avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendarea permisului de conducere dupa 5 ani ....
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendarea permisului de conducere dupa 5 ani ....

Buna ziua !

Am cautat, in prelabil, un raspuns la situatia in care ma gasesc, dar nu am putut lega nici unul dintre subiectele de pe acest forum de problema mea.

Situatia la obiect :
- in data de 11.10.2009, am fost surprins de radar cu 164 km/h undeva linga Constanta, in afara localitatii;
- am semnat procesul verbal, am predat permisul, am luat dovada;
- am depus contestatie, cu certificatul de grefa am ridicat permisul;
- procesul s-a derulat in continuare;
- in data de 19.10 2011, instanta mi-a respins plingerea, deci sanctiunea a intrat in efect.

Astazi, adica 20.08.2014, primesc comunicare de la politia rutiera Constanta, prin care mi se aduce la cunostinta ca suspendarea dreptului de a conduce intra in vigoare din data de 11.09.2014.
Sa-mi fie iertata lipsa cunoasterii legislatiei, dar ceva nu e in regula.

Intrebarile mea sint :
- cum este posibil ca sentinta sa fie definitiva in 2011 si sa-mi fie aplicata sanctiunea in 2014 ???
- nu este legal si normal ca sanctiunea sa intre automat in vigoare de la data sentintei, intrucit pina atunci era suspendata, dat fiind procesul pe rol ?

Ce se poate face in acest caz ?
Cel mai recent răspuns: danciumf , utilizator 23:34, 7 Decembrie 2014
Poate nu e prevazut in codul rutier faptul ca sanctiunea se aplica imediat dupa sentinta, dar nici nu este prevazut ca nu se aplica.
Sanctiunea se aplica imediat dupa predarea permisului, bun, dar permisul mi-a fost oprit de politie cind s-a intocmit procesul verbal, deci sanctiunea intrase deja in vigoare.
Oprirea temporara a executarii, prin contestatie, a fost doar atit, temporara.

Sanctiunea incepuse deja, si nu este mentionat nicaier in codul rutier faptul ca trebuie sa mai spuna politia, din nou, ca reincepe aplicarea sanctiunii.

Cursul judiciar si normal al acestor evenimente este clar: proces verbal, ridicare permis, suspendarea dreptului de a conduce, contestatie, sentinta care respinge contestatia, continuarea suspendarii dreptului de a conduce.

Degeaba va legati de faptul ca in codul rutier nu se mentioneaza ce spun eu, nu se mentioneaza nici contrarul.

In postarile anterioare m-am exprimat eu gresit, nu ma refeream la faptul ca ar fi trebuit sa fiu anuntat ca am pierdut procesul ci ca nu am dreptul sa conduc, deoarece contestatia a fost respinsa.

Daca politia romana are sau nu obligatia sa anunte conducatorul ca nu mai are dreptul sa conduca, asta nu mai stiu, dar daca are obligatia asta, atunci sa o faca la momentul moral si legal optim, adica atunci cind s-a dispus prin procesul verbal.

Daca politia romana nu stie ce se intimpla in propria ograda, nu e vina noastra. Practic prin astfel de practici, ei incalca prevederile procesului verbal completat tot de ei. In acel PV se mentioneaza cind nu am dreptul sa conduc si politia, acum, modifica acele date in mod arbitrar.

Parerea mea este ca sint multe drepturi civilie incalcate aici si ca nu e doar o chestiune de cod rutier, pacat ca nimeni nu se gindeste la asta.

Oricum, nu am de gind sa fiu penalizat de doua ori, si am sa fac o adresa catre politie, urmata de o plingere, pentru ca nu pot sa accept a plati pentru incompententa altora.

Va multumesc.
Am si eu un prieten care se bucura, la fel ca si dvs. ca a condus in perioada imediat dupa pronuntarea sentintei pentru perioada de suspendare + 30 zile si nu a fost prins.
El inca nu a primit comunicarea si probabil va avea aceeasi atitudine ca si dvs., stiind ca si-a asumat deja riscul, nefiind prins. :)
Lucrurile nu-s chiar atat de simple precum cred unii "baieti destepti" si toti trebuie sa platim pentru greselile noastre. Noi alergam cu peste 150km/h, dar vrem ca sa nu platim si sa ocolim legea.
Sa fii vazut ce reactie ati fi avut daca v-ar fi prins in acea perioada imediat dupa pronuntarea sentintei. Ati fi reprosat ca nu v-a anuntat nimeni ca trebuie sa predati permisul politiei si probabil ati fi avut castig de cauza.
Eu va spun sincer ca as preda politiei permisul pana pe 11 sept ca sa-l am cu 30 zile mai devreme si m-as multumii ca traiesc in Romania unde sanctiunile sunt atat de blande, fata de alte tari unde v-ar fi confiscat masina, sau v-ar fi suspendat permisul pt 2-3 ani, ori ati fi avut o amenda direct proportionala cu veniturile declarate la fisc.
Aveti idee cati oameni nevinovati au murit in aceasta vara datorita accidentelor rutiere cauzate de inconstienti care merg cu 164km/h (pe bord 170)? Un animal sau orice alt factor imprevizibil ar fi putut cauza o catastrofa datorita vitezei dvs.
Cum poti sa dai "cedeaza trecerea" unui glont?
Am vazut un caz similar la TV, cand un sofer raspundea penal ca a omorat un motociclist ce venea pe drum cu prioritate cu 200km/h. Cine e vinovat? Cel ce mergea cu 200, sau cel care nu a dat prioritate?
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2014
vasilemb, utilizator
lucianminea a scris:

