avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 190 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Intrebari pentru avocati?
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Intrebari pentru avocati?

Buna ziua simati avocati ! Sper ca nu deranjez pe nimeni, dar as dori sa stiu si, in afara de ce prevede legea 51, cum se procedeaza pentru a ajunge avocat ? Adica, ca stagiar se plateste ceva avocatului definitiv? Acele taxe destul de mari mult auzite prin popor. Trebuie sa "ai" un avocat definitiv inainte de a da examen in barou? Care este exact procedura nescrisa ?? Rog raspunsuri cat mai realiste si cinstite daca se poate. Multumesc !
Cel mai recent răspuns: evadne24 , utilizator 16:19, 17 Iunie 2009
ªi pe mine mă interesează acest subiect şi chiar mă gândeam să întreb. Deci cum termin facultatea pot participa la examenul de admitere în barou (după înscrierea etc.) şi apoi urmează stagiul? Există un termen anume în care trebuie să îmi fac cei 2 ani ca stagiar de la admiterea în barou? Asta dacă dau examenul şi nu am îndrumător de exemplu. Eu mă aşteptam să fie vreun curs pe la facultate de prezentare a oportunităţilor de viitor al unui absolvent cu licenţa luată, să spună care sunt paşii în fiecare din meserii, dar nici vorbă. Probabil mă aşteptam la prea mult :P
ªi cu consilierii juridici cum e treaba?
Mulţumesc.
de anul acesta se preconizeaza schimbari. care, nu stiu.
pana anul trecut a fost cam asa:
a) la avocati: te inscrii, sustii examenul (anul trecut la : Legea 51 oral, drept civil, penal, procesual civil si procesual penal scris, sinteza). nota de promovare este 7. dupa promovare primesti o decizie de admitere in profesie care este valabila 2 ani, timp in care trebuie sa iti gasesti un avocat coordonator, la care urmezi stagiu tot 2 ani. In paralel este bine sa urmezi cursurile INPPA pentru ca inveti multe si de asemenea ai si un examen de absolvire mai usor, examen ce echivaleaza cu examenul de definitivat dat la Barou, care este mai greu.
dupa acesti doi ani, si promovarea acestui examen, devii avocat definitiv dar dreptul de a lua stagiari si de a pune concluzii la ICCJ il vei avea dupa alti 6 ani.
b) la consilieri juridici: aici esti angajatul unei soceitati comerciale sau al unei institutii publice sau a unui ONG. dupa angajare, te duci la Uniunea Colegiilor Consilierilor Juridici-filiala judetului tau sau a mun. Buc, si te inscrii pentru a deveni stagiar. si aici urmezi ceva cursuri si prezinti ceva referate si sustii examen de definitivat, cu referat de la un consilier juridic mai experimentat.
c) la INM si la notari stiu cam in ce consta admiterea, dar netrecand personal prin acestea las pe altcineva sa explice.
Bafta!
alexchiciu a scris:

In paralel este bine sa urmezi cursurile INPPA pentru ca inveti multe si de asemenea ai si un examen de absolvire mai usor, examen ce echivaleaza cu examenul de definitivat dat la Barou, care este mai greu.


Din pacate, incepand cu acest an, INPPA nu va mai primi decat stagiari de anul 2.
Oricum, iti recomand sa urmezi cursurile INPPA, nu neaparat din punctul de vedere al examenului (relativ) mai usor decat la barou, ci mai mult din acela al cunostintelor pe care le vei acumula (asta in caz ca te prezinti la cursuri, bineinteles).

Mult succes tuturor!
Mulţumesc mult pentru răspunsuri.
Acum tocmai ce-am luat şi ultimul examen din facultate :)
Încă chiar nu ştiu ce urmează să fac. Nu mă pot hotărî nicicum. Masterul îl voi face mai mult ca sigur, iar INM-ul nu-l voi urma, clar. Eventual undeva departe, spre sfârşitul carierei.
Dacă voi mai avea întrebări, vă găsesc aici :)
Buna ziua...! Peste foarte putin timp, voi sustine examenul de licenta, la Facultatea de Drept. Inca nu ma pot hotari ce pas ar trebui sa fac in continuare... avocat sau consilier juridic... Imi puteti spune va rog, in privinta admiterii, este mai usor sa devii avocat sau consilier juridic? Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez pentru a deveni consilier juridic si care pentru a deveni avocat? Va multumesc anticipat!

Alte discuții în legătură

Informatii-facultatea de drept ContSters86398 ContSters86398 Va rog mult sa-mi explicati cum se procedeaza !Dupa ce termini facultatea de drept esti avocat stagiar si trebuie sa stai pe langa un alt avocat s ate invete ... (vezi toată discuția)
Intrare in barou Delia2285 Delia2285 Cum se procedeaza pt a intra in barou? B-) (vezi toată discuția)
Inppa - avocat stagiar - avocat de dr. comercial ? marius19841 marius19841 Imi poate spune cineva daca asta e oridinea fireasca a formarii unei cariere de avocat in drept comercial ? 1.Examen la Barou - respectiv INPPA; 2.Avocat ... (vezi toată discuția)