avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca unica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca unica

Buna seara tuturor.
Am descoperit pe internet Legea 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Lege nr. 257/2013Art. I
Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 557 din 23 iunie 2004, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

La articolul 31, dupa alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alin. (2^1) - (2^5), cu urmatorul cuprins:
(2^5) Se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti.

Acesta inseamna cumva ca daca parintele care a fost condamnat pentru violenta conjugala asupra celuilalt parinte,celalalt parinte va primi autoritatea parinteasca unica sau nu neaparat?

Cel mai recent răspuns: utilizatoare , utilizator 08:28, 16 Octombrie 2014
Dv. v-ati opus vizitelor sau, in cel mai bun caz, nu ati propus un program si asta e urmarea. De aceea, cel mai bine sa sa propuneti o modalitate ca acel copil sa mentina o legatura cu tatal si sa dovediti ca e in interesul copilului.
Hotararea e aiuristica, dar e foarte probabil sa fie din pricina lipsei de directive din cereri. Daca instanta nu are o linie sau doua dupa care sa se ghideze, se ajunge la situatii nedefinite.

Cat despre violenta, stiu persoane ale caror joburi sunt violente prin natura lor si care sunt oameni decenti si calmi acasa. Nu se pune problema jucatului cu pungute, aici argumentele fiind altele decat ca tatal face trafic, pentru ca sunt oameni care folosesc arme in activitatea lor si nu le lasa in camera copilului sa mai exerseze si acesta trasul la tinta.

Daca minorul e pus in fata unor pericole, sigur, este in dezavantajul lui sa existe hotarari care sa faciliteze expunerea la aceste situatii. Dar ideea nu e daca tatal ori mama au joburi care implica substante periculoase, ci daca expun copilul acestor substante, arme, situatii etc.
Asa cum moralitatea mamei nu mai este un motiv de a nu stabili locuinta copilului la ea, similar e si la tata.
Decaderea e similara, trebuie sa fie in interesul copilului si nu vad cum, daca un tata nu verifica lectiile, ar fi in avantajul copilului sa nu-l duca nici in parc; la fel, daca un tata nu-i plateste pensie, nu vad cum ajuta daca acel copil nu tine legatura cu el.
Daca puteti dovedi in instanta lipsa de interes pentru copil in a-si vedea tatal, atunci e altceva. Daca lipsa de interes e doar a celuilalt parinte, atunci instanta nu are cum sa dea o astfel de hotarare in dezavantajul copilului si in avantajul unuia dintre parinti.
Totul trebuie privit din punctul de vedere al interesului copilului, in afara situatiei emotionale personale.

In privinta platii pensiei insa, sunt de acord ca legislatia, dar mai ales practica sunt prea permisive. E pacat.
Dar daca acel individ avea o afacere, nu omisiunea lui poate duce la o hotarare raportata la minimul pe economie, ci si lipsa de diligenta a celeilalte parti; trebuie aflat cum se cheama firma, daca e o firma, daca e asociat, cum obtine venituri, ce venituri. Sunt registre publice de verificat, dureaza, costa...
Doamna nu cereti nicio lamurire si niciun progr de vizitare. Dvs intelegeti ce va convine din acest dispozitiv (ma refer strict la progr de vizitare) alegeti ce week end-uri vreti si domnului, daca nu-i place se duce el in instanta si isi obtine acolo, pe timpul, banii si nervii personali, un program care sa-i placa mai mult!
Pana atunci? nu avem hot jud definitiva clara, nu avem program!
ca in momentul in care imi va cere sa o vada pe fiica noastra sa-i spun ca poate sa o vada dupa ce plateste la zi obligatia de pensie alimentara(

