avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 659 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Acordarea unui termen pentru angajare avocat
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Acordarea unui termen pentru angajare avocat

acordarea unui nou termen de judecată în vederea garantării dreptului la apărare este obligatorie sau este optional?
Sunt instante care se uita la acest aspect.
Daca nu au bani nu angajeaza avocat si nu amana aiurea.
Alte instante amana pur si simplu fara a le pasa fiind constiente ca nu isi vor angaja.
Eu ma refer la nivel de curtebde apel si nu la prima ijstanta.
A nu se confunda...
Userul e in apel...
Ultima modificare: Duminică, 24 August 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Stimate coleg, si eu merg la instanta si ma confrunt cu diverse situatii, ceea ce sustineti nu are logica. Vorbim despre dreptul la aparare al inculpatului, nu de cum arata omul, daca are sau nu bani sa-si angajeze avocat. Daca avea deja facut un angajament, nu cerea un termen pentru ANGAJARE APARATOR, ci poate ar fi cerut avocatul pentru pregatirea apararii, asta am subliniat, deci opinez ca nu ar trebui sa ii inducem in eroare pe utilizatori.
Stimate doamne, stimati domni, n-as fi intervenit in discutie, nivelul ei e pt. profesionisti, dar cunosc un caz concret din aria de competenta a curtii de apel Timisoara. Pe scurt: citat pe 31 dec. intr-un proces civil pt. jumatatea lui februarie a anului urmator. Un creditor cerea instantei sa-l oblige pe amic la plata unei sume, cca 200.000 de lei (facturi neachitate). Bun, pana prin 10 ianuarie stiti ca e ,,pauza", Revelion,Sfinti, Apostoli.... La primul termen, cel din februarie, amicul a cerut un nou termen pt. a-si angaja un aparator. Nu i s-a dat un nou termen, de fapt nu i s-a dat nimic (corect este i s-a luat tot) si mai mult, instanta (tribunalul Timis) tot la primul termen s-a pronuntat. Reclamantului i s-a dat tot ce a cerut. Judecatoarea a motivat scurt : ,,ati avut timp o luna si jumatate sa va angajati avocat". O mentiune; cealalta parte nu a fost reprezentata, nu a beneficiat de rolul activ al unui avocat, deci nu discutam despre vreun duel ,,avocat" vs. ,,justitiabil". Amicul care a patit tarasenia, nu-i chiar cu totul pe langa lege si i-a strigat judecatoarei , citez : ,,d-na judecatoare, cu art. 24 din Constitutie ce faceti, il abrogati?" L-au scos cu jandarmul afara, dar l-au ,,iertat" pt. sfidarea curtii. Cui doreste ii pot comunica numarul de dosar si ,,continuarea", ceva fabulos, deoarece amicul a atacat decizia tribunalului si rau a facut!
P.S. Ce va povestesc sunt lucruri intamplate recent, de vreo doi-trei ani.
Ultima modificare: Luni, 25 August 2014
DlGoe, utilizator
avDianaFeraru a scris:

Stimate coleg, si eu merg la instanta si ma confrunt cu diverse situatii, ceea ce sustineti nu are logica. Vorbim despre dreptul la aparare al inculpatului, nu de cum arata omul, daca are sau nu bani sa-si angajeze avocat. Daca avea deja facut un angajament, nu cerea un termen pentru ANGAJARE APARATOR, ci poate ar fi cerut avocatul pentru pregatirea apararii, asta am subliniat, deci opinez ca nu ar trebui sa ii inducem in eroare pe utilizatori.


Trebuie sa intelegeti ca nu eu judec.
Am aratat concret ce se pate intampla in cazuri concrete.
Ca e sau nu normal sa fie asa nu discut dar cert e faptul ca nu este 100% sigura amanarea in aceste cazuri.
In consecinta dvs. induceti in eroare datorita lipsei experientei suficiente.


Dle av. Lascoschi, intr-adevar pot exista aceste situatii, instanta este suverana, dar daca procedeaza asa, incalca principiul dreptului la un proces echitabil, consacrat de art.6 din Conventia europeana, dar si de dispozitiile nationale care garanteaza respectarea dreptului la un proces echitabil, asta era ideea.

Alte discuții în legătură

Va salut! nu am studii juridice, nu ma pricep în materie juridică ... Adrian Dumitru 408 Adrian Dumitru 408 Va salut! Nu am studii juridice, nu ma pricep în materie juridică dar am o nelămurire/curiozitate și anume: Diicot a trimis în judecata în 2016 un dosar ... (vezi toată discuția)
Avocat din oficiu - avocat ales trailer1234 trailer1234 Buna ziua! Daca instanta mi-a acordat un avocat din oficiu, care m-a aparat timp de trei termene, pot solicita amanarea termenului pentru a-mi angaja un avocat ... (vezi toată discuția)
Amanare primul termen mezgageza mezgageza ce articol vizeaza faptul ca am dreptul amanarii primului termen pentru angajare avocat? (vezi toată discuția)