Parerea mea este ca sint multe drepturi civilie incalcate aici si ca nu e doar o chestiune de cod rutier, pacat ca nimeni nu se gindeste la asta.

Oricum, nu am de gind sa fiu penalizat de doua ori, si am sa fac o adresa catre politie, urmata de o plingere, pentru ca nu pot sa accept a plati pentru incompententa altora.


Părerea D-voastră este greșită. Conform OG 2/2001 plângerea contravențională suspendă executarea sancțiunilor contravenționale - principale sau complementare.

Asta înseamnă că executarea se va relua - adică se va executa în continuare ceea ce nu s-a executat de la momentul suspendării, adică de la momentul la care v-ați luat permisul de conducere cu certificatul de grefă.

După ce hotărârea a rămas definitivă, aveați obligația de a vă preda permisul pentru a continua ceea ce a mai rămas din sancțiune.

Dacă nu v-ați respectat obligația, poliția v-a notificat să vă predați permisul a vă continua executarea sancțiunii.
Nimeni nu obligă poliția să vă ceară permisul când vreți D-voastră. Poate să vi-l ceară oricând în termenul de prescripție.

Urmează să vă executați restul de perioadă de suspendare și nu să executați încă odată sancțiunea.

Ce e așa de greu de priceput?

Momentul „moral și legal” trebuia respectat de D-voastră în primul rând atunci când trebuia să vă predați permisul după ce s-a terminat procesul. Poliția nu are nici o obligație să vă ceară permisul doar când vreți D-voastră.

Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2014
Patrick_, utilizator
Daca esti condamnat definitiv la 1 an inchisoare si tu te sustragi de la executare vreo 2 ani ( cazul tau - nu predai permisul ) dupa gandirea ta daca te prind dupa cei 2 ani, nu mai faci inchisoare pentru ca trebuia sentinta sa fie executata imediat.... Hmmm ? ce zici? merge..?
Deja ajngem in alta sfera, cineva vorbeste de codul penal, si nu are sens. Nimeni nu pare sa inteleaga aspectul complet, si toata lumea se cramponeaza de ce spune in nu stiu ce articol.

Haideti sa va intreb eu ceva, retoric macar: daca puneam contestatie, dar nu ridicam permisul cu certificat de grefa, si procesul dura 2 ani, dupa cum a durat, ce se intmpla ?
Se considera perioada executata sau nu ?
Si daca da, cine imi dadea inapoi 21 de luni in care nu am avut permis asteptind sa se termine procesul ?
Am spus si mai repet : faptul ca am sau bucata de plastic nu inseamna nimic. Puteam, la fel de bine, sa fiu plecat in alta tara cind a venit comunicatul, sa nu il poata primi nimeni, si habar nu aveam ca s-a terminat procesul sau ca trebuie sa dau permisul.
Da, stiu, conform legii eu trebuia sa ma informez, bla bla. Oameni buni, avem si alte griji decit urmaritul unui proces, timp de 5 ani, pina se indura politia romana sa trimita o notificare.

Si partea legii are obligatii pe care nu prea le ia in serios. Daca vorbim de afara, stati linistiti ca nu iti confisca nimeni masina sau ridica permisul pe 2-3 ani, pentru 50 de km peste limita, in afara, pe 4 benzi. Am fost destui ani si pe acolo, si da, se dau amenzi si se aplica sanctiuni, dar totul se face in timp util, nu in 5 ani.

Oricum, va multumesc tuturor pentru timpul acordat, si consider aceasta discutie incheiata.

Alte discuții în legătură

Predare permis conducere suspendat dupa proces valentinBr valentinBr buna ziua, am urmatoarea situatie : in noiembrie 2013 mi-a fost suspendat permisul de 2 ori in aceeasi zi , pentru depasirea vitezei. Am mers pe firul invers ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis de conducere dupa 3 ani! Route66 Route66 Buna ziua, Cum scriam in titlu, iata ca se poate in Ro, politia rutiera \"descopera\" un proces-verbal dupa 3 ani si ma instiinteaza ca mi se suspenda dreptul ... (vezi toată discuția)
Pv de constatare a contraventiei, majorare la 60 de zile dupa contestare misupatrik misupatrik Buna ziua, In 04.2014 am contestat in instanta un PV de suspendare permis 30 de zile. In 12. 2018 am primit sentinta prin posta, am pierdut in fata Politiei ... (vezi toată discuția)