avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... CM accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

CM accident de munca

Rog sprijin pentru rezolvarea următoarei spete: angajat cu 01.08. are concediu medical cod indemnizatie 03 (acc.munca) din data de 22.08.Înainte de angajare nu a mai lucrat. Va rog sa- mi spune-ți dacă se plătește acest CM neavând stagiul realizat de o luna si care este baza de calcul.
Multumesc!

Cel mai recent răspuns: mirela2000 , utilizator 12:51, 13 Decembrie 2018
Conf art 52 alin 3 lit b Ordin MMPS 450/2006 în cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă o constituie venitul lunar brut din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia;
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
NORME METODOLOGICE din 6 iunie 2006 (*actualizate*)
de aplicare a Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare

ART. 51
Asiguraţii beneficiazã de o indemnizaţie pe perioada în care se aflã în incapacitate temporarã de muncã datoritã unui accident de muncã sau datoritã unei boli profesionale, indiferent de momentul producerii acestuia/acesteia.
ART. 52
(1) Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã reprezintã 80% din baza de calcul.
(2) În cazul urgenţelor medico-chirurgicale, cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este de 100% din baza de calcul.
(3) Baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã reprezintã:
a) media veniturilor brute realizate lunar de cãtre salariat în ultimele 6 luni, anterioare manifestãrii riscului; în cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã o constituie media veniturilor brute realizate lunar pe baza cãrora s-a achitat contribuţia de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale;
b) în cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lunã, baza de calcul a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã o constituie venitul lunar brut din prima lunã de activitate pentru care s-a stabilit sã se plãteascã contribuţia;
c) veniturile stipulate de cãtre asiguraţii individuali în contractele pe baza cãrora s-a stabilit contribuţia de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale;
d) drepturile acordate în perioada respectivã pentru şomerii care urmeazã cursuri de recalificare sau de reconversie profesionalã.
Dacă salariul este de 900 lei, in cazul de fata, media zilnică indemnizatie baza de calcul este 900/20( nr zile lucrătoare August) x 80% ?
Media zilnica = 900 lei : 20 zile = 45 lei/zi
Doar la calculul indemnizatiei aplicati 80%.


Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:
ART. 73
(1) Media zilnicã a bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate se determinã ca raport între suma veniturilor realizate în ultimele 6 luni, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, şi numãrul total de zile pentru care s-a achitat contribuţia în aceastã perioadã, astfel:
Mzbci = Σ V: NTZ,
în care:
Mzbci = media zilnicã a bazei de calcul a indemnizaţiilor;
SUMĂ V = suma veniturilor din ultimele 6 luni, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii;
NTZ = numãrul total de zile lucrate din ultimele 6 luni, pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
Numãrul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii în aceastã perioadã nu poate fi mai mare decât numãrul zilelor lucrãtoare corespunzãtoare fiecãrei luni din perioada luatã în considerare pentru baza de calcul, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile ulterioare.
Nr de zile lucrate înainte de accident sunt 15. Suma se împarte la 15 zile sau la 20 zile câte sunt lucrătoare in August? Scuze pt insistenta dar vreau sa calculez corect. Multumesc mult pt răspuns!

Alte discuții în legătură

Accident de munca carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Cum se plateste un accident de munca ? Stiu ca exista acel fond special la care se contribuie in fiecare luna - dar n am mai avut pana acum de a ... (vezi toată discuția)
Modificare cod incadrare pe un cm mihaela_cf40 mihaela_cf40 Buna ziua. Cum se procedeaza corect si care sunt pasii de urmat in cazul in care un eveniment s-a transformat din boala obisnuita -initial , in accident de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cod 03 2lk 2lk Buna ziua, Am avut un accident de munca in unitate pentru care s-au eliberat 2 concedii medicale : 1. cod 03 17.07.2014-25.07.2014 cu cod de urgenta ... (vezi toată discuția)