avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... CM accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

CM accident de munca

Rog sprijin pentru rezolvarea următoarei spete: angajat cu 01.08. are concediu medical cod indemnizatie 03 (acc.munca) din data de 22.08.Înainte de angajare nu a mai lucrat. Va rog sa- mi spune-ți dacă se plătește acest CM neavând stagiul realizat de o luna si care este baza de calcul.
Multumesc!

Cel mai recent răspuns: mirela2000 , utilizator 12:51, 13 Decembrie 2018
Buna seara,
Azi am fost la Casa de pensii cu dosarul pentru recuperarea sumelor pt accidentul de munca.
Cei de acolo ne-au respins dosarul pentru urmatoarele motive:
-baza de calcul, spun ei, trebuia sa fie DOAR venitul de la angajatorul curent, Angajatul a adus adeverinta si i-am calculat o baza in functie de cele 80 zile lucrate la angajatorul anterior si cel curent. Eu asta inteleg din lege, ca se face media pe lunile in care a avut venituri salariale, daca nu are 6 luni stagiu. Nu scrie ca trebuie sa fie angajatorul curect. Sau imi scapa ceva?
-nu aveam FIAM, firma de SSM ne-a spus ca dureaza 6 luni sa iasa FIAM-ul.
Am mers cu dosarul ca sa nu depasim termenul de 90 de zile, dar ei au spus ca termenul este de 3 ani. Art. 49. alin 2 din normele de aplicare a Lg. 346/2002, se refera la termenul de depunere a dosarului sau la altceva?
Multumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Fara FIAM Casa judeteana de pensii nu poate inregistra AM si nu poate plati concediile medicale pentru AM asa cum mentioneaza Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea pentru AM si BP din Fondul national unic la care cotizeaza obligatoriu, lunar, toate firmele din Romania.
-ART. 18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de deces;
g) rambursări de cheltuieli.
-ART. 33 (1) Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă reprezintă 80 % din media veniturilor salariale brute realizate în ultimele 6 luni anterioare manifestării riscului.
(2) În cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 6, cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate
temporară de muncă reprezintă 80 % din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni
anterioare manifestării riscului.
(3) Cuantumul indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă în cazul urgenţelor
medico-chirurgicale este de 100 % din media venitului lunar asigurat din ultimele 6 luni
anterioare manifestării riscului.
FIAM nu se completeaza dupa 6 luni ci dupa terminarea perioadei de incapacitate temporara a lucratorului.
Nu se precizeaza ca trebuie sa fie salarii realizate la acelasi angajator, ci la manifestarea riscului de accidentare per total.
Ordinul comun MMFPS+MS nr. 213/ 363/ 2009 de modificare si completare a NM de aplicare a legii mentioneaza:
-27. La articolul 52, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
(3) Baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca reprezinta:
a) media veniturilor brute realizate lunar de catre salariat in ultimele 6 luni, anterioare manifestarii riscului; in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca o constituie media veniturilor brute realizate lunar pe baza carora s-a achitat contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale;
b) in cazul in care stagiul de cotizare este mai mic de o luna, baza de calcul a indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca o constituie venitul lunar brut din prima luna de activitate pentru care s-a stabilit sa se plateasca contributia;
c) veniturile stipulate de catre asiguratii individuali in contractele pe baza carora s-a stabilit contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale;
d) drepturile acordate in perioada respectiva pentru somerii care urmeaza cursuri de recalificare sau de reconversie profesionala.
NM de aplicare a Legii aprobate prin Ordin comun MMFPS+MS nr. 450/ 825/ 2006 mentioneaza:
-ART. 49 (1) Indemnizatiile se achita beneficiarului, reprezentantului legal sau mandatarului
desemnat prin procura de catre acesta.
(2) Indemnizatiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, in termenul de prescriptie de 3 ani, calculat de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite.
(3) Cuantumul indemnizatiilor solicitate potrivit alin. (2) se achita la nivelul cuvenit in perioada prevazuta in certificatul medical.
Termenul de prescriptie de 3 ani se refera la solicitarea indemnizatiilor de plata concedii medicale.
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident de munca carmen.balan1967@yahoo.com carmen.balan1967@yahoo.com Buna ziua ! Cum se plateste un accident de munca ? Stiu ca exista acel fond special la care se contribuie in fiecare luna - dar n am mai avut pana acum de a ... (vezi toată discuția)
Modificare cod incadrare pe un cm mihaela_cf40 mihaela_cf40 Buna ziua. Cum se procedeaza corect si care sunt pasii de urmat in cazul in care un eveniment s-a transformat din boala obisnuita -initial , in accident de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical cod 03 2lk 2lk Buna ziua, Am avut un accident de munca in unitate pentru care s-au eliberat 2 concedii medicale : 1. cod 03 17.07.2014-25.07.2014 cu cod de urgenta ... (vezi toată discuția)