avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Copie audio inregistrare sedinte judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Copie audio inregistrare sedinte judecata

Buna ziua.

Va rog, vreau sa fac cerere pentru eliberarea unei copii a inregistrarii audio a sedintei publice - se elibereaza asemenea copii? care este procedura, va rog? trebuie depusa o cerere ? trebuie timbrata ? anexez si un CD blank ?

Multumesc !
Cel mai recent răspuns: wiki38 , utilizator 16:14, 21 Februarie 2015
Se poate solicita Instantei eliberarea transcriptului inregistrarii de sedinta a declaratiei unui martor? Sepoate solicita Instantei sa ataseze acest transcript la dosarul cauzei? Solicitarile sunt intemeiate pe faptul ca, redactarea Judecatorului dictata grefierului, este un rezumat al celor declarate de martor, care nu contine afirmatii esentiale apararii, si care consemneaza imprejurari si fapte ne-reale, contrare celor sustinute de acesta.
Multumesc.
Prevedera legală nu face această distincție.
Deci, în mod normal dacă cereți înreistrarea ședinței veți avea acces și la declarația martorului.
Inregistrarea de sedinta se face integral, inclusiv declaratiile martorilor. Consemnarea scrisa a acestora se face la dictarea Judecatorului, adica un rezumat reformulat, nu toate afirmatiile sunt consemnate exact asa cum au fost rostite, ocazie cu care unele sunt fie \"omise\" , fie \"rastalmacite\" in favoarea unei parti.
Intrebare: Se pot rectifica/completa aceste declaratii scrise, pe baza inregistrarilor de sedinta, cu acele afirmatii utile apararii, care dintr-un motiv sau altul nu au fost consemnate?

Legea 304/2004 statua ca intreaga inregistrare a sedintei se transcria de indata:
(1)Sedinţele de judecată se înregistrează prin mijloace tehnice video sau audio ori se consemnează prin stenografiere. Înregistrarile sau stenogramele se transcriu de îndată.
(2) Grefierul sau specialistul în stenografie consemneaza toate afirmaţiile, întrebările şi susţinerile celor prezenţi, inclusiv ale preşedintelui completului de judecată.

, DAR, a fost modificata in 2013:
(1) Sedintele de judecata se inregistreaza prin mijloace tehnice video sau audio.
(2) In cursul sedintei de judecata, grefierul ia note cu privire la desfasurarea procesului. Partile pot cere citirea notelor si vizarea lor de catre presedinte.


Pana in 2013, grefierul consemna si/sau transcria absolut toata sedinta, cuvant-cu-cuvant.
Acum, nu mai transcrie nimic, doar consemneaza partea de dexbateri, NU si declaratiile martorilor. Daca ma insel va rog sa ma corectati.
Multumesc.

Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2015
wiki38, utilizator
Vedeți care este procedura de audiere a martorului din C.pr.civ. sau C.pr.pen.

Martorul declară tot ce are de declarat, iar apoi îi sunt puse întrebări de către părți și instanță. Tot ceea ce spune martorul este consemnat de către grefier într-o declarație scrisă la calculator. Grefierului i se dictează acestea de către judecător.

Nu trebuie să confundați susținerile părților și cele afirmte de judecător în cadrul procesual cu declarațiile martorilor.

Dacă declarațiile vreunui martor nu au fost consemnate exact în sensul în care au fost spuse, partea care consideră că nu s-a consemnat corect are dreptul ca la acel moment să ceară consemnarea exactă a declarației. Dacă nu face asta, ceea ce s-a consemnat rămâne consemnat. Declarația martorului nu mai poate fi modificată pe baza înregistrării deoarece este semnată de martor, de judecător (iar în penal și de avocați).
Deci dacă vi s-a părut că nu s-a consemnat exact ceea ce a spus martorul, trebuia să faceți obiecție atunci și să cereți consemnarea în forma în care o considerați cât mai fidelă.

Pe baza înregistrărilor de ședință se pot modifica eventual cele consemnate de grefier în încheierea de ședință, dar nu se mai poate modifica declarația martorului.
Din Hotararea CSM nr.212/8, privind inreg sedintelor: înregistrările audio digitale vor constitui părţi oficiale ale şedinţelor de judecată.. Ca atare, inregistrarea declaratiilor martorilor sunt parti oficiale si pot fi folosite ca mijloc de proba aprobat in mod automat de Instanta. Deci, se pot invoca in aparare unele afirmatii ale martorilor inregistrate, dar neconsemnate de judecator, si poate cere ca alte formulari din declaratia scrisa, care apartin doar judecatorului, nefiind sustinute de martori, sa nu fie invocate ca temei al unei hotarari judectoresti. Aceste "inadvertente" din declaratia scrisa, pot fi incadrate la erori materiale ce pot fi inlaturate pe baza inregistrarilor de sedinta.
Ultima modificare: Duminică, 8 Februarie 2015
wiki38, utilizator

Alte discuții în legătură

Declaratie parte vatamata - lipsesc afimatii facute de acesta pitic1991 pitic1991 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Sunt inculpat intr-un proces penal. In declaratia data de partea vatamata am constatat in momentul in ... (vezi toată discuția)
Declaratie alternativa martori, transcrisa dupa inregistrarea audio a sedintei aidu aidu Din cauza ca judecatoarea a dictat numai bazaconii, care n-au nicio legatura cu ce a declarat martorul, urmeaza sa fac eu transcrierea inregistrarii audio si ... (vezi toată discuția)
Audiere martor consemnata gresit viorelv viorelv Va rog sa-mi spuneti ce este de facut in cazul in care in cursul audierii la instanta martorul a facut o afirmatie adevarata, dar in declaratia luata de ... (vezi toată discuția)