???
- nu este legal si normal ca sanctiunea sa intre automat in vigoare de la data sentintei, intrucit pina atunci era suspendata, dat fiind procesul pe rol ?

Ce se poate face in acest caz ?
Cel mai recent răspuns: danciumf , utilizator 23:34, 7 Decembrie 2014
Eu privesc situatia in felul urmator:
- esti oprit, se constata contraventia;
- se face procesul verbal;
- se retine permisul, se da dovada, deci interdictia intra in vigoare aproape imediat;

Poti ridica permisul cu certificat de grefa, daca depui contestatie, iar pe durata procesului aceasta interdictie este suspendata. Din momentul in care contestatia este respinsa definitiv, interdictia reintra imediat in vigoare. Nu are importanta daca ai sau nu plasticul la tine.
Daca eu refuz sa il predau toata viata, inseamna ca nu imi poate suspenda nimeni dreptul de a conduce ?
Nu confundati posesia plasticului cu dreptul de a conduce.

Din punctul meu de vedere, din momentul in care instanta a hotarit definitiv ca eu nu am dreptate, atunci trebuia sa fiu anuntat ca am pierdut procesul, si ca suspendarea dreptului de a conduce reintra in vigoare. Pentru ca suspendare a reintrat in vigoare din acel moment.

A primi acum comunicare ca nu am dreptul de a conduce dupa inca 3 ani, inseamna ca mi se aplica din nou aceeasi suspendare.

Astept un raspuns avizat, din partea unui consilier juridic, daca se poate.
Dupa parerea mea, singura explicatie pentru aceasta situatie este ca salariatii politiei au incurcat hartiile si acum au gasit-o si au procedat la aplicarea sanctiunii.
~ Conținut șters la cerere ~
Nimeni nu se pare ca intelege care este situatia reala. Am sa mai explic odata foarte clar.

1. Nu doresc sa ma agat de "prescrierea" faptei.
2. Nu vreau sa ma lupt cu justitia sau cu politia, cind exista o sentinta in acest caz.
3. Nu spun ca trebuia cineva sa ma anunte.

Atunci cind esti oprit si ti se retine permisul, prin acel proces verbal iti si incepe aplicarea sanctiunii. Clar pentru toata lumea.

Atunci cind intervii cu o contestatie si, implicit, un proces, aceasta aplicare a sanctiunii este intrerupta, NU ANULATA.

Atunci cind se da sentinta definitiva si irevocabila impotriva contestatiei, adica se da dreptate politiei, aplicarea sanctiunii impotriva ta se reia imediat, pentru ca aceasta a fost doar intrerupta printr-o procedura care s-a sfirsit.

Deci, la data raminerii sentintei definitive, acea sanctiune intra in drepturi.
Daca ma poate contrazice cineva pina aici, cu argumente, il rog frumos sa o faca.

Persoana in cauza, poate sa fie plecata din tara, in tara, nu conteaza, poate sa duca sau nu permisul, nici asta nu conteaza, pentru ca nu plasticul iti da dreptul sa conduci, ci ceea ce reprezinta el.
Daca dreptul de a conduce iti este suspendat, si nu duci permisul, ti se mai pun inca 30 de zile, atita tot, poti sa tii permisul, este irelevant, la o verificare se va constata ca tu de fapt nu ai dreptul sa conduci, degeaba ai plasticul. Sa revenim.

In cazul meu, aplicarea sanctiunii de suspendare a dreptului de a conduce a fost oprita prin contestatia mea. Instanta a dat dreptate politiei, in 2011, ceea ce a dus, implicit, la reluarea aplicarii sanctiunii, pentru ca aceasta a fost demarata prin procesul verbal de constatare.

Ceea ce inseamna ca eu nu am avut dreptul de a conduce timp de 90+30 de zile de la data sentintei, adica 19.10.2011. Nu spun ca trebuia sa fiu anuntat, nu.
Dar sanctiunea a reintrat in aplicare, fara sa mai spuna cineva ca trebuie aplicata, era deja aplicata prin procesul verbal .
Din nou, daca ma puteti contrazice, cu argumente, va rog sa o faceti.

Problema mea este una singura:
- de ce mai primesc acum hartie prin care sint anuntat ca nu am dreptul sa conduc, daca aceasta sanctiune s-a aplicat deja in 2011 si cum pot sa combat aceasta eroare ?

Va multumesc frumos.
Ultima modificare: Vineri, 22 August 2014
lucianminea, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Predare permis conducere suspendat dupa proces valentinBr valentinBr buna ziua, am urmatoarea situatie : in noiembrie 2013 mi-a fost suspendat permisul de 2 ori in aceeasi zi , pentru depasirea vitezei. Am mers pe firul invers ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis de conducere dupa 3 ani! Route66 Route66 Buna ziua, Cum scriam in titlu, iata ca se poate in Ro, politia rutiera \"descopera\" un proces-verbal dupa 3 ani si ma instiinteaza ca mi se suspenda dreptul ... (vezi toată discuția)
Pv de constatare a contraventiei, majorare la 60 de zile dupa contestare misupatrik misupatrik Buna ziua, In 04.2014 am contestat in instanta un PV de suspendare permis 30 de zile. In 12. 2018 am primit sentinta prin posta, am pierdut in fata Politiei ... (vezi toată discuția)