Asta inseamna ca nu il considerati un pericol pt copil daca sunteti dispusa sa acceptati sa ia copilul sau sa il vada la dvs, uitati ca aveti un proces pe rol pt emiterea unui ordin de retrictie.
Un om care e condamnat pt violenta conjugala nu poate fi un parinte bun, un om responsabil , un om care urmareste interesul copilului. La fel si cu cei dependenti fie de droguri, alcool- daca ala bea pana cade in sant, n-o sa se abtina ca-i vine copilul in vizita, o sa bea de bucurie.
Apoi, omul sta in strainatate, nu stiu cum ar putea exercita autoritatea parinteasca de la distanta..pensie nu plateste, de interesat nu il intereseaza decat sa ii cafteasca mama.. nu stiu ce intelege barbatul prin exercitarea autoritatii parintesti..
Nu stiu cum a gandit-o instanta cand a hotarat ca 12 week-end-uri pe an la mama acasa.. care anume week-end si in care casa, cat din week-end, in ce conditii ?
Daca mai sunteti in termen, atacati hotararea.
O hotarare buna mi s-ar fi parut ca provizoriu cel putin mama sa exercite singura autoritatea parinteasca, tatal sa aiba un program de vizita sub supraveghere o perioada, sa dovedeasca ca incearca prin terapie sa isi rezolve problemele cu violenta si mai vedem apoi cum e cu autoritatea.. sa vedem si cu pensia cum ramane, intai sa vedem cum e cu obligatiile si apoi ai si niste drepturi, deocamdata mai vezi si drepturile copilului care de ex nu are nevoie de scandal.
Eu am propus 1 week end pe luna de la ora... la ora...la mine acasa in prezenta unui adult.eu nu i am interzis sa o vada,dar el cind a venit a spus in fata ei:fetita asta e o straina pentru mine,apoi cind a plecat dupa ce a facut ce am descris mai sus a blestemat intreaga mea familie si ne-a urat de rau la toti.
Fetita sufera de o boala serioasa,viata ei depinde de un tratament administrat la fiecare 6 ore,precizia cantitatilor si orelor de administrare o tin sanatoasa,cind locuiam impreuna ma obliga sa-i decalez orele ca sa nu-i deranjez lui somnul.in casa noastra era un climat de teroare,mentinut de tipetele lui si lovirile care le primeam aproape zilnic.martorii ce i-as fi putut aduce au refuzat de frica lui.
el e condamnat pentru violenta asupra mea.
la serviciul lui(are propria afacere) este normal pina in momentul cind are clienti nemultumiti,atunci recurge la amenintari.
cind a venit sa o vada nu i-a adus o bombona macar,ce sa mai zic de TOATE hainele,jucariile,lucrurile fetitei care au ramasa la el.nici bani nu mi-a dat vreodata pentru fetita iar anul trecut i-am reamintit ca urmeaza ziua ei,nu i-a facut nici o urare.eu ii vorbeam de tatal ei zilnic,fetita imi cerea sa-l vada pe skype,el nu raspundea decit rareori,iar atunci cind o facea incepea sa-i faca \"educatie\".
si eu n-am cerut decaderea lui,am cerut custodie deplina.
si copilul stie ca \"tata a luat mamei telefonul\",telefon cu care se juca si ea......,doamna AVLIL.vorbiti si despre situatia emotionala personala.pentru mine el este tatal copilului meu,apreciez genele care i le-a transmis(mai putin pe cele rele),va ramine mereu tatal ei si eu nu voi incerca s-o fac sa-l uite,dar nici nu-mi doresc sa ajunga pe mina lui si sa tipe la ea,sa o ameninte,sa o bata.sa o tina pe la usa,sa o infometeze sau sa o tina dezbracata pentru a o pedepsi.
si am uitat sa amintesc,dar o fac acum,la emailurile continind amenintari cu moartea la adresa mea si a fetitei.....
Doamna Gi-jane,am fost sfatuita,chiar sfat de la profesionist in domeniu,sa nu ingradesc dreptul copilului si al tatalui de a se cunoaste si petrece timp impreuna.daca eu las tatal sa vada copilul,o expun la pericol si daca nu-l las,ii ingradesc dreptul de a-si vedea copilul.cam incurcata pozitia mea,cum o dau n-o nimeresc.
in momentul in care a venit la noi,dupa un timp indelungat si s-a comportat cum am spus,apoi a inceput cu amenintarile cu moartea,ca-mi ia copilul si casa mea,nu i-am mai raspuns.dar acum judecatorul ii da dreptul la vizita,deci eu trebuie sa ascult de judecator,nu?
si legat de pensia alimentara,stiu ca n-am sa vad vreodata vreun ban de la el.
Ultima modificare: Marți, 23 Septembrie 2014
utilizatoare, utilizator

Mergeti cu copilul la psiholog si opriti astfel de vizite!
Ultima modificare: Miercuri, 24 Septembrie 2014
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Custodie comuna Zapezica Zapezica La custodie comuna cat timp petrece cu mama și cât cu tata copilul... Legal (vezi toată discuția)
Pensia alimentara petrina_cristina petrina_cristina in urma divortului mama a castigat copilul, iar tatal are dreptul de al luat in week-end. insa ea nu-i da copilul acestuia si au fost momente cand nu la lasat ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor dupa divort de comun acord maties24 maties24 buna recent am primit sentinta de divort de comun acord care a ramas definitiva in 06.01.2014 prin care minora in varsta de 3 ani si 9 luni mi-a fost ... (vezi toată discuția)