avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Autoritate parinteasca unica
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Autoritate parinteasca unica

Buna seara tuturor.
Am descoperit pe internet Legea 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului. Lege nr. 257/2013Art. I
Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 557 din 23 iunie 2004, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

La articolul 31, dupa alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alin. (2^1) - (2^5), cu urmatorul cuprins:
(2^5) Se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti.

Acesta inseamna cumva ca daca parintele care a fost condamnat pentru violenta conjugala asupra celuilalt parinte,celalalt parinte va primi autoritatea parinteasca unica sau nu neaparat?

Cel mai recent răspuns: utilizatoare , utilizator 08:28, 16 Octombrie 2014
Doamna, dv. le-ati cerut in acest mod, asa incat cum le-ati vrut, vi le-a dat judecatorul. Ati dorit un weekend pe luna, iacata 12 weekenduri pe an!!
Nu stiu exact formularea, asa pare la o prima vedere si sunt multe chestiuni contradictorii. Condamnat pentru violenta impotriva dv., dar solicitati sa vina la dv. acasa sa vada copilul!! Martorii nu au venit in civil, dar ati avut dovezi in penal, in mod clar mai serioase, asa incat el sa fie condamnat.
Ati uitat sa mentionati lucruri foarte importante, ca orele de administrare ale medicamentelor sau amenintarile catre copil.

Cat despre drepturi, nu ne intereseaza drepturile parintilor decat subsidiar drepturilor copilului. In cazul dat, e ciudat ca dv. ati sustinut programul de vizitare; sigur, nu stiu eu daca trebuia incurajat sau nu, dar e cel putin straniu.

Solicitati ajutorul si consiliere la Protectia copilului. Sincer, e dificil sa va dau un sfat, inteleg ca sunt putine date aici si mai apar in fiecare mesaj chestiuni esentiale... vorbiti cu un avocat, poate e mai bine sa nu atacati decizia, nu stiu. Trebuie sa o citeasca si sa va explice un avocat ce urmari poate avea acea hotarare si decideti dv. apoi.
Multumesc doamna Avlil.Banuiesc ca va dati seama, mi-e aproape imposibil sa trec toate detaliile aici.In actiunea care am depus-o eu la judecatorie am cerut custodie deplina fara drept de vizita,el a facut intimpinare si acerut si el custodia sau daca nu,drept de vizita prelungit la el acasa.Apoi avocatul meu a facut acel raspuns la intimpinare unde am cerut dreptul de vizita numai acele week end uri.Asa am fost sfatuita,in urma explicatiilor mi s-a parut ok,oricum eu am specificat intre ce ore sa fie vizita,am specificat un week end pe luna nu 12 pe an si ca masura de precautie prezenta unei alte persoane adulte.
Astept sa primesc hotarirea acasa deocamdata,eventual cer sfatul unui alt avocat,ma deranjeaza libertatea ce si-o poate luate la acest program de vizita asa enuntat,dar si sa fac apel si sa schimbe si mai in rau,nici asta nu-mi permit.Dupa parerea mea,judecatorul a fost foarte darnic cu el.
utilizatoare a scris:

.Dupa parerea mea,judecatorul a fost foarte darnic cu el.

Judecatorul a dat ceea ce ati cerut dvs, doar ca a formulat altfel. Si chiar si cu formularea dvs tot in apele alea va scaldati pentru ca un we pe luna poate fi oricare si tot veti sta cu cuiul lui Pepelea in casa pentru ca nu stiti daca vrea in primul, in al doilea, in al treilea,in al patrulea sau in al cincilea. Sunteti la modul "oare vine we asta???"
Doamnelor, noi, părţile din proces, suntem neinstruite, în faţa judecătorului ne vărsăm amarul, explicăm cum ştim ce ni se întâmplă, iar judecătorul este cel care trebuie să judece !!!
Nu putem învinui doamna utilizatoare că nu a formulat exact ceea ce era treaba judecătorului; exista un proces pentru ordin de protecţie , exista o condamnare pentru violenţă conjugală, iar mama a cerut autoritate părintească unică , (domnul trăieşte în străinătate, un motiv în plus)şi fără vizite, în subsidiar acceptând ca vizitele lunare să fie în prezenţa unui adult.
Întreb şi mă întreb: violenţa, condamnarea pentru violenţă, ameninţarea cu moartea, nu sunt motive suficiente pentru autoritatea unică? Temei legal există, ce trebuie să se mai întâmple ca cei care sunt plătiţi să judece să-şi facă treaba?Trebuie să se întâmple tragedii pentru ca cineva să-şi dea seama de aberaţiile din hotărârile judecătoreşti? E în interesul major al copilului ca supertatăl să omoare mama copilului, el să ajungă la puşcărie, iar copilul în plasament? Nu se mai simte copilul abandonat?
Stiti mirebire,raspunsul l-a dat ,chiar mai bine decit as fi putut eu face,Martonze.
Toata lumea pare innebunita dupa drepturile tatilor,indiferent de situatie si circumstante.
Am avut avocat,si de la un moment dat,pe parcursul procesului,am trait cu teama ca nu cumva judecatorul sa creada ca tot procesul este de fapt un atac direct la persoana lui,ca nu cumva judecatorul sa creada ca este vorba de razbunare,sa nu creada ca incerc din rasputeri sa ingradesc drepturile bietului tata.Asa ca am facut acest compromis,am pus in fata "drepturile " tatalui si am acceptat ca raspuns la intimpinarea lui sa fie si dreptul la vizita.Drept la vizita restrins.Oricum,un al doilea avocat pe care l-am consultat mi-a spus ca nu am sanse sa obtin custodia deplina.si cunoscindu-l foarte bine pe "bietul" tata,care este de o desteptaciune sclipitoare si pe linga asta are si o minte diabolica,m-am resemnat si am acceptat ca asa este normal,ce daca a fost si este violent,ameninta in stinga si in dreapta,este tata si "are drepturi"!
Asta este lumea in care traim,societatea pe care ne-am construit-o,am imprumutat legi de la altii dar le punem in aplicare NOI,cei de aici......si sintem cei mai buni sa judecam,atunci,cind de fapt trebuie sa ascultam si sa ne facem treaba in mod profesional.
Sint dezamagita de acest proces(care a durat un an si jumatate),de solutia finala dar,pe naiba,ii doresc copilului meu o viata buna si fericita,fara nici o umbra de ingrijorare,indiferent daca acesta ar veni de aproape sau de mai de departe.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna Zapezica Zapezica La custodie comuna cat timp petrece cu mama și cât cu tata copilul... Legal (vezi toată discuția)
Pensia alimentara petrina_cristina petrina_cristina in urma divortului mama a castigat copilul, iar tatal are dreptul de al luat in week-end. insa ea nu-i da copilul acestuia si au fost momente cand nu la lasat ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor dupa divort de comun acord maties24 maties24 buna recent am primit sentinta de divort de comun acord care a ramas definitiva in 06.01.2014 prin care minora in varsta de 3 ani si 9 luni mi-a fost ... (vezi toată discuția)